Razvan Chereches: Valul al treilea al pandemiei nu putea fi evitat. Cat de eficiente sunt vaccinurile in combaterea tulpinii britanice

Razvan Chereches Valul al treilea al

Razvan Chereches: Valul al treilea al pandemiei nu putea fi evitat. Cat de eficiente sunt vaccinuril...

Razvan Chereches, numit recent consilier onorific al secretarului de stat in ministerul Sanatatii, Andreea Moldovan, a confirmat ca noua tulpina britanica este mai contagioasa, ceea ce creste riscul aglomerarii spitalelor, insa a precizat ca toate cele trei vaccinuri aparute pe piata sunt eficiente in combaterea ei.

"Tulpina britanica este semnificativ mai infectioasa ca restul tulpinilor care circula in Romania si, desi simptomele sunt similare cu simptomele celorlalte tulpini - deci nu sunt mai grave, infectand mai multi oameni, mai multi oameni au sansa sa ajunga la Terapie Intensiva si, implicit, sa aiba nevoie de servicii specializate, dincolo de capacitatea pe care le are sistemul nostru.

Din fericire, studiile au demonstrat ca toate cele trei vaccinuri disponibile - Pfizer, Moderna si AstraZeneca - functioneaza pe tulpina britanica si au eficacitate buna.

Nu cred ca s-ar fi putut evita valul urmator pentru ca aceasta mutatie care a aparut nu a avut nicio legatura cu actiunile oamenilor. Ce putem face noi in continuare este sa mentinem regulile de protectie si sa fim extrem de prudenti in a relaxa masurile. De aceea, actualele luari de pozitie ale primarilor oraselor mari trebuie vazute doar ca niste declaratii politice. Orice relaxare in acest moment, in conditiile in care avem avertisment din partea ECDC si OMS si vedem ca in restul tarilor europene restrictiile se mentin cel putin pana cand vom avea studii clare si ne vom lamuri cat de mare va fi cresterea datorata noii tulpini", a spus Chereches.

In privinta reactiilor adverse ale vaccinurilor, expertul in sanatate publica a precizat ca acestea se resimt in functie de sistemul imunitar al fiecaruia, dar a dat asigurari ca nu au efect pe termen lung. "Reactiile adverse care apar imediat post-vaccin, in urmatoarele 24-48 de ore, reactii cvasi-gripale, adica dureri de cap, musculare, la locul injectarii, stare febrila depind de sistemul imunitar al fiecaruia. Faptul ca nu ai nicio reactie nu inseamna nimic, cum nici faptul ca unii oameni se resimt mai tare nu inseamna nimic. E vorba de reactii individualizate. Ce conteaza e ca in 24-48 de ore dispar permanet, fara niciun fel de efect remanent pe termen lung si, indiferent daca le ai sau nu, protectia e asigurata", a adaugat consilierul onorific din ministerul Sanatatii.

Comments