Razboi in Ucraina, ziua 840. Kievul ia in considerare participarea Rusiei la urmatorul summit de pac...

UPDATE 00.00 - Lituania va trimite Kievului 14 transportoare blindate M113 care sa ajute fortele ucrainene in eforturile de deminare a tarii, a anuntat miercuri Ministerul Apararii de la Vilnius, potrivit The Kyiv Independent.

,,Vehiculele blindate transferate sunt destinate sa consolideze capacitatile de deminare ale armatei ucrainene si reprezinta contributia gratuita a Lituaniei la sprijinul mobilizat de Coalitia de deminare condusa in comun de Islanda", a precizat ministerul, intr-un comunicat.

Vehiculele construite in SUA vor sosi saptamana aceasta, conform comunicatului.

UPDATE 23.00 - Liderii statelor din G7 au ajuns la un acord "asupra debursarii a 50 de miliarde" de dolari pentru Ucraina prin utilizarea activelor ruse inghetate, a anuntat miercuri seara presedintia franceza, precizand ca aceasta debursare va avea loc "inainte de sfarsitul lui 2024", informeaza AFP, potrivit Agerpres.

"Exista un acord. Ca intotdeauna in G7, liderii iau o decizie si tehnicienii isi fac apoi munca pentru a o pune in practica", pentru a se asigura ca ea este "conform legii", "regulilor finantelor publice" sau "capacitatilor financiare ale unora si altora", a explicat aceeasi sursa.

"Va exista o unanimitate in G7 cand va fi vorba de a utiliza aceste active inghetate pentru a ajuta Ucraina sa se reconstruiasca", a declarat inainte de aceasta John Kirby, purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala al Casei Albe.

UPDATE 21.00 - Cel putin opt persoane au fost ucise si alte 21 au fost ranite miercuri intr-un atac rus asupra Krivii Rih (Krivoi Rog), orasul natal al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut Occidentului sa livreze mai multe sisteme antiaeriene, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

"Numarul de morti se ridica la opt persoane. Cel putin 21 de persoane au fost ranite, printre care doi copii. Alte patru persoane au fost date disparute", a anuntat pe Telegram ministrul ucrainean de interne Igor Klimenko.

UPDATE 20.00 - Autoritatile ucrainene au spus intr-o actualizare ca atacul rus cu racheta asupra Krivoi Rog pe 12 iunie a ucis cel putin noua persoane si ranite alte 21 de persoane.

UPDATE 19.00 - NATO este pregatita sa preia coordonarea livrarilor de arme catre Ucraina de la SUA, a declarat miercuri seful aliantei, Jens Stoltenberg, in incercarea de a proteja mecanismul de ajutor militar, pe masura ce scepticul NATO, Donald Trump, candideaza pentru un al doilea mandat ca presedinte al SUA, relateaza Reuters.

UPDATE 18.00 - Dupa ce trupele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, Occidentul a impus mii de sanctiuni Rusiei, aceasta devenind cea mai sanctionata tara de pe Pamant.

Vizand totul, de la finantele persoanelor fizice pana la principalele industrii ale economiei sale, sanctiunile internationale au avut ca scop izolarea consumatorilor rusi, marile branduri precum Apple si McDonald\"s incetandu-si operatiunile in Rusia, scrie miercuri The Guardian.

Insa, la doi ani distanta, economia Rusiei da dovada de o rezistenta surprinzatoare si se preconizeaza ca va creste mai rapid decat majoritatea economiilor avansate din lume, desi expertii spun ca acest lucru este nesustenabil pe termen lung. In contextul in care eforturile de a limita economia rusa sunt in centrul atentiei, SUA au transmis marti ca vor anunta o serie de noi sanctiuni ,,cu impact" si controale la export in cadrul summitului G7 din Italia, care va avea loc saptamana aceasta.

UPDATE 14:55 Seful aviatiei militare ucrainene: Avionul F-16 nu este un panaceu pentru a obtine superioritate aeriana pe front

Avioanele F-16 vor permite o utilizare mai eficienta a armelor occidentale si, alaturi de sistemele occidentale de aparare aeriana si de mijloacele AEW, vor contribui la indepartarea avioanelor rusesti de pe linia frontului. Seful aviatiei din cadrul Comandamentului Fortelor Aeriene Ucrainene, generalul de brigada Serhi Golubtsov, a facut o noua precizare cu privire la implicatiile tactice si strategice pe care avioanele F-16 le vor avea cand ajung pe frontul din Ucraina, potrivit Defense Romania.

Interviul acordat Donbas Realiy dezvaluie modul in care avionul F-16 este strans legat de performanta optima a armelor occidentale din arsenalul sau. F-16 in sine nu reprezinta un "panaceu" pentru superioritatea aeriana, a avertizat Golubtsov, reluand previziunile anterioare ale multor experti occidentali

UPDATE 12: 50 Premierul Viktor Orban da asigurari ca nu va bloca prin veto deciziile NATO

Premierul maghiar Viktor Orban a dat asigurari ca nu va bloca prin veto deciziile NATO privind furnizara de sprijin pentru Ucraina, ca urmare a vizitei efectuate miercuri la Budapesta de catre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

UPDATE 11:40 - Statele Unite vor trimite inca un sistem de aparare antiaeriana de tip PATRIOT in Ucraina, in urmatoarele zile, scrie presa americana, citand oficiali de rang inalt civili si militari sub protectia anonimatului, relateaza AFP si News.ro.

Cotidianul american The new York Times (NYT) a relatat ca un nou sistem de tip PATRIOT destinat Ucrainei este desfasurat in prezent in Polonia, unde apara un contingent american care urmeaza sa se intoarca in SUA.

Pentagonul, contactat de AFP, nu a comentat imediat.

Este vorba despre cel putin al doilea sistem PATRIOT trimis de Statele Unite Ucrainei.

------

"Intentionam sa pregatim impreuna planul comun care va fi sustinut de toate tarile responsabile. Si luam in considerare posibilitatea, in cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei si de a prezenta impreuna acest plan comun", a declarat presei europene Andri Iermak, seful administratiei prezidentiale ucrainene.

"Pentru al doilea summit, vom lucra cu toti colegii, cu toate tarile care doresc sa participe", a subliniat Iermak prin videoconferinta de la Berlin.

Moscova a declarat ca nu doreste sa participe la summitul din acest weekend si, prin urmare, nu a fost invitata de tara gazda, Elvetia, in timp ce Ucraina doreste sa obtina rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit.

Pentru acest colaborator apropiat al presedintelui ucrainean, "experienta proasta" a precedentelor formate de negocieri implicand Moscova, inainte de invadarea totala a Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022, a aratat ca pentru a pune capat razboiului va fi necesar sa ne bazam pe o larga platforma de sprijin ancorata in dreptul international.

O perspectiva sustinuta de "100 sau mai multe tari" de pe toate continentele, mai degraba decat doar pozitia Ucrainei, "va fi un plan real foarte greu de contestat", a spus el.

Zeci de lideri din intreaga lume se vor intalni sambata si duminica in Elvetia cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru un summit conceput ca un "prim pas" pentru a gasi calea catre pace in Ucraina, dar fara Moscova sau Beijing.

Aceasta "Conferinta la nivel inalt privind pacea in Ucraina", care va avea loc in complexul hotelier Burgenstock, se va desfasura in urma reuniunii G7, de joi pana sambata, in sudul Italiei, cu participarea lui Zelenski la ambele reuniuni.

Liderii G7 spera sa ajunga la un acord privind utilizarea dobanzilor din activele rusesti inghetate pentru a ajuta Ucraina, vizata din februarie 2022 de o ofensiva rusa mortala.

Zelenski se va alatura apoi, in Elvetia, reprezentantilor a peste 90 de state si organizatii, printre care presedintele francez Emmanuel Macron, vicepresedinta americana Kamala Harris si cancelarul german Olaf Scholz.

Aproximativ jumatate dintre lideri vor fi europeni. Obiectivul summitului, solicitat de Kiev, este de a "inspira un viitor proces de pace", dar rezultatul intalnirii ramane incert.

Comments