Protest in Bucuresti pentru siguranta femeilor si in pandemie: "Am stat batuta si chinuita. Nu vreau...


Zeci de femei s-au intalnit in Parcul Coltea din Bucuresti sa protesteze pentru protejarea victimelor violentei domestice. Activistele spun ca pandemia le-a agravat situatia acestor femei, care acum mai mult ca oricand au nevoie sa stie ca nu sunt singure si ca autoritatile isi fac treaba.


Numarul telefoanelor date la linia gratuita dedicata victimelor violentei s-a dublat in perioada starii de urgenta. Si numarul cererilor de consiliere psihologica a crescut in aceasta perioada. Cu toate astea, multe femei blocate in aceeasi casa cu agresorul au amanat momentul de a se salva din cauza nesigurantei si problemelor financiare din pandemie, spun activistele.&


,,Petrache Florenta ma numesc. Sunt supravietuitoarea violentei in familie!" Asa si-a inceput Florenta discursul de la evenimentul ,,Impreuna pentru siguranta femeilor si pe timpul pandemiei!", organizat de Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.&


Cateva femei aliniate cu pancarte o asculta. Si de la distanta, o mana de jandarmi trimisi pentru eveniment. Alte femei din tara sunt in fata calculatoarelor, fiindca totul a fost transmis si live pe Facebook.


Petrache Florenta vorbind despre experienta ei traumatizanta

Florenta isi strange poseta mai bine langa corp.&


Am fetita de patru ani si am plecat de langa agresor tocmai pentru a nu crede ca ceea ce traim noi e ceva normal. Nu vreau sa creada ea, in viitor, ca, daca am stat batuta si chinuita si in toate felurile, trebuie sa treaca si ea prin aceeasi situatie ca a mea.

Florenta Petrache:

Este nevoie de femei ca Florenta care sa-si spuna povestea ca acelea care trec prin situatii asemanatoare sa prinda curaj. Dar nu e suficient. E nevoie de un sistem care sa functioneze: politie, procurori, avocati, judecatori. Specialisti care sa inteleaga specificul cazurilor de violenta.


Ordinele de protectie incalcate inseamna si mai multe femei ucise&


Activista Carmen Gheorghe, presedinta Asociatiei E-Romnja, spune ca a fost asaltata de cereri in aceasta perioada de la fete si femei agresate care nu au primit sprijin de la politie.&


In primele sapte luni ale anului, s-au emis aproape 4.900 de ordine de protectie provizorii. Acestea sunt eliberate pe loc de politistii care ajung la un caz de violenta domestica si constata pericolul in care este victima. O parte din acestea pot fi transformate, in instante, in ordine de protectie.&


Din pacate, 30% dintre ordinele de protectie sunt incalcate in fiecare an. Asa s-a intamplat si in cazul unei femei din Ilfov, care in luna februarie a fost ucisa de sotul sau, desi avea ordin de restrictie impotriva lui. Un caz care ar fi putut fi evitat, daca agresorii aveau bratari care sa le detecteze locatia si cand ajung in raza victimei sa alerteze politia.


Aceasta este si una dintre cele 21 de cereri ale activistelor.&


Cand politia nu ajunge la victima


,,Au fost situatii in care agresorii au avut ocazia sa hartuiasca victimele, pentru ca politia nu avea nicio interventie, agenda lor era ocupata cu siguranta si ordinea publica pe timpul pandemiei si cu siguranta fetelor si femeilor, mai putin", mai spune Carmen Gheorghe.


Ma ingrozeste ca vine iarna si, daca pe timp de vara mai poti sa iesi, sa mai pastrezi contactul cu lumea, pe timp de iarna, in comunitatile rome e foarte greu, cu lipsa infrastructurii, cu transportul public, accesul la spital.

Carmen Gheorghe:

Desi legea pentru combaterea violentei domestice a fost modificata in ultimii ani, tocmai pentru a proteja mai bine victima, deseori aplicarea ei in realitate lasa de dorit, spun activistele prezente la protest.&


,,Din punctul meu de vedere, o lege trebuie sa fie dublata intotdeauna de felul in care se aplica si de modul in care acordam sprijin persoanelor care ajung sa faca plangere si ajung in instanta", crede si Tudorina Mihai, de la Asociatia Front.


Tot victima trebuie sa adune probe


Avocata Ioana Anda Balasa

Ioana Anda Balasa este avocata si face voluntariat la asociatiile care sprijina victimele violentei. Stie ca prea putine dintre cazuri ajung de fapt in justitie si chiar daca a ajung, tot victima trebuie sa se descurce cu toate.


Am avut cazul unei mame batute de fiul sau. Practic, violenta domestica nu este doar intre sot si sotie sau concubin, dar si intre parinti si copii.

Avocata Ioana Anda Balasa:

,,In acest caz, a fost un probatoriu dificil, intrucat in prima instanta respectiva mama nu a avut nicio proba, s-a aflat intr-o stare psihica de confuzie. In prima etapa a fondului a pierdut respectivul dosar de ordin de protectie si abia in apel a reusit sa aduca doi martori, o vecina si un alt fiu. Dar a fost un caz exceptional, in care instanta a agreat sa se prezinte respectiva marturie", povesteste avocata.


Chiar daca urmarirea penala a unui agresor poate incepe si la autosesizarea autoritatilor sau la sesizarea altor persoane care nu sunt victimele, in cele mai multe cazuri, tot persoana agresata trebuie sa adune probele.&


,,Probatoriul este lasat in sarcina victimei. Or, o persoana traumatizata, batuta, maltratata e, in acel moment, in stare de soc si nu poate sa-si constituie acele probe pe care sa le arate instantei."


<strong>La protest, Ioana a tinut o pancarta pe care scria ,,Eu sun la politie atunci cand vad ca o femeie este agresata pe strada". Un mesaj prin care se doreste incurajarea martorilor in astfel de situatii sa nu inchida ochii, ci sa cheme autoritatile. </strong>


,,Iubirea nu naste violenta", ,,Impreuna suntem puternice", ,,Indiferenta hraneste violenta" au fost alte mesaje. De la microfon s-a auzit in mai multe randuri ca fortele de ordine nu-si fac treaba.&


Una dintre femeile care au protestat astazi in Bucuresti

Urmarirea penala continua si daca victima isi retrage plangerea


Saptamana trecuta, Camera Deputatilor a adoptat un proiect legislativ prin care urmarirea penala poate fi declansata din oficiu, chiar daca victima isi retrage plangerea. O mica victorie.


,,Mi se pare excelent pentru ca nu mai plaseaza vina si responsabilitatea asupra victimei. Mi se pare ca trage un semnal de alarma agresorilor ca nu mai pot face ce faceau inainte, ca nu le este permis si cel mai important lucru e ca pune presiune si pe politie sa faca ceva, sa actioneze. Acum nu mai depinde de victima. Sunt foarte curioasa cate cazuri vor investiga si vor duce mai departe", spune Carmen Gheorghe, presedinta Asociatiei E-Romnja.


Pe de alta parte, judecatorul Cristi Danilet atragea atentia ca legea modificata in Parlament nu aduce insa rezultatul dorit de initiatori. Acesta spune ca retragerea plangerii de catre victima va fi in continuare posibila, daca procesul s-a declansat la sesizarea formulata de ea.


Judecatorul explica faptul ca inlaturarea sintagmei ,,Impacarea inlatura raspunderea penala" din lege nu ajuta victima decat daca urmarirea penala a inceput ,,din oficiu".&


De prea putine ori, insa, plangerile se depun de altcineva decat de victima insasi.&


Proteste pentru protejarea victimelor violentei domestice
Proteste pentru protejarea victimelor violentei domestice
Proteste pentru protejarea victimelor violentei domestice


Comments