Se pune taxa pe numele bebelusilor. Ce nume vor fi interzise in totalitate

Se pune taxa pe numele bebelusilor. Ce nume vor fi interzise in totalitate

Se pune taxa pe numele bebelusilor. Ce nume vor fi interzise in totalitate

Cu toate acestea, exista taxe neobisnuite care pot surprinde pe oricine, de la taxe pe junk food la taxe pe numele copiilor. Iata cateva dintre cele mai ciudate taxe din lume, adunate de Euronews:

Taxa pe numele bebelusilor in Suedia

In Suedia, parintii care aleg nume extravagante sau greu de pronuntat pentru copiii lor pot fi nevoiti sa plateasca aproximativ 770 de dolari (717,06 euro). Nume precum ,,Allah" si ,,Ikea" sunt interzise complet, in timp ce altele, cum ar fi ,,Lego" si ,,Google", sunt permise. Agentia fiscala suedeza trebuie sa aprobe toate numele inainte ca un copil sa implineasca cinci ani. In plus, nume neobisnuite precum Veranda, Metallica si Superman sunt, de asemenea, interzise.

Taxa pe afine in SUA

Statul american Maine, cunoscut pentru afinele sale, impune o taxa de un cent si jumatate pe kilogram de afine salbatice. Aceasta taxa are scopul de a preveni recoltarea excesiva care ar putea afecta economia statului. Desi recent Comisia pentru Afine Salbatice din Maine a cerut o pauza de un an pentru aceasta taxa, invocand costurile in crestere si marjele de profit reduse, taxa ramane un exemplu de masura neobisnuita pentru protejarea resurselor naturale.

Taxa pe roboti in Coreea de Sud

Incepand cu 2017, Coreea de Sud a implementat o taxa pe roboti, reducand scutirile fiscale pentru investitiile in robotica. Scopul acestei taxe este de a incetini pierderile de locuri de munca cauzate de automatizare. Potrivit avocatului Adam Pennington, inlocuirea angajatilor cu roboti aduce beneficii semnificative pentru angajatori, dar poate duce la pierderi de locuri de munca pentru angajatii mai putin calificati.

Taxa pe ragaitul vacilor in Noua Zeelanda

Aceasta taxa, propusa initial de fostul prim-ministru Jacinda Ardern, viza reducerea emisiilor de metan produse de industria agricola. Propunerea a intampinat opozitie din partea fermierilor, care considera ca sunt deja eficienti in ceea ce priveste emisiile de carbon. In cele din urma, Noua Zeelanda a renuntat la aceasta taxa, concentrandu-se pe gasirea de solutii practice pentru reducerea emisiilor fara a afecta productia agricola.

Taxa pe junk food in Ungaria

Ungaria a impus in 2011 o taxa de 4% pe alimentele si bauturile nesanatoase, cum ar fi dulciurile, condimentele, bauturile racoritoare si chipsurile. Scopul acestei taxe este de a incuraja alegeri alimentare mai sanatoase si de a reduce obezitatea. Alte tari, precum Mexic si India, au adoptat masuri similare pentru a descuraja consumul de alimente nesanatoase.

Taxa pe trasul apei la toaleta in SUA

In 2004, statul american Maryland a introdus o taxa pe numarul de ori in care rezidentii trag apa la toaleta, pentru a finanta refacerea golfului Chesapeake. Taxa, care a inceput la 30 de dolari si s-a dublat in 2012, a demonstrat rezultate pozitive, imbunatatind claritatea apei si acoperirea cu iarba a golfului.

Aceste exemple ilustreaza diversitatea si creativitatea in materie de impozitare, evidentiind modul in care guvernele incearca sa gestioneze resursele si sa abordeze diverse probleme economice si sociale.

Comments