Record pe piata energiei: Pretul a sarit de 1.000 de lei/MWh

Record pe piata energiei: Pretul a sarit de 1.000 de lei/MWh

Pretul mediu zilnic al energiei furnizate pentru ziua de vineri a inregistrat o crestere brusca, depasind pragul de 1.000 de lei pe MWh, dupa ce in ziua anterioara atinsese nivelul de 944 de lei pe MWh.

Conform datelor analizate de Profit.ro, pretul orar a atins, de asemenea, valori maxime, ajungand la 3.328 lei pe MWh, apropiindu-se de cel mai inalt pret orar de vara din anii 2021 si 2022, cand Europa a trecut printr-o criza energetica, influentata de pretul gazelor care a influentat pretul electricitatii.

Potrivit aceleiasi surse, Romania se situeaza ca a doua piata europeana ca pret (cu un pret mediu de 12 euro pe MWh sau 1.055 lei pe MWh), imediat dupa Ungaria (unde pretul pentru un MWh este de 230 euro joi), cu preturi similare inregistrate doar in alte state balcanice, precum Grecia si Bulgaria (190 euro pe MWh). Statele vecine cu Ucraina prezinta, de asemenea, preturi ridicate: 149 euro pe MWh in Slovacia si 132 euro pe MWh in Polonia. In comparatie, preturile din Germania (91 euro pe MWh) sau Franta (55 euro pe MWh) sunt de 2-5 ori mai mici decat cele din Romania si Ungaria.

Pe langa impactul caniculei si al secetei, cererea de electricitate in aceasta vara a fost influentata si de importurile masive de energie ale Ucrainei. Dupa bombardamentele rusesti care au afectat capacitatea de generare de electricitate a Ucrainei, autoritatile acestei tari au fost nevoite sa importe cantitati semnificative de energie electrica din tarile invecinate, conform informatiilor furnizate de Ukrenergo, operatorul national.

Ucraina a inregistrat o pierdere de capacitate de productie de 9 GW din cauza bombardamentelor, echivalenta cu consumul de varf de vara al unor state precum Olanda sau Finlanda, sau cu consumul cumulat al Slovaciei si tarilor baltice. Intr-un efort de a reduce intreruperile de energie, Ukrenergo a apelat la ajutoare de urgenta din sistemele de energie ale Poloniei si Slovaciei. Totodata, Ucraina a importat un volum total de 26,5 GWh din Romania, Slovacia, Polonia, Ungaria si Moldova, la o putere maxima de 1435 MW.

Comparativ, prin mecanismul de cuplare pe care se bazeaza pietele spot, Romania a importat miercuri 7,1 GWh din Ungaria, o cantitate de aproape patru ori mai mica decat cea importata de Ucraina. In luna iunie, Romania si Ungaria au furnizat aproximativ 60% din importurile de energie electrica ale Ucrainei, care si-a dublat volumele importate in acea luna, atingand un nivel record ca urmare a bombardamentelor rusesti. Aceste evenimente, alaturi de canicula, au fost probabil printre principalele motive pentru care pietele spot de la Bucuresti, Budapesta si Balcani au inregistrat cele mai ridicate preturi din Europa, separandu-se practic de cele din vestul continentului.

The post Record pe piata energiei: Pretul a sarit de 1.000 de lei/MWh appeared first on Cotidianul RO.

Comments