Razboi Israel. Netanyahu promite o operatiune ,,puternica" la Rafah ,,dupa" plecarea civililor. Mesa...

,,Vom lupta pana cand vom obtine o victorie completa, ceea ce inseamna o operatiune puternica la Rafah dupa ce vom permite populatiei civile sa paraseasca zonele de lupta", a declarat el intr-un mesaj in ebraica pe contul sau oficial de Telegram.

Comentariile lui Netanyahu au fost facute in timp ce negocierile pentru armistitiu intre Israel si Hamas au continuat miercuri la Cairo, pe fondul temerilor privind o operatiune israeliana asupra orasului Rafah, relateaza AFP preluat de HotNews.ro.

Potrivit ONU, aproximativ 1,4 milioane de persoane, majoritatea stramutate din cauza razboiului, sunt inghesuite in acest oras, transformat intr-o tabara gigantica si singurul mare centru urban din teritoriu unde armata nu a lansat inca un asalt.

Cu toate acestea, in noaptea de duminica spre luni, armata israeliana a efectuat o operatiune de eliberare a doi ostatici israelieni, care s-a soldat cu ,,aproximativ o suta de morti" de partea palestiniana.

,,Saptamana aceasta, am eliberat doi dintre ostaticii nostri in cadrul unei operatiuni militare meticuloase. Pana in prezent, am eliberat 112 dintre ostaticii nostri datorita unei combinatii de presiune militara puternica si negocieri ferme", a adaugat Netanyahu intr-o inregistrare video miercuri seara.

,,Aceasta este cheia eliberarii ostaticilor nostri ramasi: o presiune militara puternica si negocieri foarte ferme. In acest sens, insist ca Hamas sa renunte la cererile sale iluzorii. Cand isi va abandona cererile, vom putea merge mai departe", a sustinut el.

Netanyahu nu a detaliat cererile Hamas, dar, potrivit unor surse din cadrul miscarii islamiste palestiniene, Hamas cere o ,,incetare completa a focului", in timp ce Israelul solicita o pauza a focului, insotita de eliberarea ostaticilor din cei 130 inca retinuti in Gaza.

Miercuri, presedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut rivalilor sai din Hamas sa incheie ,,rapid" un acord de armistitiu, in special pentru a ,,evita un atac" asupra Rafah care ,,s-ar solda cu mii de victime".

Comments