Razboi in Ucraina, ziua 849. Putin, mesaj crucial dupa vizitele in Corea de Nord si Vietnam: O infra...

UPDATE 22:30 - Ucraina afirma ca o tara din Sudul global ar putea gazdui al doilea summit pentru pace

Ucraina considera ca un al doilea summit care sa analizeze propunerile Kievului pentru pacea cu Rusia ar putea fi gazduit de o tara din Sudul global, a declarat vineri un inalt oficial, citat de agentia de presa Interfax-Ukraina.Peste 90 de tari au participat la primul summit din Elvetia saptamana trecuta, Ucraina cautand un sprijin larg pentru planul sau de a pune capat razboiului inceput in urma cu aproape 28 de luni cu o invazie rusa pe scara larga.Moscova, care nu a fost invitata, a calificat rezultatul summitului - un comunicat semnat de majoritatea participantilor, dar nu si de India, Brazilia si Arabia Saudita - ca fiind "aproape zero"."Avem mai multe tari [care se ofera sa-l gazduiasca] si pot spune cu un grad ridicat de probabilitate ca un astfel de summit ar putea avea loc intr-una dintre tarile din Sudul global", a declarat consilierul prezidential Ihor Jovkva, citat de Interfax-Ukraina.Ucraina doreste ca urmatorul summit sa fie convocat inainte de sfarsitul anului, a spus el, adaugand ca Rusia ar putea fi invitata daca este pregatita sa ia in considerare foaia de parcurs prezentata de Ucraina si nu lanseaza ultimatumuri.

UPDATE 20:20 - Ucraina acuza Rusia ca fura copii din regiunile ocupate

Peste 19.500 de copii au fost confirmati ca fiind rapiti de Rusia dupa inceputul invaziei din Ucraina, iar mai putin de 400 dintre ei au fost adusi acasa, potrivit bazei de date ,,Children of War".

Potrivit lui Prokudin, trei baieti si patru fete cu varste cuprinse intre 4 luni si 13 ani au fost inapoiati.

,,Ei au depasit un drum lung si dificil. Principalul lucru este ca acum copiii sunt in siguranta, primesc tot ajutorul necesar", a adaugat Prokudin.

Prokudin a multumit ONG-ului ,,Salvati Ucraina" pentru ajutorul acordat in facilitarea intoarcerii copiilor.

UPDATE 19:55 - Ucraina ia in calcul exceptarea de la mobilizare in schimbul unor taxe platite de angajatori

Ucraina studiaza posibilitatea de a le permite barbatilor apti pentru armata sa evite mobilizarea in schimbul unei cresteri a contributiilor financiare la bugetul de stat de catre companiile unde sunt angajati, in incercarea de a se ajunge la un echilibru intre asigurarea fortei de munca necesare economiei si a efectivelor pentru armata in razboiul cu Rusia, relateaza vineri agentia EFE.Trei proiecte de lege au fost propuse in cadrul acestui demers de presedintele comisiei pentru economie a parlamentului de la Kiev, Dmitro Nataluja. Acesta a introdus astfel conceptul de "rezerva economica" de angajati.Initiativa presupune ca societatile vor putea sa-si "rezerve" lucratorii de care au foarte multa nevoie prin plata catre bugetul de stat a 470 de euro (echivalentul in grivne) pentru fiecare dintre acesti salariati.Propunerea are in vedere criza in crestere de forta de munca in Ucraina, provocata de plecarile masive din tara si de scoaterea barbatilor din activitatile productive pentru a fi trimisi pe front in razboiul cu Rusia.O asemenea masura ar fi complementara mecanismului privind rezervele in prezent in vigoare si care se bazeaza, printre alte masuri, pe cote de mobilizare din diferitele sectoare ale economiei ucrainene in functie de importanta lor, mecanism criticat insa de mediul de afaceri pentru lipsa de transparenta si predictibilitate.

UPDATE 18:40 - Statele UE vor finanta mai mult de jumatate din imprumutul de 50 de miliarde de dolari promis de G7 pentru Ucraina

Statele Uniunii Europene vor contribui cu pana la 60% din imprumutul de 50 de miliarde de dolari pe care tarile din grupul G7 l-au promis Ucrainei si care va fi garantat cu veniturilor rezultate din activele rusesti inghetate in urma sanctiunilor impuse Rusiei, a declarat vineri ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, potrivit Reuters.Adresandu-se presei in marja unei reuniuni a ministrilor europeni de finante la Luxemburg, ministrul italian a mentionat ca aceasta contributie a statelor UE va fi intre 50% si 60%, diferenta urmand sa fie finantata de celelalte membre ale G7, grup alcatuit din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit si SUA."Vom incepe discutiile asupra contributiilor ce revin SUA, Canadei, Japoniei si Regatului Unit", a mai spus ministrul italian.Liderii statelor din G7, reuniti joia trecuta in Italia, au ajuns la un "acord politic" asupra folosirii veniturilor rezultate din activele rusesti inghetate ca garantii pentru deblocarea respectivului imprumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei.Acest credit de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev va fi garantat astfel cu veniturile din dobanzile generate de cele circa 300 de miliarde de euro active rusesti inghetate in UE si in statele G7 in urma sanctiunilor impuse Rusiei dupa invazia in Ucraina. Din aceasta suma, UE a inghetat active ale Bancii Centrale ruse in valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 185 de miliarde de euro, fiind depozitata in Belgia sub forma de titluri de valoare si sume cash.

UPDATE 16:28 - Kremlinul nu crede in aderarea Moldovei in UE. ,,Sunt multi moldoveni care vor relatii stranse cu Rusia"

Kremlinul a apreciat vineri ca potentiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverana a acestei foste republici sovietice, adaugand insa ca multi cetateni ai Republicii Moldova doresc de asemenea legaturi apropiate cu Rusia, relateaza Reuters.

Aderarea la UE, "acesta nu este un proces rapid, este o tema suverana a fiecarei tari, inclusiv a (Republicii) Moldova", a raspuns purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, dupa ce a primit din partea presei o intrebare pe acest subiect.

UPDATE 15:32 - Rusia a incalcat, din nou, spatiul aerian al unui stat NATO.

Spatiul aerian al Poloniei a fost incalcat de un balon de proveninta rusa joi, 20 iunie, pentru mai multe ore. Fortele Armate Poloneze au explicat ca balonul lansat de Rusia a intrat pe teritoriul tarii in jurul orei 15:30.

,,Evaluarile preliminare indica faptul ca partea rusa a pierdut controlul asupra unuia dintre aerostatele care protejeaza instalatiile din regiunea Kaliningrad", a fost anuntul oficial al armatei poloneze.

UPDATE 13:35 - Kievul desfasoara intariri in apararea orasului Ceasiv Iar

Ucraina a desfasurat intariri in sectorul Ceasiv Iar, un punct strategic pe frontul de est, o "usa" catre mari orase miniere din Donbas, anunta o unitate de lupta, relateaza AFP.

Moscova vizeaza acest oras, in prezent in ruina, cu scopul de a strapunge catre Hramatorsk, principalul oras aflat in continuare sub control ucrainean in regiune, considerat "garnizoana" frontului de est.

"Unitati din a 24-a Brigada Mecanizata au fost redesfasurate sa intareasca apararea in sectorul Ceasiv Iar", a anuntat joi intr-un comunicat postat pe Facebook brigada.

Ea recunoaste ca "situatia dinauntrul si din jurul orasului este extrem de dificila".

A 24-a Brigada Mecanizata da asigurari ca "distruge masiv inamicul", dar recunoaste "pierderi".

O inregistrare video aeriana deasupra Ceasiv Iar, publicata miercuri pe canalul Telegram de catre cea 225-a Brigada de Asalt ucraineana "Lebada Neagra", arata o localitate devastata si intesata de coloane de fum care se ridicau la cer.

UPDATE 11:00 - Putin are in vedere o schimbare a doctrinei privind folosirea armamentului nuclear

Rusia intentioneaza sa-si schimbe doctrina nucleara cu privire la folosirea armamentului nuclear - care prevede in prezent folosirea armamentului nuclear ca raspuns la un atac nuclear sau in cazul unui atac conventional care ameninta existenta statului -, a anuntat Vladimir Putin intr-o vizita in Vietnam, o noua amenintare a Kremlinului.

UPDATE 10:20 - Pre;edintele rus ameninta Coreea de Sud sa nu trimita armament Ucrainei, care ar fi o "greseala foarte grava"

Presedintele rus Vladimir Putin anunta ca "nu indeparteaza" posibilitatea de a trimite armament Coreei de Nord si denunta livrarea unor rachete moderne de catre Occident Ucrainei, avertizeaza ca trimiterea directa de armament de catre Coreea de Sud Ucrainei ar fi o "greseala foarte grava" si ameninta Seulul cu masuri de represalii in cazul unei astfel de decizii.

"Ne rezervam dreptul de a furniza armament in alte partie ale lumii, ne gandim la acordurile noastre cu Coreea de Nord, si nu indepartez aceasta posibilitate", a declarat joi, intr-o vizita in Vietnam, Vladimir Putin.

"Aceasta este un lucru extrem de ingrijorator. Ar destabiliza Peninsula coreeana, eventual, in functie de tipul de armament" furnizat, a reactionat in fata presei un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american Matthew Miller.

Vladimir Putin a avertizat ca trimiterea directa de armamernt de catre Coreea de Sud Ucrainei ar fi o "greseala foarte grava".

El a amenintat Seulul cu represalii in cazul in care ia o decizie in acest sens.

UPDATE 6:20 - O infrangere strategica in Ucraina ar insemna sfarsitul statalitatii Rusiei, declara Putin, avertizand ca va merge pana la capa

"Pentru Rusia, aceasta (infrangerea strategica) ar insemna sfarsitul statalitatii sale, iata ce ar insemna asta. Aceasta inseamna sfarsitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred ca acest lucru este clar pentru toti. Si atunci apare intrebarea, de ce sa ne fie frica? Nu este mai bine atunci sa mergem pana la capat? Aceasta este o logica formala elementara", a spus Putin, raspunzand la intrebarile jurnalistilor rusi, relateaza agentia oficiala de presa RIA Novosti, potrivit Agerpres.Trupele ruse se pregatesc pentru toate scenariile posibile ale evolutiei situatiei in Ucraina, a afirmat presedintele rus, care a avertizat Kievul sa nu incerce sa alunge fortele ruse din regiunea Harkov, intrucat astfel de tentative, a spus el, vor duce la pierderi mari pentru Ucraina, potrivit RIA Novosti."Stim ca in principal americanii si europenii ii imping pe ucraineni sa ne alunge unitatile la granita de stat cu orice pret - cu orice pret, vreau sa subliniez - si intentioneaza sa prezinte acest lucru drept un succes major pe anul 2024 in perspectiva asteptatului summit al NATO si apoi a alegerilor din SUA", le-a spus el ziaristilor rusi.In acest context, Putin a afirmat ca Rusia se gandeste la posibile modificari ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare, potrivit Reuters.Doctrina in vigoare prevede ca Rusia poate utiliza astfel de arme ca raspuns la un atac nuclear sau in cazul unui atac conventional care reprezinta o amenintare existentiala pentru stat.De la inceputul razboiului in Ucraina, unii "ulii"din randul analistilor militari rusi au sustinut ca Rusia ar trebui sa isi reduca pragul de utilizare a armei nucleare.Cu toate acestea, Putin a declarat ca nu este nevoie ca Rusia sa efectueze un atac nuclear preventiv.El a facut aceste declaratii presei la o zi dupa ce a vizitat Coreea de Nord, tara care detine arma nucleara, pentru un summit cu liderul acesteia, Kim Jong Un. Cei doi au semnat un tratat in baza caruia fiecare parte a promis ca va oferi asistenta militara imediata celeilalte parti in cazul unei agresiuni armate impotriva uneia dintre ele.

UPDATE 3:10 - Ambasadorul Marii Britanii, despre decizia CSAT: Este foarte importanta; demonstreaza ca Romania e un aliat puternic

Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Giles Portman, a apreciat joi, 20 iunie, decizia Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) privind donarea unui sistem PATRIOT catre Ucraina, afirmand ca prin aceasta hotarare Romania demonstreaza ca este un aliat foarte important si puternic.

"Cred ca este foarte importanta (n.r. decizia CSAT) si sunt foarte recunoscator pentru ceea ce a facut Romania. Acest lucru demonstreaza ca Romania este un aliat foarte important si puternic pentru NATO, pentru Regatul Unit", a declarat ambasadorul Giles Portman, cu ocazia evenimentului Ziua Regelui, organizat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania.

El a apreciat si relatiile bilaterale dintre Romania si Marea Britanie.

"Cred ca am avut un an excelent in ceea ce priveste relatiile noastre bilaterale, de exemplu in domeniul comertului, in domeniul apararii sau in ceea ce priveste lupta impotriva crimei organizate. De asemenea, am avut ocazia sa vizitez aceasta tara frumoasa, asa ca avem multe de sarbatorit", a spus Giles Portman.

Comments