Rares Bogdan, dezvaluiri despre aderarea la Schengen - Jocurile ascunse din spatele deciziei austrie...

"Nu trebuie sa fim foarte entuziasmati, trebuie sa fim rezervati, fericiti. Fata de ce s-a intamplat anul trecut este clar ca este o schimbare totala si, chiar daca deocamdata, potrivit informatiilor aparute neoficial, ci doar pe surse, este un fapt imbucurator.

Noi am retras strategic de pe ordinea de zi pe data de 5 la consiliul jai subiectul Romania-Bulgaria, lumea s-a uitat putin ciudat pentru ca nu credea ca este o miscare strategica. Asta a fost si s-a dovedit a fi una de bun augur, deoarece Bulgaria, chiar daca vine prima data cu o oferta partiala, este un inceput.

Nu trebuie sa deschidem sticlele de sampanie. Trebuie sa fim rezervati, trebuie sa fim extrem de precauti, pentru ca conditiile cu care a venit Austria nu sunt putine. Ele nu vizeaza atat de mult Romania, insa pentru Bulgaria ele sunt ceva mai dure.

Ne doare terestrul, ne doare feroviarul, pentru ca acolo e vorba de multi bani, dincoace e vorba de self respect si de ceva timp pentru pasagerii romani.

Aici vorbim de spatiul aerian. Spatiul aerian inseamna zborurile pe care colegii mei europarlamentari le fac impreuna cu mine neavand zbor direct spre Sofia. Faptul ca ei nu vor mai avea control la Bucuresti respectiv la Sofia, este o realitate. Faptul ca pe Giurgiu s-ar putea ca granita sa existe in continuare, este pana in momentul ridicarii restrictiilor pe spatiul terestru.

Subiectul-cheie este ca Austria sa accepte un vot, un singur vot, pentru deschiderea tuturor granitelor, chiar daca etapizat. Odata cu votul pe care il da cu votul pentru zona aeriana, sa permita sa dea si vot pentru ca a doua etapa sa se intample intr-un anumit timp care sa fie numit in cadrul acestui vot si acestei hotarari pentru zona rutiera si feroviara, chiar daca acest lucru se intampla in toamna sau in vara. Daca se da un vot privitor exclusiv la spatiul aerian si urmeaza sa spunem mai vedem ce facem cu spatiul rutier si feroviar, lucrurile nu sunt la fel de dramatice cum au fost anul trecut, dar devin mai complicate. Ca sa simplificam lucrurile, atunci ar trebui sa obtinem in cadrul negocierilor acest vot singular dat pentru toate cele trei granite.", a declarat Rares Bogdan la Realitatea PLUS.

Comments