Prima intoxicare cu ciuperci din acest an

Prima intoxicare cu ciuperci din acest an

Nici nu a inceput bine sezonul ciupercilor ca s-a inregistrat primul caz de intoxicatie la Unitatea de Primire Urgente a Spitalul Judetean de Urgenta ,,Dr. Constantin Opris" Baia Mare.

Este vorba despre un pacient adult care, dupa ce a beneficiat de primele ingrijiri din partea medicilor de la urgenta, a fost internat in cadrul sectiei Interne a unitatii medicale. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia. In cazul celor cu perioada scurta de incubatie, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor si se manifesta prin dureri abdominale, tegumente umede, pupila micsorata, halucinatii, tulburari nervoase, hipotensiune arteriala, abundenta salivatiei etc.

Dupa cum spun medicii specialist mai grava este situatia in cazul intoxicatiei cu ciuperci cu incubatie lunga. Semnele apar dupa 12 ore de la consum si se manifesta prin greturi, varsaturi, diaree, icter, tulburari neurologice, afectiuni hepatice si renale, hemoragii. In aceste situatii, este posibil ca, fara un tratament corespunzator, dupa doua zile de la ingestie sa se instaleze coma si, ulterior, decesul. In cazul intoxicatiilor cu ciuperci, daca primul ajutor este prompt si bine condus, chiar cei intoxicati cu speciile cele mai periculoase pot fi salvati. Vomitivele, purgativele, calmantele, precum si apa rece sarata, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt interventii rapide si eficiente, insa in cazul intoxicatiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.

Exista mai multe criterii prin care putem deosebi ciupercile otravitoare de cele sigure pentru consum. In primul rand, cele otravitoare au un miros intepator, in timp ce ciupercile comestibile au un miros similar alunelor sau fainii. In plus, cele periculoase au pete le nivelul palariei si o forma neregulata. Daca nu le cunoastem mai bine sa nu le culegem. Daca ne e pofta de ciuperci sa le cumparam pe cele existente in magazine ca sunt sigur comestibile.

V. Gherman

Comments