Rasturnare de situatie in Congresul SUA, dupa presiunile lui Biden - Republicanii cer rachete cu raz...

Importanti membri republicani din Congresul SUA i-au cerut presedintelui Joe Biden sa furnizeze Ucrainei rachete cu raza mai lunga de actiune, relateaza agerpres.ro. Mutarea republicanilor reprezinta un gest de sprijin pentru Kiev in randul parlamentarilor americani, in pofida opozitiei mai multor congresmeni conservatori privind livrarea in continuare de ajutor Ucrainei.Intr-o scrisoare adresata presedintelui Biden, datata 1 noiembrie, consultata de jurnalistii Reuters, republicani din comisiile pentru relatii externe si serviciile armate din Congresul SUA au afirmat ca saluta rapoartele Administratiei americane depsre furnizarea Ucrainei a sistemelor de rachete tactice ATACMS. Acestia au intrebat si daca vor mai fi trimise si alte sisteme cu raza mai lunga de actiune in Ucraina pentru a rezista invaziei rusesti si pentru a viza tinte de pe teritoriul peninsulei Crimeea.

,,Solicitarea Ucrainei privind capacitatea de a lansa lovituri in adancime ramane urgenta, in special pentru tinte in toata Crimeea", au scris republicanii Michael McCaul si Mike Rogers din Camera Reprezentantilor si senatorii James Risch si Roger Wicker.Michael McCaul este presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor, Mike Rogers conduce Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentantilor, James Risch este principalul lider republican din Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA, iar Roger Wicker este principalul lider republican din Comisia pentru Servicii Armate a Senatului.In scrisoarea lor, congresmenii americani au declarat ca Ucraina a solicitat sisteme ATACMS cu raza lunga de actiune si si-a demonstrat capacitatea de a le folosi intr-un mod responsabil, iar Rusia nu si-a intensificat actiunile ca raspuns la utilizarea lor."In mod clar, este timpul sa terminati ce ati inceput in legatura cu ATACMS.

Costurile de a nu face acest lucru nu numai ca risca sa provoace un impas pe campul de lupta si prelungirea acestui razboi, insa risca si o instabilitate globala in continuare, pe masura ce adversarii nostri desfasoara operatiuni pe tot globul", au mai spus ei, relateaza agerpres.ro.

Este o pozitie complet opusa celei abordate pana acum de republicani. Mai ales ca, in septembrie, Administratia Biden a fost aproape de a aproba transportul de rachete cu raza mai lunga de actiune si munitia cu dispersie (fragmentare) in Ucraina, pentru a provoca lovituri mai grele rusilor pe teritoriile ocupate in ultima perioada.

Diferenta intre impactul atacurilor fortelor ucrainene din octombrie asupra ocupantilor rusi si cele anterioare a fost vizibila. Fortele ucrainene au folosit pentru prima oara rachete ATACMS furnizate de SUA. Despre aceste arme, presedintele Zelenski a declarat ca ,,s-au dovedit a fi bune", mai aminteste Reuters.

Comments