Preturile la pompa au explodat, din nou. Patru scumpiri in doar o saptamana

Preturile la pompa au explodat, din nou. Patru scumpiri in doar o saptamana

Preturile la pompa au explodat, din nou. Patru scumpiri in doar o saptamana

Liderul pietei carburantilor din Romania a majorat din nou pretul pentru a treia oara in doar sapte zile. Prima scumpire a fost aplicata luni, dupa aproape doua luni de ieftiniri.

Concret, luni, pretul motorinei a crescut cu 4 bani, iar miercuri, pretul a urcat cu alti 4 bani atat in cazul benzinei, cat si in cazul motorinei.

Joi, atat benzina, cat si motorina s-au scumpit, din nou, cu inca 5 bani pe litru. In prezent, pretul unui litru de benzina standard este cuprins intre 6,96 lei si 7,03 lei pe litru. In cazul motorinei standard, preturile variaza intre 7,09 lei si 7,12 lei pe litru.

A venit vara, sosesc si scumpirile. De la 1 iulie, plinul de benzina si motorina va costa mai mult

De la 1 iulie 2024, va avea loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzina, si de 40 de bani pe litru pentru motorina.

arburantii se scumpesc, din nou, de luna viitoare, in contextul in care Guvernul a decis inca de la finele anului trecut ca accizele la benzina si motorina sa creasca in 2024 in doua etape, de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie.

Cu cat se scumpesc carburantii

Daca luam ca reper cele mai recente preturi medii la benzina si motorina si adaugam majorarea de acciza cu TVA, atunci, de la 1 iulie, litrul de benzina ar costa 7 lei si 39 de bani, iar cel de motorina 7 lei si 42 de bani, conform calculelor Realitatea.

Pentru un plin cu 50 de litri de benzina, de la 1 iulie, soferii ar putea plati in plus fata de preturile din 16 iunie, cu 21 de lei si 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorina, cu 20 de lei.

Statul are nevoie de bani ca sa acopere gaurile din buget

Economistii spun ca majorarea accizelor ajuta statul sa stranga bani la buget, in conditiile in care deficitul bugetar a urcat la 3,24% din PIB in doar primele patru luni din 2024, tinta Guvernului pe tot anul fiind de 5%.

Iar expertii in energie nu exclud ca preturile sa continua sa creasca pe parcursul verii, mai ales ca e perioada concediilor, iar consumul creste.

In prezent, aproape jumatate din pretul de la pompa e reprezentat de taxe.

Comments