Premierul olandez Mark Rutte este sprijinit de doua treimi dintre statele NATO pentru a prelua condu...


Premierul olandez Mark Rutte este singura propunere a celor 31 de guverne ale statelor membre NATO pentru functia de secretar general, dar, conform regulilor, trebuie sa obtina sprijinul tuturor pentru a deveni sef al aliantei.


,,Dupa runde foarte intense de discutii intre aliati, am ajuns acum in punctul in care peste 20 de tari NATO sunt pregatite sa il sustina pe premierul Rutte ca viitor secretar general", a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul NATO pentru publicatia Politico, relateaza News.ro.


Potrivit oficialului, discutiile ,,nu sunt incheiate", dar ,,exista un impuls tot mai mare in spatele candidaturii" lui Rutte, care isi face campanie din luna noiembrie pentru aceasta functie.


Un alt oficial de rang inalt din cadrul aliantei a confirmat ca mai sunt in jur de 10 tari care inca se abtin de la un vot pozitiv pentru Mark Rutte.


Printre statele reticente se numara Turcia, care a cerut ca Rutte sa nu favorizeze tarile UE din alianta, dupa cum noteaza Bloomberg. De asemenea, Ungaria a avut de-a lungul timpului neintelegeri cu Rutte din cauza criticilor sale fata de regresul democratic de la Budapesta.


Neclar este si sprijinul tarilor baltice, care cer o sustinere mai mare pentru o aderare mai rapida a Ucrainei la NATO.


Potrivit Politico, la nivelul aliantei exista o presiune pentru ca Mark Rutte sa primeasca aprobarea inainte de summitul NATO din luna iulie, de la Washington.


Si sefa guvernului estonian Kaja Kallas si-a exprimat interesul pentru postul de secretar general al NATO, dar potrivit oficialilor, ea nu intra in cursa pentru ca nu si-a declarat oficial candidatura. Aceeasi situatie exista si in cazul ministrului leton de externe, Krisjanis Karins, mai noteaza Politico.


Viitorul sef al NATO il va inlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce alianta din 2014.


Foto: Hepta


Comments