Problema abandonului universitar, reflectata in numarul de studenti exmatriculati la o universitate...


Conform ultimelor studii facute la nivelul tarii, unul din trei studenti nu termina studiile universitare la care se inscrie. Fie din cauza incompatibilitatii cu domeniul ales, o parte dintre studentii care abandoneaza in primul an se reinscriu anul urmator la o alta specializare, fie din lipsa banilor necesari pentru a-si desfasura studiile departe de casa.


Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a facut la nivelul anilor 2015-2018 o serie de analize, centralizand datele primite de la universitati din toata tara, care aratau faptul ca media de abandon la nivel national tinde mai degraba spre 40%, fiind si universitati a caror rata de abandon inainte de finalizarea studiilor depaseste cu lejeritate procentul de 50%.


Pentru a intelege exact cum arata acest fenomen in invatamantul superior, Libertatea a solicitat datele studentilor exmatriculati de la una dintre cele mai mari universitati din tara, prima fondata - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, care sarbatoreste in aceasta perioada 160 de ani de la infiintare.


Cifrele din ultimii cinci ani arata ca UAIC a exmatriculat aproape 10.000 de studenti de la ciclurile de licenta si circa 3.150 de la master, iar exmatricularile pe motive de performanta academica nu sunt nici macar 10% din numarul total.


"Cifrele arata exact asa cum sunt: rata de abandon este foarte mare. Vorbim de incompatibilitate cu domeniul de studiu ales, de faptul ca nu exista destul de multe locuri in camine si chiriile sunt scumpe - la fel cum sunt si costurile in a trai intr-un alt oras, departe de casa. Foarte multi se angajeaza in timpul studiilor pe domenii care nu au legatura cu activitatea lor si abandoneaza studiile, fie pentru ca nu fac fata, fie pentru ca le considera inutile, in viziunea lor, pentru activitatea pe care o desfasoara atunci", a declarat un membru al Senatului universitatii, care a analizat cifrele pentru Libertatea.


De
la Economie au fost exmatriculati, in medie, 700 de studenti pe an


Cei mai multi studenti au fost exmatriculati in ultimii cinci ani de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, de departe cea mai mare de la UAIC. In conditiile in care in universitate sunt 25.000 de studenti in total si exista 15 facultati, doar la FEAA sunt inmatriculati aproximativ 5.000.


Astfel, in ultimii cinci ani, de la FEAA au fost exmatriculati 2.500 de studenti la licenta si aproape 1.000 la master. Pe locul al doilea se afla Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, aproape 1.500 la licenta si 515 la master, fiind urmata de Facultatea de Litere, cu 1.370 la licenta si 214 la master.


Motivele exmatricularilor au fost clasificate in sase mari categorii, in documentele furnizate de universitatea condusa de fostul ministru al justitiei, Tudorel Toader.


O parte dintre studenti nu isi semneaza contractul de studii dupa inmatriculare si sunt exmatriculati automat, situatie ce se intampla doar la anul I.


Cei care abandoneaza pe parcurs se remarca la categoria care nu isi semneaza fisele semestriale ca sa se inscrie la cursuri - acestia nici nu isi mai retrag actele depuse in original.


O categorie semnificativa e reprezentata de cei exmatriculati ca nu si-au platit taxele (care nu se afla deci pe locuri la buget).


Reprezentantii universitatii au precizat ca majoritatea celor exmatriculati aici sunt cei care ajung pe locurile cu taxa si renunta de tot la studii, refuzand sa plateasca taxele dupa ce au fost directionati acolo de pe un loc de la buget pe care l-au ocupat intr-un an anterior.


Pe langa cei care si-au intrerupt cursurile si nu le-au mai reluat. Si, in final, sunt si cei 10% exmatriculati pe motive didactice, studentii care la sfarsitul ultimului an de studiu au cel putin o disciplina nepromovata si cei care strang mai mult de 30 de credite restante de pe un an pe altul.


Pe langa cei 13.000 de studenti exmatriculati de la UAIC mai exista si un numar semnificativ de studenti care au abandonat intentionat studiile, retragandu-si dosarul si anuntand in scris conducerea universitatii. Nu ne-au fost furnizate cifre oficiale cu numarul lor, dar surse din cadrul universitatii ne-au precizat ca si acestia sunt "o felie importanta" din cifrele generale privind abandonul.


Cei mai putini studenti exmatriculati in ultimii cinci ani au fost de la Facultatea de Teologie Romano-Catolica - 28 la licenta si 10 la master - si de la facultatile de stiinte exacte, precum Matematica (120 licenta, 58 master) si Chimia (63 licenta, 18 master).


12
exmatriculati in 5 ani, 6 dintre ei de la Teologie


In ultimii 5 ani, UAIC a avut doar 12 studenti exmatriculati pe motiv de copiere la examen sau de tentativa de frauda a examinarilor, cu fituici sau mijloace IT. Jumatate dintre acestia sunt studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa, insa decanul, pr. Ion Vicovanu, a precizat pentru Libertatea ca acest lucru se datoreaza mai degraba strictetii de la nivelul facultatii, nu a faptului ca ar fi mai multi studenti necinstiti decat la celelalte facultati.


Cinstea si morala nu ar trebui sa lipseasca niciunui student, poate cu atat mai mult celor de la facultatea noastra. Noi respectam legea si Carta universitatii si vrem sa stopam de tot acest comportament, de aceea stiu ca nu sunt multi, dar au fost cateva cazuri de exmatriculari in ultimii ani. As indrazni chiar sa spun ca sunt mai putine astfel de cazuri la noi decat la alte facultati.

pr. Ion Vicovanu:

In
momentul de fata, conducerea universitatii se lupta cu un caz
atipic, care ar fi o premiera a ultimilor ani. Facultatea de
Informatica a depus la inceputul anului o solicitare de
exmatriculare catre Comisia de Etica a universitatii dupa ce in
mediul online a aparut o inregistrare in care un student de anul I
isi ameninta un profesor cu un cutit ca il va omori daca nu
ii ia tema in considerare.


Comments