PROTEST - Angajatii Serviciului de Probatiune Maramures si-au intrerupt activitatea, nefiind de acor...

BRATARA ELECTRONICA. Serviciul de Probatiune Maramures si-a intrerupt activitatea astazi, incepand de la ora 9, ,,in semn de protest fata de prevederile proiectului de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate care urmeaza a primi votul final azi, in Parlamentul Romaniei". Lavinia Sabau, PR al Serviciului de Probatiune Maramures, a anuntat ca protestul este unul spontan si ca va dura pana la ora 13.

&

Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP) se opune transformarii consilierilor de probatiune in gardieni insarcinati cu paza detinutilor care isi vor executa pedepsele la domiciliu, prin supraveghere cu bratara electronica, asa cum prevede proiectul de lege.

&

Consilierii din serviciile de probatiune considera ca plasarea unor astfel de atributii in sarcina lor nu doar ca este total nepotrivita (in raport cu pregatirea si pozitia acestora in cadrul sistemului de justitie), dar ca va afecta functionarea sistemului de probatiune (care se confrunta de cativa ani cu probleme grave legate de lipsa resurselor umane si materiale) si siguranta publica (in conditiile in care supravegherea viitorilor detinuti cu bratara electronica va fi deficitara).

&

In cele 41 de servicii de probatiune din Romania lucreaza 552 de consilieri, care au in evidenta aproape 100.000 de persoane condamnate pentru diverse infractiuni la pedepse neprivative de libertate (amanarea aplicarii pedepsei, suspendarea pedepsei, masurile educative aplicate minorilor), in 2017 inregistrandu-se o crestere de aproximativ 30% a numarului de cazuri aflate in lucru fata de anul 2016. In medie, un singur consilier de probatiune supravegheaza in jur de 200 de persoane condamnate, spre deosebire de colegii sai din alte tari europene, care gestioneaza cel mult 50 cazuri/consilier. Prin comparatie, in sistemul penitenciar isi executa pedeapsa in regim de detentie in jur de 23.000 de condamnati (de 4 ori mai putini decat cei aflati in supravegherea serviciilor de probatiune).

&

Consilieri de probatiune isi desfasoara activitatea cu precadere in orasele resedinta de judet, unde sunt situate sediile serviciilor de probatiune, la zeci sau sute de kilometri fata de domiciliile persoanelor condamnate. Avand in vedere lipsa de personal (sunt numeroase judete unde nu exista mai mult de 10 consilieri de probatiune), cat si distantele semnificative care trebuie parcurse, este evident ca sistemul de probatiune nu poate asigura in mod real supravegherea detinutilor care, conform proiectului de lege, vor executa pedeapsa la domiciliu, cu bratara electronica, in cazul acestora fiind necesare o monitorizare permanenta, inclusiv pe timp de noapte, precum si interventii rapide in teren in cazul in care condamnatii nu respecta conditiile de detentie, un astfel de regim de lucru fiind specific institutiilor din sistemul de ordine publica , si nu serviciilor de probatiune.

&

Reprezentantii sindicali ai consilierilor de probatiune au transmis obiectiile de mai sus catre membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor atat in scris, cat si verbal, replica ulterioara a presedintelui comisiei, deputatul Eugen Nicolicea, fiind ca "cei de la probatiune au venit doar sa se planga, nu sa aduca si solutii".

&

2mnews

Comments