Procesul politistilor inculpati pentru torturarea unui tanar. Agentul sef care a urinat pe barbat: ,...


La Tribunalul Bucuresti a avut loc marti, 16 iulie, al 21-lea termen din procesul in care 9 politisti sunt judecati pentru lipsire de libertate si tortura. Viorel Seicaru, seful politistilor, a declarat in sala de judecata ca, in acea noapte, patru autospeciale au mers in convoi, ca sa-l duca pe tanar la niste prieteni, ca el a devenit agresiv, insa ei n-au ripostat in niciun fel.


In august 2020, 9 politisti de la Sectia 16 din Bucuresti au sechestrat doi barbati in masinile de serviciu. Pe unul dintre ei, Ionut Ghiorghe, l-au dus pe un camp si l-au batut fara mila. 34 de urme de lovituri a numarat legistul. Dupa bataie, acuza procurorii, Viorel Seicaru, seful politistilor, a urinat peste victima si i-a spus: ,,Vezi, ma, ce poate sa faca politia romana?".&


Rapit de politie si batut cu tomfele in talpi


Pe 31 august 2020, dupa miezul noptii, Ionut Ghiorghe, de 39 de ani, si Teodor Gheorghe, de 51 de ani, treceau pe langa gura de metrou ,,Eroii Revolutiei". Acolo era un filtru de politie, cu cei de la Sectia 16, coordonati de agentul sef Viorel Seicaru.&


Viorel Seicaru

Cei doi au spus ca au sarit in apararea unui barbat oprit la filtru, pentru ca nu avea masca, si ca le-au reprosat politistilor ca nici ei nu poarta masti de protectie. Atunci, Seicaru i-a injurat pe cei doi, iar ,,in jurul lor s-au adunat mai multi politisti care i-au imobilizat la sol si incatusat", arata procurorii, in rechizitoriu.


Ionut Ghiorghe a fost bagat intr-o masina de politie, iar Seicaru l-a lovit cu pumnii, in timp ce un subaltern il tinea, ca sa nu se zbata, mai spun procurorii. Apoi, Seicaru i-a dat barbatului cu spray lacrimogen in fata si l-a lasat in masina, cu usile inchise.


Rechizitoriul mai arata ca, peste cateva minute, Ionut Ghiorghe a fost dus, cu autospeciala politiei, in zona strazii Drumul Dealul Armanului, din sectorul 4, pe un teren viran de la marginea Bucurestiului. Seicaru era insotit de alti cinci politisti, printre care si doua femei. Pe camp, spun procurorii, Ghiorghe a fost scos din masina, iar Viorel Seicaru, Razvan Lupu si Dorin Nine l-au intins pe pamant si au inceput sa dea in el cu tomfele si cu picioarele. Apoi, i-au scos adidasii si l-au lovit cu tomfele peste talpi.&


Dupa epuizarea acestor violente, inculpatul Seicaru Viorel a urinat pe Ghiorghe Mihai Ionut, mai exact pe bratul sau stang si pe tricoul pe care il purta, spunandu-i in acelasi timp <>.


Rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti:

Procurorii mai spun ca Seicaru a aruncat pe camp telefonul barbatului, apoi i-a varsat peste fata un pachet cu tutun, pe care-l gasise in buzunarul lui. Dupa ce l-au descatusat, politistii s-au urcat in masini si au plecat, lasandu-l singur pe Ionut Ghiorghe. El a ajuns in oras, dupa ce si-a gasit telefonul pe camp si i-a trimis locatia prietenului sau.&


Teodor Gheorghe a fost si el incatusat si bagat intr-o alta masina de politie, a primit spray lacrimogen in fata si apoi agentul de politie Irina Gogoase l-a dus in cartierul Ferentari, unde l-a abandonat in zona ,,la sine".


Finalul procesului, amanat din cauza caniculei


Dosarul politistilor de la Sectia 16 a ajuns la Tribunalul Bucuresti, in urma cu 3 ani. Intre timp, doi dintre politistii inculpati, Irina Gogoase si Razvan Lupu, si-au recunoscut vina si au cerut sa fie judecati in procedura simplificata.&


Altii, in declaratiile facute in fata instantei, au recunoscut bataia aplicata lui Ionut Ghiorghe, iar unul dintre politisti a descris si secventa in care Seicaru urina peste victima.&


Joi, 16 iulie, trebuia sa fie ultimul termen al procesului, insa sedinta a fost scurtata, din cauza caldurii insuportabile din tribunal. Iar procesul politistilor a fost cu toate usile deschise, la propriu, pentru ca doar curentul de aer mai putea reduce un pic din zaduful dinauntru.&


Agentul sef de politie Vasile Seicaru venise pregatit sa dea declaratia de inculpat. Inarmat cu o sticla de apa si proaspat tuns, el a purtat o camasa bleumarin cu maneca lunga si pantaloni din stofa gri, cu talie joasa.


Si, in timp ce vorbea despre evenimentele din acea noapte, cauta cu ochii prin sala, sa vada reactiilor fostilor subordonati, care acum sunt inculpati cu el in acest dosar.


,,Nu am dat cu spray lacrimogen, nu am astfel de indeletniciri"


,,N-am fost niciodata sanctionat, in toata cariera mea de politist. Am avut doar calificative de <> si am fost premiat", si-a inceput declaratia Seicaru.


El a povestit instantei ca pe 31 august 2020, in jurul orei 1.00, au decis sa faca un filtru rutier, ,,asa cum faceam in fiecare seara. Trebuia facute, pentru ca in Romania politistii sunt evaluati in functie de numarul constatarilor de infractiuni. Dar nu era un filtru in contextul pandemiei, pentru ca atunci nu exista obligatia de a purta masca".


Seicaru sustine ca, la filtru, el n-a coborat din masina pentru ca ,,eram obosit, a doua zi, pe 1 septembrie, urma sa plec si in concediu. Aveam geamul ridicat, pentru ca afara era foarte cald, iar colega mea, Stancu Elisabeta, imi aducea documentele soferilor opriti in trafic, iar eu notam datele in agenda sau faceam poze cu telefonul. Nu eram atent la ce se intampla afara. Dar, la un moment dat, a venit la mine Lupu Razvan si mi-a zis ca sunt doi indivizi, morti de beti, care tulbura linistea publica, ii provoaca pe colegii nostri si e doar o chestiune de timp pana vor face scandal".


Cei doi indivizi erau Ionut Ghiorghe si Teodor Gheorghe. Seicaru a coborat din masina si a vazut cum Teodor ,,era incatusat pe botul masinii. Nu era agresiv, ne adresa injurii. I-am facut un control corporal".


Ionut Ghiorghe

,,Ati pulverizat spray lacrimogen?", l-a intrebat judecatoarea Cristina Mihalache. ,,Nu am avut niciodata asupra mea, in toata cariera mea, spray lacrimogen. Nu am astfel de indeletniciri si nici nu am vazut vreun alt coleg pulverizand".


,,I-am solicitat sa se linisteasca, ca o sa-l duc la domiciliu"


Intre timp, Ionut Ghiorghe fusese deja bagat intr-o autospeciala de politie. ,,Mi-au spus ca era recalcitrant", spune Seicaru, ,,ca a sarit la bataie si ca n-au apucat sa-i faca controlul corporal. Am urcat si am observat ca mirosea a alcool si avea un comportament specific consumatorilor de droguri, adica pupilele dilatate si altele... Ne ameninta si ne spunea ca fratele lui e membru in Gruparea Sportivilor (un clan interlop din Bucuresti - n.r.). La controlul corporal, i-am gasit cartea de identitate. Apoi, i-am solicitat sa se linisteasca, ca o sa-l duc la domiciliu".&


,,Adica, acasa la el?", s-a mirat judecatoarea. ,,Precizez ca in astfel de cazuri nu exista procedura pentru ca astfel de persoane sa fie conduse la sediul politiei sau la spital, si orice fac politistii la acest moment, fac pe cutuma. El s-a linistit putin si mi-a zis ca nu vrea acasa, dar sa-l las la niste prieteni care locuiau in baraci, la stadionul Energoutilaj. I-am spus sa stea linistit, ca-l duc acolo. Am zis sa-l sanctionez contraventional".


,,I-ati dat cu spray lacrimogen?", intreaba judecatoarea, din nou. Seicaru spune ca nu, dar a coborat din masina, explica el, pentru ca i-a auzit pe unii colegii spunand ca au fost loviti. ,,Am lasat la latitudinea lor sa decida daca vor intocmi acte pentru infractiunea de ultraj, iar ei n-au zis nici ca vor, nici ca nu vor. Am plecat spre masina mea si le-am zis lui Nine Dorin, Lupu Razvan si Radu Patrick sa vina dupa autoutilitara mea. Nu le-am zis unde merg".


Postare Ionut

,,A vrut sa-mi dea cu capul in gura, m-am ferit"


In creierii noptii, in plina pandemie de COVID, patru autospeciale de politie mergeau in convoi, una dupa alta, doar ca sa duca un tanar recalcitrant, care-i lovise pe unii dintre politisti, la prietenii lui, in baracile de langa stadion.&


,,Am ajuns in zona Electroutilaj", spune Seicaru, ,,si am parcat masinile intr-un loc care duce catre cartierul nou din Jilava si un depou de locomotive. Precizez ca nu e o zona parasita, strada Drumul Dealu Armanului e extrem de circulata. L-am scos din autospeciala, l-am intors, pentru a-i scoate catusele, si imediat dupa, a devenit violent".


In sala de judecata, agentul sef de politie descrie tot ce a indurat. ,,A vrut sa-mi dea cu capul in gura, m-am ferit, si apoi mi-a dat cu piciorul in zona genitala, dar am parat. A incercat sa mai loveasca, l-am impins putin, si atunci am vazut ca, pe bancheta din spate, ii cazuse portofelul. Am incercat sa i-l inmanez, mi-a dat cu piciorul peste mana si am scapat portofelul pe jos. Noi am urcat in autospeciale si l-am lasat vorbind la telefon", sustine Viorel Seicaru.


Spune ca a declarat altceva ,,pe fondul starii emotionale si al oboselii"


,,Declaratia dumneavoastra de acum e diametral opusa fata de cea data in timpul urmaririi penale. Cum explicati asta?", vrea sa stie judecatoarea.


,,Eu si colegii mei am cazut intr-o capcana intinsa de anchetatori si de avocatii pe care-i aveam la acel moment", spune Seicaru. El povesteste ca in ziua in care erau propusi pentru arestarea preventiva, fiind in boxa acuzatilor, a auzit avocatii sfatuindu-i pe colegii lui: ,,Desfiintati-l pe Seicaru, spuneti ca va era teama de el, ca e un om rau, spuneti ca el e unicul vinovat".


,,Mie, avocatul mi-a zis ca daca o sa-l supar pe domnul judecator, o sa-mi dea arestare", sustine Viorel Seicaru. ,,Aveam 50 de ore de nesomn si, pe fondul starii emotionale si al oboselii, am dat acea declaratie. Nu am constientizat atunci ce inseamna ea, pe fondul cauzei", se apara azi politistul.


Procurorul de sedinta a vrut sa stie daca ,,exista procedura, ca politia sa duca un om acasa sau pe un santier, si sa-l lase acolo". ,,Nu exista asa ceva, politistii improvizeaza", spune Seicaru.&


,,Daca as urinat pe el, ar fi fost o proba indubitabila"


Au urmat intrebarile avocatului care-i reprezinta in proces pe parintii lui Ionut Ghiorghe.


Avocat: In ce zona a corpului l-a lovit inculpatul pe tanar, atunci cand s-a aparat, dupa cum sustine el, in aceasta varianta a declaratiei?& Viorel Seicaru: Nu l-am lovit, cu toate ca, potrivit manualului de bune practici, puteai folosi, ca politist, pumni, coate, genunchi...


Avocat: Atunci cum va explicati ca Ionut Ghiorghe avea pe corp lovituri care au necesitat 25-30 de zile de ingrijiri medicale si vanatai, inclusiv la talpile goale?Viorel Seicaru: Avand in vedere ca, pana cand a sunat la 112 a trecut perioada indelungata, de pe 31 august, ora 1.00, si pana in seara de 1 septembrie, orice se putea intampla. Un om care e agresat pe strada suna la 112 imediat.


,,Ati urinat pe el?", a vrut sa stie tatal lui Ionut Ghiorghe. ,,Daca as fi facut asta", i-a raspuns Seicaru, ,,ar fi fost o proba indubitabila. Nu am urinat".


Ambele victime au murit, inainte de finalizarea anchetei


In 2021, in cursul anchetei, ambii barbati care au fost agresati de politie s-au stins din viata. Teodor Gheorghe a decedat la spital, pe 16 martie, din cauza unui cancer pulmonar.&


Pe 26 martie 2021, Ionut Ghiorghe a fost gasit mort in locuinta unui apropiat, iar raportul medico-legal a stabilit ca el a murit in urma unei supradoze.


Mormantul lui Ionut Ghiorghe

La termenul din 16 iulie al procesului, politistul Viorel Seicaru a declarat ca el considera ca ,,cei doi au fost omorati. Am facut si plangere la Parchet pentru asta si am dat acolo toate detaliile. Cineva a avut un interes ca eu sa fiu acuzat. Nu stiu cine, dar Clanul Sportivilor face ce doreste... Eu cred ca au fost omorati, pentru ca ei sa nu se mai poata prezenta la audieri".


Ultimul termen de la Tribunal, pe 16 septembrie


In acest dosar, Viorel Seicaru e acuzat de lipsire de libertate in mod ilegal, tortura si instigare la lipsire de libertate. El lucreaza in continuare in Politie si e pus la dispozitie, pana cand judecatorii vor da verdictul final.


Tribunalul Bucuresti a fixat urmatorul termen al procesului pentru data de 16 septembrie, cand vor fi audiati tatal si fratele lui Ionut Ghiorghe, iar apoi se vor depune concluzii pe fondul cauzei. Asta inseamna ca instanta va ramane in pronuntare si va anunta data cand va da primul verdict.


Dosarul in care sunt acuzati politistii de la Sectia 16 a fost trimis in instanta in iulie 2021. MAI, IGPR, Politia Capitalei si Sectia 16 sunt parti responsabile civilmente, adica pot fi obligate la plata daunelor catre rudele lui Ionut Ghiorghe, daca instanta va decide ca inculpatii sunt vinovati.&


La proces, MAI a anuntat ca va cere, la randu-i, daune in valoare de 45.000 de lei, pentru ca a suferit un ,,prejudiciu de imagine produs prin comiterea faptelor".


Alte cazuri in care politistii sunt acuzati de abuzuri


Cazul acesta nu e singurul in care au fost reclamate abuzuri din partea Politiei Romane sau a politistilor locali, subordonati primariilor:


? In noaptea de 22 aprilie 2020, Alexandru Gazdac, un tanar de 37 de ani, a murit dupa ce a fost impuscat de politistii de la Sectia 5 din Bucuresti. Ei fusesera chemati pentru ca tanarul era confuz si umbla prin bloc, imbracat doar in boxeri. Politistii spun ca Alexandru i-a amenintat cu un cui. Libertatea a relatat pe larg despre acest caz. Luna trecuta, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a decis, pentru a doua oara, clasarea dosarului.


? Pe 16 aprilie 2021, Zaharia Barbu, un barbat de 63 de ani, a murit intr-o autogara din Pitesti, dupa ce a fost pus la pamant de trei politisti. A fost dat cu capul de pamant, iar doi agenti s-au urcat cu picioarele pe el. La scurt timp, barbatul a intrat in stop cardio-respirator si a murit. Au fost trimisi in judecata doi dintre agentii de politie implicati in incident, iar dosarul se judeca la Tribunalul Arges.&


? Pe 14 iulie 2023, Mircea-Visan Muzsunye, 32 de ani, zis Visinel, a fost incatusat de politistii locali din Arad si dus in sediul politiei, unde ,,i s-a facut rau". A murit a doua zi. Legistii au stabilit ca tanarul a suferit o moarte violenta, avand multiple traumatisme si contuzii, care ar fi putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure si contondente. Politistul local Florin Nicolae Liber a fost trimis in judecata, sub acuzatia de tortura urmata de moartea victimei. Procesul se judeca la Tribunalul Arad.


? In noaptea de 18 septembrie 2023, Eduard Giosu, un tanar de 30 de ani, a ajuns la spital, in coma, si apoi a decedat, dupa ce a fost imobilizat de politistii de la Sectia 17 din Bucuresti. Familia acuza ca politistii l-au lovit in zona capului, provocandu-i leziuni care au dus la moartea tanarului. Saptamana trecuta, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus clasarea dosarului.


Foto: Captura video Antena 3


Comments