Precizarile lui Valeriu Gheorghita dupa anuntul Agentiei Europene pentru Medicamente: „Neincrederea...


Dupa ce Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a anuntat miercuri, ca exista o legatura cauzala intre aparitia trombozelor si vaccinarea cu AstraZeneca, presedintele Comitetului National de Vaccinare, Valeriu Gheorghita, a facut mai multe precizari cu privire la cum va continua imunizarea cu serul de la compania anglo-suedeza in Romania.


,,La acest moment nu exista date care sa sugereze o crestere a riscului de evenimente adverse, dimpotriva, stim ca dupa cea de-a doua doza frecventa reactiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scazuta comparativ cu prima doza", a spus medicul Gheorghita, potrivit Digi24.


Desigur ca daca avem o persoana care a dezvoltat un eveniment trombotic dupa prima doza, categoric nu va mai face a doua doza cu acelasi tip de vaccin.

Dr. Valeriu Gheorghita:

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare a explicat miercuri seara, la TVR1 ca trebuie puse in balanta beneficiile vaccinarii cu AstraZeneca si riscurile bolii, potrivit Agerpres.


In ceea ce priveste neincrederea care s-a dezvoltat in ultima perioada pentru vaccinul de la compania AstraZeneca as putea sa o cataloghez ca fiind absolut fireasca. Am anticipat aceasta evolutie, a cresterii ezitarii, a neincrederii, tocmai in virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european.

Valeriu Gheorghita

Medicul Valeriu Gheorghita a mai precizat ca au fost tari care au decis suspendarea temporara a vaccinarii cu vaccinul de la AstraZeneca, dar si tari care au suspendat temporar un anumit lot si tari care au decis sa continue cu imunizarea cu acest ser.


Intrebat daca persoanele care au primit prima doza de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser in caz ca acesta va fi oprit de la administrare, Gheorghita a raspuns ca "nu s-a pus problema sa se retraga complet acest tip de vaccin".


Insa daca se va impune o limita de varsta de la care sa nu se mai administreze vaccinul si exista persoane care au primit prima doza si sunt sub acea limita de varsta, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, anume daca se continua cu acelasi vaccin sau cu un alt tip, a mai spus medicul Gheorghita.


Cu toate astea, Valeriu Gheorghita a adaugat ca nu este recomandata in acest moment combinarea a doua sau mai multor vaccinuri.


Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioada de pana la trei luni, chiar si peste. Tocmai de aceea, cred ca va fi luata in cursul zilei de maine o decizie clara referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doza de vaccin, daca ramane din acelasi vaccin sau nu.

Valeriu Gheorghita:

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare a mai spus, la TVR1, ca miercuri seara se desfasoara o sedinta a tuturor ministrilor sanatatii de la nivelul tarilor UE in care s-ar putea lua o decizie comuna care sa fie transmisa tuturor tarilor membre, informeaza Mediafax.


Valeriu Gheorghita a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca pana acum in Romania nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu vaccinarea.


El a precizat atunci ca au fost semnalate sapte cazuri de tromboze, dintre care trei in urma administrarii serului de la AstraZeneca, din 92 de reactii adverse postvaccinare aflate in investigare pana la 5 aprilie, insa nu s-a stabilit o legatura de cauzalitate.


Potrivit celui mai recent bilant al persoanelor imunizate de la inceputul campaniei de vaccinare in Romania, adica din 27 decembrie, 392.283 de oameni au fost vaccinati cu AstraZeneca.


Comments