Reactia Bisericii Ortodoxe Romane la rezolutia privind casatoriile gay: Nu se poate pune problema re...

,,In sfera dreptului familiei, respectiv a casatoriei, statele membre ale UE au si e firesc sa aiba o absolut totala independenta de legiferare. Asadar nu se poate (im)pune problema recunoasterii obligatorii a asa-ziselor casatorii homosexuale in intreaga UE. Aceasta e o constructie politica democratica, nu totalitara", a declarat Banescu, pentru Agerpres.

El a adaugat ca pozitia Bisericilor crestine, dar si a celorlalte culte religioase din Romania fata de casatorie ramane aceea ,,fondata pe legea morala universala" a ,,uniunii dintre barbat si femeie".

,,Pozitia Bisericilor crestine, dar si a celorlalte culte religioase din Romania fata de casatorie (institutie civila rezervata natural de-a lungul istoriei exclusiv uniunii dintre un barbat si o femeie) este pozitia fireasca fondata pe legea morala universala care sta la baza oricarei societati sanatoase din trecut, prezent si viitor", a mai spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Parlamentul European a adoptat cu 387 voturi ,,pentru", 123 de abtineri si 161 voturi ,,impotriva" Rezolutia privind drepturile LGBTIQ in Europa. Potrivit rezolutiei, casatoriile sau parteneriatele inregistrate constituite intr-un stat membru ar trebui sa fie recunoscute in toate statele membre in mod uniform, iar sotii si partenerii de acelasi sex ar trebui tratati in acelasi mod ca si cei de sex opus.

In urma hotararii Curtii Europene de Justitie ,,Coman & Hamilton", care a constatat ca dispozitiile referitoare la ,,sot/sotie" din Directiva privind libera circulatie se aplica si cuplurilor de acelasi sex, Comisia ar trebui sa ia masuri impotriva Romaniei, in cazul in care guvernul nu actualizeaza legislatia nationala pentru a reflecta aceasta hotarare, solicita eurodeputatii.

De asemenea, rezolutia indeamna toate tarile UE sa accepte ca parinti legali adultii mentionati in certificatul de nastere al unui copil. In general, deputatii doresc ca familiile LGBTIQ sa aiba acelasi drept la reintregirea familiei ca si cuplurile de sex opus si familiile acestora. Pentru a se asigura ca copiii nu devin apatrizi atunci cand familiile lor se muta intr-un alt stat membru, eurodeputatii sustin ca familiile ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament in intreaga UE.

In cele din urma, eurodeputatii iau act de discriminarea cu care se confrunta comunitatile LGBTIQ din Polonia si Ungaria. Parlamentul solicita luarea unor masuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, masuri judiciare si instrumente bugetare) impotriva acestor tari.

Comments