Debitul asteptat al Dunarii va fi gestionat ,,cu usurinta", sustin autoritatile. Debite similare anu...


Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, 23 septembrie, la TVR Info, ca debitul Dunarii pe sectorul romanesc la sfarsitul acestei luni nu va cauza probleme si a adaugat ca debite similare au mai fost gestionate si in decembrie anul trecut, dar si in ianuarie anul acesta.


,,Stim deja ca vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu usurinta. Spun asta pentru ca acelasi debit l-am mai gestionat si in luna ianuarie a acestui an, si in luna decembrie a anului trecut, nu vom avea o situatie exceptionala", a sustinut ministrul mediului.


El a adaugat ca nu se pune problema ca inundatiile fara precedent de la Parlamentul din Budapesta sa se intample si in Romania si ca a discutat cu oficialii de la hidrocentrala Portile de Fier, care l-au asigurat ca ,,pot gestiona fara nicio problema debitul pe care il asteptam la sfarsitul acestei luni" pe Dunare.


Fechet a punctat insa ca, in contextul schimbarilor climatice, nu se stie cand va exista un ,,debit istoric la Dunare".


Mircea Fechet si specialisti de la Apele Romane si din Departamentul pentru Situatii de Urgenta au survolat cu elicopterul zona Portile de Fier, pentru a stabili care sunt zonele vulnerabile, iar ministrul a spus ca Dunarea va atinge varful de debit in Romania la finalul saptamanii.


Autoritatile sunt in alerta si au pregatit, deja, mii de saci de nisip pentru a raspunde corespunzator situatiei. Cel mai probabil,& viitura de pe Dunare& va atinge valori de pana la 9.000 mc/s.


In acest context, Fechet a inspectat situatia digurilor din judetele Dolj, Giurgiu si Teleorman si a spus ca i s-a comunicat ca lucrurile sunt sub control.


Comments