Ramzan Kadirov, detestat in Ingusetia: ,,Oamenii lui au venit pentru o lupta". Istoria unui conflict...


Mii de locuitori din Republica Ingusetia s-au adunat sambata seara la aeroportul din capitala lor, Magas, pentru a intampina sicriele celor doi compatrioti - Adam Almazov (41 de ani) si Islambek Elmurziev (31 de ani) - ucisi in schimbul de focuri de la sediul central al companiei Wildberries, situat in apropiere de Kremlin, iar a doua zi au participat la funeraliile acestora cuprinsi de resentimente fata de liderul cecen Ramzan Kadirov, relateaza The Insider.


Potrivit presei locale, Elmurziev ar putea fi un filantrop binecunoscut in Ingusetia sub pseudonimul Gois Bezlikii. Acest filantrop a sarit mereu in ajutorul saracilor si bolnavilor fara a-si dezvalui identitatea. Dincolo de legenda despre generozitate, motivul pentru o astfel de popularitate in masa poate fi diferit in realitate.


,,Oamenii lui Kadirov au venit pentru o lupta"


Schimbul de focuri de la ,,Romanov Dvor", sediul central al Wildberries, ar putea agrava din nou conflictul ceceno-ingus. Jurnalistii de la Fortanga, o publicatie locala de opozitie, au vorbit cu participantii la funeralii si a constatat ca multi dintre ei si-au amintit ca printre atacatorii de la Wildberries se aflau mai ales luptatori din fortele paramilitare ale lui Kadirov.



https://www.youtube.com/watch?v=Joub6FP8QEo

,,Stiau ca ingusii se aflau acolo. Oamenii lui Kadirov au venit acolo pentru o lupta", spune unul dintre interlocutorii publicatiei Fortanga. ,,Baietii nostri s-au comportat barbateste, dar in acest caz este afectata si partea nationala pe langa cea barbateasca. Este important pentru mine sa arat ca sunt solidar cu oamenii mei", a adaugat acest participant la funeralii.


,,Uciderea acestor baieti a fost un soc pentru toata lumea din republica, un soc venit din senin", a spus un alt participant la funeralii. ,,Acest eveniment este pe buzele tuturor. Dar, pentru mine personal, acest lucru nu este surprinzator - oamenii lui Kadirov si toti sustinatorii lor au aratat de mai multe ori in ultimul deceniu o ura sincera fata de poporul nostru. Alaturati-va rugaciunilor pentru ei. Allah sa-i rasplateasca in rai si sa nu le permita ucigasilor si celor care au ordonat aceasta dezonoare sa se ascunda", a adaugat el.


Faptul ca astfel de resentimente sunt pe larg raspandite in Ingusetia dupa schimbul de focuri de la Wildberries este evidentiat si intr-un videoclip inregistrat in momentul preluarii sicrielor din avion. In videoclip, o persoana neidentificata le solicita celor adunati sa nu cedeze sentimentelor nationaliste.


Conflictul ceceno-ingus


Uciderea lui Almazov si a lui Emurziev alimenteaza din nou conflictul de lunga durata dintre Ingusetia si Cecenia sau, mai precis, dintre Ingusetia si Ramzan Kadirov, acuzat de invadarea republicii vecine in 2018.


In toamna anului 2018, ingusii au observat constructia unor drumuri pe teritoriul rezervatiei naturale Erzi, langa granita administrativa cu Cecenia. Inspectorii ingusi deplasati la fata locului au aflat ca lucrarile fusesera incepute de vecinii ceceni. Mai mult decat atat, fortele de securitate cecene au incercat sa-si infiinteze propriul post de politie rutiera, la doi kilometri adancime in Ingusetia. In pofida protestelor, lucrarile de constructie au avansat cu inca 15 kilometri in teritoriul Ingusetiei.


Seful Ingusetiei, Iunus-Bek Evkurov, ar fi fost obligat sa semneze in secret cu Ramzan Kadirov un acord de cedare a unei parti din raionul Sunjenski. Dar ingusii s-au revoltat si au organizat proteste. Cu toate acestea, acordul a fost semnat, Evkurov sustinand ca a facut un schimb egal de pamant. Masuratorile efectuate ulterior nu i-au dat dreptate, iar ingusii s-au revoltat din nou. Acordul a fost respins atat in forul legislativ local, cat si de Curtea Constitutionala a Republicii, dar Evkurov s-a adresat la Curtea Suprema din Rusia. Mutarea frontierei a fost decisa de Moscova in decembrie 2018.


Protestele au reinceput in martie 2019, dupa ce Evkurov a vrut sa revizuiasca legea pentru a evita un referendum pe tema schimbarii frontierei. Protestatarii au vazut in aceasta initiativa un risc pentru o noua modificare a granitei, de aceasta data cu Osetia de Nord, si au cerut demisia lui Evkurov. Circa 100.000 de ingusi, potrivit activistului pentru drepturile omului Magomed Mutolgov, au iesit in strada pe 26 martie 2019 pentru a se impotrivi cedarilor teritoriale.


In urma protestelor a aparut asa-numitul ,,Caz ingus" - o serie de dosare penale. Majoritatea celor 34 de inculpati au fost acuzati ca au organizat violente impotriva fortelor de securitate, precum si ca au creat o ,,organizatie extremista" numita Consiliul Poporului Ingus. Inculpatii au fost condamnati in decembrie 2021 la pedepse cuprinse intre sapte ani si jumatate si noua ani de inchisoare.


Totusi, runda actuala a conflictului dintre ingusi si Kadirov este oarecum diferita de cea ,,pentru pamant", noteaza sursa citata.


,,Spre deosebire de conflictul funciar, unde aproape toti cecenii - kadirovti, icikerienii si cei care nu apartin acestor grupuri - l-au sustinut pe Kadirov, de data aceasta cecenii obisnuiti isi exprima solidaritatea cu ingusii. Cu toate acestea, ei nu pot face acest lucru in mod deschis de teama persecutiei din republica lor", explica pentru Fortanga un politolog din Ingusetia.


Schimbul de focuri de langa Kremlin


Un schimb de focuri s-a produs miercurea trecuta la sediul central al companiei Wildberries, un fel de Amazon rusesc. Acest episod de violenta, care aminteste de Moscova anilor '90, vine pe fondul unui conflict in cuplu si al unei fuziuni acceptate de Kremlin, dar si al implicarii lui Ramzan Kadirov.


Potrivit mai multor surse concordante, atacatorii au fost adusi de Vladislav Bakalciuk, sotul Tatianei Bakalciuk, fondatoarea Wildberries si cea mai bogata femeie din Rusia, cu o avere estimata la 8,8 miliarde de dolari.


Cei doi soti se afla in proces de divort si se cearta pe tema unei fuziuni intre Wildberries si operatorul de publicitate Russ. Vladislav Bakalciuk, care ar detine 1% din Wildberries LLC, s-a opus acestei fuziuni dorite de oligarhul Suleiman Kerimov si supravegheate de liderul rus Vladimir Putin prin intermediul lui Maksim Oreskin, adjunctul administratiei prezidentiale a Federatiei Ruse.


Eliminat din operatiunea de fuziune, Vladislav Bakalciuk s-a adresat lui Ramzan Kadirov pentru a-i veni in ajutor. La sfarsitul lui iulie, Kadirov a publicat videoclip in care il numeste pe Bakalciuk ,,prietenul sau de multa vreme" si denunta fuziunea. In cele din urma, oamenii sai au descins la sediul Wildberries, un atac soldat cu doi morti, sapte raniti si 30 de arestati.


Toata aceasta situatie aminteste de Moscova deceniului 1990-2000, scrie politologul Abbas Galliamov, un fost autor de discursuri pentru Vladimir Putin. Institutiile sunt de facto distruse, iar acesta este un rezultat logic al epocii lui Vladimir Putin, subliniaza el, conform The Moscow Times.


Comments