Razboi in Ucraina, ziua 890. Zelenski: Intreaga lume vrea ca Rusia sa participe la urmatorul summit...

UPDATE 21:00 Dependenta Europei fata de gazul rusesc incepe sa creasca

Livrarile medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom catre Europa au atins in iulie cel mai ridicat nivel din acest an, inregistrand un avans de 5,7% comparativ cu anul trecut, si de 12% fata de iunie, conform calculelor Reuters. Gazul rusesc a fost principala arma de santaj folosita de Vladimir Putin, pentru a tine Europa "in sah". In ciuda sanctiunilor occidentale, Europa are in continuare nevoie de gazele din Rusia si se "ignora" aceste sanctiuni.

UPDATE 20.10 Putin a gratiat oficial 13 persoane condamnate in Rusia care au fost eliberate joi in cadrul unui schimb masiv de prizonieri cu Occidentul

Intr-o declaratie, Kremlinul a multumit guvernelor straine care au contribuit la schimb si a precizat ca Putin a semnat decretele de gratiere a lui Evan Gershkovici, Paul Whelan, Oleg Orlov, Lilia Tchanycheva, Ksenia Fadeieva, Vladimir Kara-Mourza, Ilia Iachine, Alexandra Skotchilenko, Alsu Kurmasheva, Andrei Pivovarov, Vadim Ostanine, Demouri (Dieter) Voronine si Kevin Lick.

Statele Unite au incercat sa negocieze si eliberarea opozantului rus Navalnii inainte de decesul acestuia intr-o colonie-penitenciar rusa, spune Casa Alba, potrivit AFP.

UPDATE 19.10 Schimb major de prizonieri intre Rusia si Occident, coordonat de Turcia. 26 de detinuti eliberati, inclusiv 2 americani si 10 rusi

Rusia ii elibereaza pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich si pe fostul puscas marin american Paul Whelan ca parte a unui schimb major de prizonieri cu SUA, anunta joi Bloomberg.

Cei doi, incarcerati in Rusia pe baza unor acuzatii de spionaj pe care Statele Unite si ei le neaga, sunt in drum spre destinatii din afara Rusiei, a scris publicatia Bloomberg citand surse. Americanii si aliatii sai vor trimite in schimb prizonieri care sunt detinuti de ei, au spus sursele Bloomberg, care au cerut sa ramana anonime.

UPDATE 15.00 - Exporturile de gaze rusesti prin conducte catre Europa, la cel mai ridicat nivel din acest an.

Livrarile medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom catre Europa au atins in iulie cel mai ridicat nivel din acest an, inregistrand un avans de 5,7% comparativ cu anul trecut, si de 12% fata de iunie, conform calculelor Reuters.Oficialii Gazprom nu au raspuns solicitarilor de a comenta informatia.Cresterea lunara reflecta incheierea lucrarilor de mentenanta la conducta Turkstream din Rusia catre Turcia, iar analistii citeaza de asemenea cresterea sezoniera a cererii, in conditiile in care companiile de utilitati incep sa stocheze gaze in depozite, inaintea iernii.

UPDATE 13.00 - Primul transport de avioane de lupta F-16 de la aliatii NATO a ajuns in Ucraina. Aceasta miscare indelung asteptata este menita sa sporeasca capacitatea tarii devastate de razboi de a se apara de atacurile rusesti, relateaza Bloomberg.

Termenul limita pentru livrarea avioanelor de lupta fabricate in SUA era sfarsitul acestei luni si a fost respectat, potrivit unor surse anonime. Cu toate acestea, se pare ca numarul avioanelor livrate este mic. Ar putea fi vorba de 3 pana la 6 aparate. Intre timp, surse americane sugereaza ca, pana la sfarsitul lui 2024, Ucraina ar putea avea maximum 10 avioane de lupta F-16.

UPDATE 11:30 - Fortele Moscovei au lansat azi-noapte rachete balistice Iskander-M din regiunea Voronej si Crimeea, precum si drone de atac Shahed de la Capul Chauda - Crimeea si Kursk - Rusia, afirma fortele aeriene ucrainene.

Cele sapte drone Shahed detectate au fost doborate in regiunile regiunile Kiev, Poltava, Herson si Dnipro, potrivit unei postari pe Telegram a fortelor aeriene ucrainene, care nu au precizat ce s-a intamplat cu rachetele Iskander.

UPDATE 10.00 - Primele F-16 primite de Ucraina au venit din Olanda, fiind vorba de sase avioane, scrie The Times, citand surse. In scurt timp vor mai veni si altele din Danemarca, noteaza publicatia britanica.

Informatia vine dupa ce, in urma cu o luna, Kajsa Ollongren, ministrul olandez al apararii, informase parlamentul olandez ca ,,livrarea primului avion va avea loc in curand". Asemenea, pe 16 iunie, presedintele Zelenski anuntase ca avioanele daneze vor incepe sa soseasca ,,in viitorul apropiat".

,,Cea mai mare parte a lumii spune ca Rusia trebuie sa fie reprezentata la al doilea summit, altfel nu vom obtine niciun fel de rezultate importante. Intrucat intreaga lume o vrea la masa, noi nu ne putem opune", a spus el.

Kievul a organizat in iunie in Elvetia un summit pentru pace in Ucraina, la care au participat circa 90 de tari, in principal aliate. Rusia a fost exclusa, iar China, tara cu greutate diplomatica si apropiata de Moscova, a refuzat sa participe.

Recent, Ucraina a anuntat ca va elabora un plan pana in luna noiembrie care sa serveasca drept baza pentru viitorul summit, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin a pus drept conditie pentru discutii ca Ucraina sa se retraga de pe teritoriile anexate de Rusia in septembrie 2022 si sa renunte la aspiratia de a adera la NATO, revendicari inacceptabile pentru ucraineni si Occident.

Moscova a declarat ca asteapta detalii suplimentare despre acest summit inainte de a decide daca va participa sau nu, dar a sustinut ca actualul guvern de la Kiev nu este un interlocutor legitim.

Zelenski a facut apel la China sa exercite presiuni asupra aliatului sau rus pentru a pune capat razboiului, care afecteaza tara sa de doi ani si jumatate, ceea ce Beijingul, cel putin in mod public, nu a facut-o pana acum.

,,Daca China vrea, ea poate forta Rusia sa opreasca acest razboi. China apartine lumii si este un stat influent", a spus el.

,,Nu o vreau ca mediator, vreau ca ea sa puna presiune pe Rusia", a insistat presedintele ucrainean in interviu.

Comments