Proiectul care asteapta de mai bine de trei decenii

Proiectul care asteapta de mai bine de trei decenii

Dupa mai bine de trei decenii de asteptare, doua noi hidrocentrale din Defileul Oltului ar putea deveni realitate, odata ce Guvernul va aproba amplasamentul lucrarilor si va declansa procedura de expropriere necesara. Ministerul Energiei a elaborat proiectul de act normativ in acest sens, care a fost pus in dezbatere publica.

Proiectul, cunoscut sub denumirea de ,,Amenajarea Hidroenergetica a raului Olt defileu pe sectorul Cornetu - Avrig", vizeaza o suprafata de 1.096 de hectare si implica unitatile administrativ-teritoriale Racovita si Caineni din judetul Valcea, precum si Boita, Talmaciu, Turnu Rosu, Racovita si Avrig din judetul Sibiu. Valoarea totala a exproprierilor necesare pentru realizarea acestui proiect se ridica la 18,5 milioane de lei, iar Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie verde din Romania, va gestiona acordarea despagubirilor, cu finantare de la bugetul de stat.

Proiectul de amenajare hidroenergetica a Defileului Oltului a fost initiat in 1989 si prevede construirea a cinci centrale hidroelectrice pe raul Olt: Lotrioara, Caineni, Robesti, Racovita si Cornetu. Dintre acestea, doar centralele de la Cornetu (30,5 MW) si Robesti (28,2 MW) sunt complet functionale, fiind puse in functiune in 2002, respectiv 2012. De asemenea, centrala de la Racovita, cu o capacitate de 30 MW, a devenit partial operationala in 2019.

Acum, atentia se concentreaza pe finalizarea centralelor Caineni (28,2 MW) si Lotrioara (27,7 MW), care impreuna ar putea produce o energie estimata la 105 GWh/an. Costul estimat pentru finalizarea acestor lucrari, conform unei evaluari din urma cu patru ani, era de 337 milioane de lei, insa valoarea reala ar putea fi semnificativ mai mare din cauza inflatiei si cresterii preturilor din domeniul constructiilor.

Hidroelectrica opereaza in prezent 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate totala de 6,3 GW si detine, de asemenea, un parc eolian la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW. Cu o cota de piata de 13,09% in furnizarea de energie, compania joaca un rol esential in sistemul energetic national.

Finalizarea celor doua centrale ar reprezenta nu doar o crestere semnificativa a capacitatii de productie a energiei verzi, dar si o realizare importanta intr-un proiect demarat cu mai bine de 35 de ani in urma, simbolizand un pas important spre modernizarea infrastructurii energetice a Romaniei.

Foto Arhiva

The post Proiectul care asteapta de mai bine de trei decenii appeared first on Cotidianul RO.

Comments