Razboi in Ucraina, ziua 855: Noul "plan de pace" al lui Putin: SUA si aliatii, pusi in mare incurcat...

UPDATE 00.00 - Pierderile armatei ruse in Ucraina in luna mai au crescut dramatic din cauza ofensivei din regiunea Harkov, cu o medie de peste 1.000 de morti si raniti pe zi, relateaza New York Times, citand citand servicii de informatii americane si NATO. Conform New York Times, armata rusa recruteaza 25-30.000 de oameni pe luna, ceea ce este aproximativ egal cu numarul pe care il pierde, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE 23:25 - Franta: Nu se pune problema de a lasa Moscova "sa absoarba" Ucraina, dar fara a trimite trupe (Bardella)

Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, a dat asigurari joi ca nu va lasa "imperialismul rus sa absoarba un stat aliat precum Ucraina", in timp ce a insistat ca va refuza trimiterea de soldati francezi pe teritoriul ucrainean daca va deveni prim-ministru in urma alegerilor legislative, noteaza AFP."Pozitia mea este foarte simpla fata de acest conflict (...) Nu s-a schimbat niciodata. Este cea de a sprijini Ucraina si de a evita o escaladare cu Rusia care este, va reamintesc, o putere nucleara", a declarat el in cadrul unei dezbateri televizate cu actualul premier Gabriel Attal si candidatul de stanga Olivier Faure.Jordan Bardella, al carui partid este marele favorit la alegerile din 30 iunie si 7 iulie, a subliniat ca trimiterea de trupe franceze in Ucraina ar reprezenta "un risc de cobeligeranta", "deci un risc de escaladare in ce priveste o putere (...) nucleara".In opinia sa, aceasta pozitie izoleaza Franta si fata de partenerii sai europeni."Exista multe tari europene care, tocmai, nu doresc ca soldatii lor sa fie trimisi in Ucraina", a declarat el.

UPDATE 23.00 - Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi in timpul summitului european ca blocul comunitar va avea nevoie in urmatorul deceniu de circa 500 de miliarde de euro pentru industria de aparare, informeaza agentiile EFE si Agerpres.

Ea a prezentat aceasta concluzie in fata liderilor celor 27 de state membre ale UE, reuniti joi si vineri la un summit la Bruxelles pentru a discuta - pe langa numirile in posturile europene cheie in urma alegerilor europarlamentare - despre necesitatea reducerii dependentei energetice, cresterea capacitatilor generale de aparare si consolidarea bazei tehnologice si industriale a sectorului european al apararii, in contextul razboiului din Ucraina.

Presedinta Comisiei Europene a sustinut in fata liderilor europeni ca, intre anii 1991 si 2021, Rusia si China au investit in sectorul apararii cu aproximativ 400 de miliarde de euro mai mult decat Uniunea Europeana, potrivit unor surse diplomatice.

Ursula von der Leyen a amintit ca bugetul multianual al UE pana in 2027 are alocata pentru finantarea proiectelor de securitate si aparare 11,5 miliarde de euro, la care se adauga 11 miliarde din Facilitatea Europeana pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contributii ale statelor UE si prin care se ofera asistenta militara statelor terte, dar care a fost folosit in principal pentru a sustine Ucraina in razboiul cu Rusia.

UPDATE 22:10 - Presedintele Bulgariei nu mai participa la summitul NATO, fiind in dezacord cu politica guvernului de la Sofia de sustinere a Ucrainei

Presedintele Bulgariei, Rumen Radev, nu intentioneaza sa participe la summitul NATO care se va desfasura la Washington in perioada 9-11 iulie, a transmis joi biroul sau de presa, potrivit agentiei DPA.El si-a motivat aceasta decizie prin dezacordul sau fata de politica guvernului de la Sofia privind Ucraina. Desi Bulgaria trece din 2021 printr-o criza politica perpetua, cu alegeri anticipate si guverne interimare succesive, aceste guverne au sprijinit Ucraina in razboiul cu Rusia, inclusiv cu arme si munitii, in pofida relatiilor traditionale apropiate intre Bulgaria si Rusia.Presedintele Rumen Radev refuza sa conduca delegatia bulgara la summitul NATO, ca urmare a divergentelor cu guvernul asupra unor pozitii ale Bulgariei la summit, a precizat biroul sau de presa intr-un comunicat.Concret, aceste divergente privesc obligatiile pe care Bulgaria si le asuma in razboiul din Ucraina, se adauga in text. In acesta presedintia bulgara tine totusi sa aminteasca faptul ca Rumen Radev a condamnat agresiunea rusa asupra Ucrainei inca din prima zi a razboiului.

UPDATE 20:25 - Rusia nu este capabila sa realizeze "strapungeri semnificative" pe frontul din Ucraina, remarca secretarul general al NATO

Dupa doi ani si patru luni de cand a lansat invazia asupra Ucrainei, Rusia nu este nici acum in masura sa realizeze "strapungeri semnificative" pe campul de lupta, a remarcat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-un interviu acordat AFP."In primavara au incercat din nou sa lanseze o ofensiva, dar pana acum au obtinut doar castiguri limitate (...) Noi nu avem alte indicii sau motive sa credem ca Rusia are capacitatile ori forta de a realiza strapungeri semnificative", a explicat Stoltenberg.Totusi, el a avertizat ca trupele ruse vor continua probabil sa exercite presiune pe diferite sectoare ale frontului si sa-si multiplice atacurile aeriene."Dar ceea ce noi am constatat este ca ucrainenii au fost capabili sa reziste", a continuat secretarul general al NATO. "Au fost capabili sa continue sa le provoace pierderi grele invadatorilor rusi, pe liniile de front, dar si cu loviturile in profunzime", a detaliat el.

UPDATE 20.00 - Trupele ucrainene au respins fortele ruse din cartierul Kanal din estul orasului Ceasiv Iar, situat in regiunea Donetk, a declarat joi Nazar Volosin, purtatorul de cuvant al grupului de forte Khortytsia, pentru agentia Interfax-Ucraina.

Dupa ce au capturat Avdiivka in februarie, fortele ruse si-au indreptat atentia catre Ceasiv Iar, un oras care le poate deschide pentru noi avansuri in regiunea Donetk.

UPDATE 18.00 - Presedintele Klaus Iohannisva participa, in perioada 27-28 iunie, la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, iar la sosire acesta a spus ca, in cadrul sedintei, se vor concentra pe decizia cu privire la functiile de conducere UE la nivel inalt si pe adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029.

"Astazi, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, ne vom concentra pe decizia cu privire la functiile de conducere UE la nivel inalt si pe adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029", a transmis presedintele Klaus Iohannis, potrivit News.ro."Vom avea, de asemenea, discutii aprofundate referitoare la continuarea sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina, situatia din Orientul Mijlociu, securitate si aparare, competitivitate, Marea Neagra si migratie", mai spune seful statului in mesaj.

UPDATE 16:55 - Presedintele Zelenski a semnat un pact de securitate Ucraina - Uniunea Europeana

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi, la Bruxelles, un pact de securitate cu Uniunea Europeana, la un summit al liderilor din statele membre, informeaza dpa.Presedintele Zelenski a semnat acordul in cadrul unei ceremonii alaturi de presedintele Consiliului European, Charles Michel, si de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.Acordul este rezultatul unor discutii intre cele 27 de state membre ale Uniunii care au durat cateva luni pana s-au convenit termenii sprijinirii de catre UE a securitatii pe termen lung a Ucrainei.Pe langa noi planuri pentru o cooperare mai stransa intre industria de aparare din Ucraina si UE, acordul contine si o noua procedura de consultare in situatii de criza. In cazul in care Rusia va ataca din nou Ucraina dupa actuala invazie sau foloseste arme nucleare in timpul razboiului in curs, UE si Ucraina trebuie sa organizeze consultari de urgenta in termen de 24 de ore, la cererea oricarei dintre cele doua parti, pentru a discuta despre un posibil sprijin.

UPDATE 16.00 - Rusia ia in considerare o posibila scadere a nivelului relatiilor sale diplomatice cu Occidentul din cauza implicarii tot mai mari a SUA si a aliatilor lor in razboiul din Ucraina, dar nu a luat inca nicio decizie in acest sens, a anuntat joi Kremlinul, potrivit Reuters.

,,Problema reducerii nivelului relatiilor diplomatice este o practica standard pentru statele care se confrunta cu manifestari neprietenoase sau ostile", le-a spus reporterilor purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, intrebat despre posibilitatea unei astfel de actiuni.

,,Din cauza implicarii tot mai mari a Occidentului in conflictul din Ucraina, Federatia Rusa nu poate sa nu ia in considerare diverse optiuni pentru a raspunde unei astfel de interventii occidentale ostile in criza ucraineana", a afirmat Peskov, potrivit Agerpres.

In conferinta sa de presa zilnica, Dmitri Peskov a mai declarat ca nu a fost luata inca nicio decizie in aceasta privinta si ca Rusia analizeaza diferite modalitati de a raspunde Occidentului.

UPDATE 14:10 - Aproximativ 100.000 de migranti care au obtinut recent cetatenia rusa au fost mobilizati si trimisi in zona ,,operatiunii militare speciale" (asa cum numeste Moscova razboiul pe care l-a declansat in Ucraina in februarie 2022), a declarat joi presedintele Comitetului rus de ancheta, Aleksandr Bastrikin, citat de EFE si Agerpres.

UPDATE 12:00 - O uzina chimica din regiunea Tver din Rusia a fost tinta unui atac cu drona in cursul noptii de joi spre vineri, potrivit autoritatilor locale, citate de agentia de presa de stat RIA, informeaza Reuters.

RIA nu a furnizat niciun detaliu cu privire la atac sau la amploarea pagubelor.

Combinatul chimic Redkinski produce o serie de substante chimice, inclusiv cele utilizate in industria aeronautica si spatiala, se arata pe site-ul operatorului uzinei.

UPDATE 11:20 - Ucraina a declarat joi ca a respins un atac intreprins de un grup de sabotaj si de recunoastere intr-o a treia zona de frontiera in regiunea Harkov (nord-est), unde fortele ruse actioneaza intens in alte doua sectoare distincte, conform EFE preluat de Agerpres.

Potrivit canalului Telegram ucrainean DeepState, luptele ar continua in sectorul Sotnitki Kazaciok, localitatea in care Rusia a lansat acest nou atac.

Cu toate acestea, un purtator de cuvant ucrainean a asigurat ca fortele Kievului controleaza situatia din zona respectiva.

,,Ieri (miercuri) inamicul a incercat sa desfasoare operatiuni de lupta in directia localitatii Sotnitki Kazaciok in regiunea Harkov", a declarat joi la televiziunea publica purtatorul de cuvant al Garzii de frontiera ucrainene, Andrii Demcenko.

UPDATE 10:00 - O uzina chimica din regiunea Tver din Rusia a fost tinta unui atac cu drona in cursul noptii de joi spre vineri, potrivit autoritatilor locale, citate de agentia de presa de stat RIA, informeaza Reuters.

RIA nu a furnizat niciun detaliu cu privire la atac sau la amploarea pagubelor.

Combinatul chimic Redkinski produce o serie de substante chimice, inclusiv cele utilizate in industria aeronautica si spatiala, se arata pe site-ul operatorului uzinei.

UPDATE 7:10 - Cu cat fortele armate ucrainene sunt mai echipate cu arme occidentale si cu cat este mai mare zona pe care le pot desfasura, inclusiv in interiorul Rusiei, cu atat se vorbeste mai mult de negocieri. Noul "plan de pace" al lui Putin, care include cedarea mai multor teritorii de catre Kiev catre Moscova, pune in incurcatura SUA si aliatii sai. Liderul de la Kremlin spune raspicat: "Predati-va sau muriti" ucrainenilor, chiar daca pare ca si-a redus pe moment obiectivele de cucerire a intregii tari vecine.

Cei familiarizati cu oficialii rusi vor aprecia aceasta ultima detasare de realitate, in special cererea ca Ucraina sa cedeze mai mult teritoriu ocupantului, in ciuda faptului ca a primit peste 160 de miliarde de dolari in ajutor de razboi extern si si-a intinerit sistemul de recrutare pentru a mobiliza mai multi soldati, spune Oleksandr Moskalenko, un expert de la CEPA, un think tank din Washington, potrivit MSN, relateaza Ziare.com.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Noul "plan de pace" al lui Putin care pune SUA si aliatii in mare incurcatura: Predati-va sau muriti!

UPDATE 5:20 - Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri ca intransigenta manifestata atat de Rusia, cat si de Occident, face imposibil de evitat escaladarea razboiului din Ucraina, conflict in care niciuna dintre tabere nu este capabila sa o inteleaga pe cealalta, relateaza agentia EFE.

"Daca aveti doua parti si fiecare considera din punctul sau de vedere ca nu ar trebui invinsa, si niciuna nu vrea sa vada cum vede cealalta lucrurile, atunci este clar ca acest razboi nu va face decat sa escaladeze", a spus Vucic in fata presei sarbe la Bruxelles.

Occidentul, argumenteaza presedintele sarb, crede ca daca Rusia castiga razboiul in Ucraina, atunci se va prabusi dominatia economica si politica occidentala si de asemenea armata rusa va ataca apoi alte tari.

La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin considera ca, daca pierde razboiul, Rusia va disparea ca tara asa cum este ea acum, si in plus liderul de la Kremlin "nu-si poate permite ca mostenirea sa politica sa fie o infrangere", explica Aleksandar Vucic.

Prin urmare, trebuie doar sa evaluam onest pozitiile celor doua tabere pentru a vedea "ca este imposibil sa se evite escaladarea", a concluzionat presedintele sarb.

El a salutat o initiativa chineza de promovare a pacii si de creare a conditiilor pentru negocieri, dar crede ca este foarte putin probabil ca aceasta sa reuseasca.

Comments