Prezenta NATO consistenta in regiunea Marii Negre este tot mai necesara, spune seful Armatei

Prezenta NATO consistenta in regiunea Marii Negre este tot mai necesara, spune seful Armatei

Prezenta NATO consistenta in regiunea Marii Negre este tot mai necesara, spune seful Armatei


Seful Statului Major al Apararii, Gheorghita Vlad, a declarat dupa Conferinta anuala a Comitetului Militar al NATO de la Praga ca, tinand cont de razboiul din Ucraina, ,,devine din ce in ce mai clara necesitatea unei prezente aliate consistente in regiunea Marii Negre".


,,Trebuie sa imbunatatim, pe de o parte, procedurile de activare a autoritatii SACEUR intr-o zona de operatii si, pe de alta, capacitatea de sustinere logistica a trupelor aliate in acea zona. Luand in considerare evolutia situatiei in razboiul dus de Federatia Rusa impotriva Ucrainei, devine din ce in ce mai clara necesitatea unei prezente aliate consistente in regiunea Marii Negre si mentinerea, cu prioritate, pe agenda NATO, a relevantei Marii Negre pentru asigurarea stabilitatii acestei regiuni", a spus seful Armatei, potrivit comunicatului MApN de duminica, 15 septembrie.


Afirmatiile au venit la cateva zile dupa ce ministrul apararii, Angel Tilvar, a transmis ca Marea Neagra nu mai este un spatiu al cooperarii, ci un teatru de razboi, din cauza situatiei din Ucraina, invadata de Rusia.


Gheorghita Vlad a participat la Praga, in perioada 13-14 septembrie, la Conferinta Comitetului Militar al NATO la care au fost prezenti sefii Apararii statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice. Comitetul se reuneste anual pentru a discuta despre operatiunile si misiunile militare ale Aliantei si ofera recomandari Consiliului Nord-Atlantic despre cum poate NATO sa raspunda provocarilor de securitate globale.


Gheorghita Vlad a spus si ca Romania nu are legi sa doboare dronele


In februarie, seful Statului-Major al Armatei a spus pentru Europa Libera ca& ,,armata Romaniei nu poate sa duca operatii de lupta pe timp de pace"& din cauza actualei legi si ca este necesara schimbarea legislatiei pentru ca dronele de atac sa poata fi doborate. Mai precis, trebuie schimbate patru legi.


Surse guvernamentale au afirmat insa pe 9 septembrie ca nu se pune problema ca Romania sa nu fie aparata, indiferent de afirmatiile lui Gheorghita Vlad, pentru ca nu mai exista notiunea de ,,timp de pace".


,,Cum sa nu intervenim? Intervenim de indata. Vom actiona imediat daca este o tinta pe teritoriul Romaniei. Oricum, Rusia nu isi permite sa atace Romania. Dar cum sa lasam o drona sa loveasca o fabrica si sa nu reactionam? Ce, ne jucam?", au precizat sursele citate pentru Libertatea.


Comments