Razboi in Ucraina, ziua 881. Seful diplomatiei ucrainene efectueaza o vizita fara precedent in China...

UPDATE 00.00 - Feribot folosit de rusi in scopuri militare, ,,avariat semnificativ" dupa un atac cu drona al ucrainenilor.

Armata ucraineana a confirmat atacul cu drona de marti asupra portului rusesc Kavkaz - in regiunea Krasnodar din sudul Rusiei. Potrivit ucrainenilor, atacul a ,,avariat semnificativ" vasul ,,Slavianin", pe care l-a descris ca fiind ultimul feribot feroviar pe care Rusia il folosea in scopuri militare in regiune.

UPDATE 23.00 - Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit marti la Kiev pe secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, in fata caruia a subliniat necesitatea de a pune capat cat mai repede razboiului provocat de invazia rusa in Ucraina.

,,Cred ca toti intelegem ca trebuie sa punem capat razboiului cat mai repede posibil, desigur, pentru a nu fi pierdute si mai multe vieti omenesti", a spus Zelenski in timpul intalnirii cu trimisul Papei Francisc, intalnire din timpul careia presedintele ucrainean a postat imagini video pe retelele de socializare.

UPDATE 22:00 - Primaria din Moscova ofera bani voluntarilor care se duc la razboi. Moscovitii, printre rusii cei mai reticenti sa lupte in Ucraina

Locuitorii din capitala rusa Moscova care se inregistreaza pentru a lupta in Ucraina vor primi un bonus de 1,9 milioane de ruble (21.777 dolari) din partea municipalitatii, ceea ce va ridica banii pe care urmeaza sa-i incaseze pentru primul an in randul fortelor la 5,2 milioane de ruble (59.600 dolari SUA), a anuntat marti biroul primarului Serghei Sobianin, relateaza Reuters si DPA, citate de Agerpres.

Indemnizatia, care va intra in vigoare imediat, se adauga tuturor celorlalte plati speciale deja existente pentru moscovitii trimisi pe front, a precizat biroul. Cu noua suma, salariul anual al soldatilor rusi cu contract va fi mai mare decat salariul mediu nominal din Rusia de peste cinci ori, potrivit datelor statistice din primul trimestru al lui 2024.

Platile generoase pentru voluntari au ajutat Rusia sa evite o noua mobilizare generala nationala dupa problemele intampinate de campania de mobilizare din 2022, care a determinat un exod in tarile invecinate.

Totusi, unii economisti afirma ca platile creeaza dezechilibre riscante; ei sustin ca remuneratiile mari de care beneficiaza soldatii care lupta in Ucraina au devenit un etalon pentru restul economiei, ducand la o spirala a majorarilor salariale in ansamblul sectoarelor, angajatii cerand ca banii pe care ii primesc pentru munca lor sa fie la un nivel mai apropiat de cel din armata.

Potrivit oficialilor rusi, circa 190.000 de oameni s-au oferit pana acum in acest an sa lupte in Ucraina in cadrul a ceea ce Moscova a prezentat drept ,,operatiune militara speciala". Comparativ, mentioneaza oficialii, in 2023 au fost semnate 490.000 de contracte.

UPDATE 21.00 - Rusia: Legea impotriva organizatiilor straine ,,indezirabile" va fi extinsa.

Duma, camera inferioara a parlamentului rus, a votat marti in favoarea unei legi care ar permite interzicerea oricarei organizatii straine ,,indezirabile", consolidand astfel arsenalul legislativ care vizeaza in prezent ONG-urile, potrivit AFP.

Aceasta legislatie, deja utilizata impotriva presei independente si a ONG-urilor din Rusia, vizeaza in prezent doar organizatiile neguvernamentale straine.

UPDATE 19:10 - Ucraina cere un "dialog direct" cu China despre un plan de pace

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a cerut marti Beijingului, cu ocazia primei sale vizite in China de la inceperea razboiului cu Rusia, sa aiba un "dialog direct" pentru a se pune capat conflictului, relateaza France Presse, preluat la Agerpres.

"Discutii aprofundate, detaliate si substantiale sunt prevazute cu omologul meu chinez, Wang Yi, cu privire la mijloacele de a ajunge la o pace justa", a scris seful diplomatiei ucrainene pe Instagram.

"Trebuie sa evitam concurenta intre planurile de pace. Este foarte important ca Beijingul si Kievul sa se angajeze intr-un dialog direct si intr-un schimb privind pozitiile lor", a adaugat el.

In pofida legaturilor sale economice, diplomatice si militare stranse cu Moscova, China intentioneaza sa joace un rol de mediator in conflictul din Ucraina.

Beijingul se prezinta drept un un interlocutor masurat in comparatie cu occidentalii, pe care China ii acuza ca "arunca gaz pe foc" prin livrarile lor de arme catre Ucraina. Insa China nu a condamnat niciodata invazia rusa, iar presedintii Xi Jinping si Vladimir Putin isi afiseaza bunele relatii.

Gigantul asiatic s-a limitat sa faca apel, anul trecut, la respectarea integritatii teritoriale a tuturor statelor, asadar si a Ucrainei.

Vizita lui Dmitro Kuleba, care se va incheia vineri, este prima a unei oficialitati ucrainene de acest nivel de la inceperea invaziei ruse pe scara larga in Ucraina, in februarie 2022.

UPDATE 18:00 - Estonia va sprijini Ucraina pana la victoria contra Rusiei

Guvernul Estoniei va sprijini Ucraina pana la \"\"victorie\"\" in razboiul acesteia cu Rusia, a declarat noul premier eston Kristen Michal intr-un interviu acordat marti agentiei de presa Reuters, el pledand in aceasta chestiune pentru continuitate cu fosta administratie, transmite Reuters.

Michal (49 de ani) a inlocuit-o pe Kaja Kallas, care a demisionat recent pentru a deveni sefa a diplomatiei Uniunii Europene si care s-a remarcat ca una dintre cei mai vehemente voci critice la adresa Rusiei si dintre cei mai fermi sustinatori ai Ucrainei in UE si in NATO.

\"\"Vom sprijini Ucraina pana la victoria ei in acest razboi. Suntem in asta pe termen lung, sper ca si aliatii nostri sunt\"\", a spus Kristen Michal dupa depunerea juramantului.

\"\"Mesajul catre inamicii nostri este ca Estonia este bine aparata; ne vom spori cheltuielile pentru aparare\"\", adaugat el.

Guvernul tarii baltice cu o populatie de 1,4 milioane persoane ar putea aloca 1 miliard de euro pentru achizitionarea de munitii pentru Estonia, conform unui plan ce va fi elaborat pana in septembrie, a precizat noul sef al executivului eston.

UPDATE 17.00 - O proportie de 32% dintre ucraineni ar fi acceptat in luna aprilie concesii teritoriale pentru incheierea razboiului provocat de invazia rusa, potrivit unui sondaj al Institutului International de Sociologie de la Kiev, ale carui rezultate au fost publicate marti, relateaza agentia EFE.

Desi minoritar, acest procent de acceptare a unor eventuale cedari teritoriale este totusi cel mai mare de cand a inceput razboiul, pe 24 februarie 2022. In septembrie 2022, numai 8% dintre ucraineni ar fi acceptat astfel de concesii, procent care a continuat sa creasca, ajungand anul acesta in februarie la 26% si dupa numai doua luni mai tarziu la 32%.

Totusi, ucrainenii raman inca majoritari contra concesiilor teritoriale, 55% dintre cei intervievati in ultimul sondaj impotrivindu-se acestora.

UPDATE 14: 42 - Soldatii rusi care folosesc telefoanele pe front risca inchisoarea.

Soldatii rusi care vor fi surprinsi cu smartphone-uri pe frontul din Ucraina risca sa ajunga la inchisoare pentru abateri disciplinare grave, daca o propunere legislativa avansata de Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, va fi adoptata. Smartphone-urile au fost utilizate de ambele parti implicate in conflict pentru a localiza si identifica tinte, prin urmarirea semnalelor sau accesarea fotografiilor si mesajelor postate de pe aceste dispozitive, potrivit oficialilor rusi si occidentali.

UPDATE 14:30 - Kremlinul promite actiuni in justitie pentru transferul planuit de UE catre Ucraina de venituri din activele ruse

Kremlinul a calificat marti drept \"furt\" planul Uniunii Europene de a folosi dobanzile la activele rusesti inghetate pentru a finanta sprijinul militar pentru Ucraina, si a spus ca va actiona in justitie pe oricine implicat in aceasta decizie, transmite Reuters.

Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a anuntat luni ca la inceputul lui august va fi efectuata prima transa de 1,14 miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, provenita din veniturile obtinute din activele ruse inghetate.

\"Astfel de actiuni de furt nu pot ramane fara reciprocitate\", le-a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. \"Acesti bani nu doar ca sunt practic furati, dar vor si folositi pentru cumpararea de arme\", a adaugat el.

\"Cu certitudine, vom lucra la posibila actionare in justitie a acelor persoane care sunt implicate in luarea deciziilor si implementarea lor, intrucat aceasta este o incalcare directa a dreptului international, este o incalcare a drepturilor de proprietate\", a mai spus el.

Dupa ce presedintele Vladimir Putin a trimis trupele in Ucraina in 2022, SUA si aliatii lor au interzis tranzactiile cu Banca Centrala si Ministerul de Finante ale Rusiei, blocand circa 300 miliarde de euro in active suverane ruse in Occident.

State UE percep dobanzile rezultate din aceste active inghetate - obligatiuni si alte tipuri de titluri de valoare in care Banca Centrala rusa investise - si le plaseaza intr-un fond UE ce va fi folosit pentru a ajuta Ucraina.

Profiturile sunt estimate la 15-20 miliarde de euro pana in 2027.

UPDATE 12:10 Kamala Harris a intrat in vizorul propagandei de la Kremlin: "Este mai rea decat o maimuta cu o grenada"

Propaganda Kremlinul pus tunurile pe vicepresedintele american Kamalsa Harris, potential candidat democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite. In emisiunea lui Vladimir Soloviov, considerat cel mai influent jurnalist aflat in slujba regimului Putin, mai mulsi invitati au lansat o serie de afirmatii degradante, dar extrem de populare in mediile rusesti.

UPDATE 11:30 - Rusia restrictioneaza intrarea in zonele de frontiera din sudul regiunii Belgorod

Regiunea Belgorod din sudul Rusiei restrictioneaza incepand de marti intrarea in 14 zone de la granita cu Ucraina care sunt supuse unor atacuri puternice din partea fortelor Kievului, masuri ce par sa faca parte dintr-o strategie a Kremlinului de a infiinta o zona-tampon la frontiera, informeaza Reuters.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat ca restrictiile sunt aplicate localitatilor "in care situatia operationala aferenta este extrem de dificila", potrivit agentiei de presa Interfax. Decizia vine in continuarea ordinului Kremlinului de a proteja teritoriul rus de atacuri ucrainene si de a securiza zonele si instalatiile, astfel incat acestea sa fie dincolo de raza de actiune a atacurilor ucrainene.

Conform acestor restrictii, anuntate de Gladkov saptamana trecuta intr-un clip video postat pe Telegram, punctele de control urmeaza sa fie amenajate in afara localitatilor, transportul public este interzis si oricine doreste sa le viziteze trebuie sa informeze in prealabil autoritatile locale.

"Intrarea va fi permisa numai adultilor de sex masculin cu respectarea unor reguli stricte: in vehicule blindate cu echipamente electronice militare si cu imbracaminte si casti antiglont, insotiti de militari sau oficiali locali", a spus Gladkov.

Gladkov nu a spus in mod explicit ca civilii sunt evacuati, dar a precizat ca este "inacceptabil" sa se permita accesul femeilor si copiilor in zonele restrictionate si ca toate proprietatile vor fi mentinute sub paza stricta.

Ucraina a supus regiunile de la granita de sud a Rusiei unor bombardamente si atacuri cu drone zilnice, vizand in special asezarile din regiunea Belgorod.

UPDATE 10:00 - Cum functioneaza "nevastuica nebuna", strategia extrem de riscanta prin care pilotii ucraineni anihileaza radare rusesti

Un clip aparut pe retelele de socializare arata un MiG-29 ucrainean intr-o misiune de tip ,,nevastuica nebuna", in care un avion intra intentionat in raza sistemelor antiaeriene rusesti pentru a le ataca apoi cu rachete HARM in momentul in care isi pornesc radarele si isi dezvaluie ASTFEL pozitia.

Ukrainian Air Force MiG-29 Fulcrum wild weasel operations, seen here engaging Russian radars over the eastern front with US-supplied AGM-88 HARMs. pic.twitter.com/IDVODcQHB7

-- OSINTtechnical (@Osinttechnical) July 23, 2024

UPDATE 8:10 Seful diplomatiei ucrainene este intr-o vizita fara precedent in China

Vizita lui Kuleba, care va dura pana vineri, are loc dupa criticile dure ale NATO cu privire la ajutorul economic acordat de Beijing Moscovei. Dar, mai presus de toate, are loc la o saptamana dupa ce Volodimir Zelenski a vehiculat pentru prima oara ideea unor negocieri cu Rusia, noteaza AFP, amintind ca presedintele ucrainean a declarat ca este in favoarea participarii Moscovei la un viitor summit pentru pace.

Rusia isi face inca o ,,flota fantoma"

Misteriosi cumparatori suspectati de legaturi cu Rusia au inceput sa stranga zeci de nave capabile sa transporte gaze naturale lichefiate (GNL), in cadrul unor actiuni care sugereaza ca Moscova isi extinde ,,flota fantoma" de nave capabile sa transporte produse energetice, scrie Financial Times.

Surse din industria navala au spus pentru publicatia citata ca o serie de companii necunoscute pana acum, multe inregistrate in Emiratele Arabe Unite, au achizitionat nave de transport GNL in ultimul an, crescand preturile de pe piata, in special pentru cele mai vechi nave.

Valul de achizitii seamana cu modul prin care Moscova a creat o ,,flota fantoma" de petroliere pentru a transporta titei in intreaga lume in ciuda sanctiunilor occidentale, folosind adesea Emiratele Arabe Unite ca centru pentru acest gen de comert, scrie hotnews.ro. Desi vanzarile rusesti de GNL sunt mai putin afectate de sanctiunile occidentale decat petrolul, Moscova pare ca se pregateste pentru inasprirea restrictiilor.

Flota fantoma de petroliere e deja ,,pe steroizi"

Numeroasele petroliere care transporta petrol care incalca sanctiunile reprezinta o provocare, deoarece sunt greu de urmarit din cauza lipsei de transparenta in privinta proprietarilor si a utilizarii de asigurari si a altor servicii maritime din tari din afara Occidentului, avand putine stimulente pentru a respecta standarde de transport maritim, scria in mai Reuters.

,,Se observa un numar mai mare de nave care au gasit modalitati de a eluda sanctiunile prin operarea in afara jurisdictiei occidentale", a declarat Michelle Wiese Bockmann, analist principal la grupul de date maritime Lloyd's List Intelligence.

,,Flota fantoma e pe steroizi acum. Iar practicile inselatoare de transport maritim in care se angajeaza devin din ce in ce mai complexe si mai sofisticate", a adaugat acesta.

Comments