Vouchere pentru victimele infractiunilor: produse sau servicii de hrana, cazare sau medicamente. Min...

"Am facut in aceste luni multi pasi absolut necesari in ceea ce priveste stabilirea conditiilor in care vor fi acordate aceste tichete pentru victimele infractiunilor si cred ca ne putem apropia de momentul in care primele victime ale infractiunilor vor beneficia de aceste vouchere. Am emis ordinul ministrului justitiei prin care infiintam Compartimentul de unitate pentru protectia victimelor in cadrul ministerului. Am dat ordinul ministrului justitiei prin care se numeste o comisie interinstitutionala alcatuita din cinci membri, pe un mandat de trei ani, pentru a putea selecta entitatile publice si private inrolate in procedura de distribuire a acestor vouchere. Vreau sa va informez ca in componenta comisiei interinstitutionale intra Ministerul Justitiei, ANABI, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane si Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse. In momentul acesta, in care eu comunic cu dumneavoastra, este demarata procedura de achizitie publica in vederea contractarii serviciilor privind emiterea, distribuirea si decontarea voucherelor", a precizat Alina Gorghiu, la finalul sedintei de Guvern.

Ea a mentionat ca voucherele sunt acordate victimelor infractiunilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

"E vorba de produse sau servicii de hrana, de cazare, transport medicamente si materiale sanitare, precum si materiale de igiena sau de uz personal", a completat Gorghiu.

Ministrul a explicat si ce va fi necesar sa faca victima unei infractiuni, dupa operationalizarea sistemului, pentru a beneficia de un astfel de voucher.

"In primul rand trebuie sa depuna o plangere la politie; in al doilea rand, trebuie sa depuna o cerere de compensare financiara sau o cerere cu un avans din compensatia financiara sub forma de voucher pentru acoperirea acestor nevoi urgente, cu o estimare a cheltuielilor pentru nevoile urgente la un tribunal in a carei circumscriptie domiciliaza victima. (...) Deja la nivelul fiecarui tribunal avem constituita comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor, iar aceasta comisie primeste cererea, o solutioneaza un complet de doi judecatori si, daca este intemeiata, se stabileste cuantumul acestui voucher", a declarat Gorghiu.

Potrivit ministrului Justitiei, valoarea unui voucher nu poate depasi cinci salarii minim brute pe tara, adica maxim 16.500 lei.

"Aceste vouchere se comunica, se distribuie victimelor prin intermediul institutiilor si autoritatilor publice competente, precum si prin intermediul asociatiilor si fundatiilor cu obiect de activitate in domeniul asistentei si protectiei victimelor si asistentei sociale, selectate si implicate in procedura de distribuire a voucherelor. Tocmai va spuneam ca acum suntem in procedura de achizitie publica pentru a stabili cine face aceste proceduri. Victima, cu hotararea definitiva, se prezinta la oricare din entitatile mentionate si in 72 de ore maxim primeste acest voucher", a afirmat Gorghiu.

Voucherele urmeaza sa fie acordate in baza Hotararii 541/2023 pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire si decontare a voucherelor destinate victimelor infractiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum si a criteriilor de selectare a entitatilor publice si private inrolate in mecanismul de acordare si pentru completarea HG 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei.

Conform MJ, beneficiarii ar urma sa fie persoanele asupra carora a fost savarsita o tentativa la infractiunile de omor si omor calificat, prevazute la articolele 188 si 189 din Codul penal, o infractiune de vatamare corporala, prevazuta la articolul 194 din Codul penal, o infractiune intentionata care a avut ca urmare vatamarea corporala a victimei, o infractiune de viol, act sexual cu un minor si agresiune sexuala, prevazute la articolele 218 - 220 din Codul penal, o infractiune de trafic de persoane si trafic de minori, prevazute la articolele 210 si 211 din Codul penal, o infractiune de terorism, precum si orice alta infractiune intentionata comisa cu violenta.

Comments