Reducerea efectelor fumatului, o realitate. Stiinta trebuie sa depaseasca inertia ideologica

Reducerea efectelor fumatului, o realitate. Stiinta trebuie sa depaseasca inertia ideologica

Reducerea efectelor fumatului, o realitate. Stiinta trebuie sa depaseasca inertia ideologica

Aceasta neintelegere poate deveni o bariera pentru fumatori sa treaca la alternative cu risc mai scazut, de aceea stiinta trebuie sa depaseasca inertia ideologica si sa sustina modelarea unor indrumari clare, in beneficiul tuturor. Acestea sunt principalele concluzii ale conferintei internationale Global Tobacco and Nicotine Forum la care au participat specialisti internationali, experti in sanatate publica si reprezentanti ai comunitatii stiintifice.

Realizarea potentialului de reducere a efectelor fumatului, asa cum a demonstrat Suedia, prima tara care a ajuns la dezideratul de tara fara fumatori, necesita un angajament de colaborare din partea tuturor partilor interesate pentru a pune binele publicului in prim - plan, in detrimentul dogmei, au declarat la unison specialistii prezenti la eveniment.

"In ceea ce priveste tranzitia de la fumat la tigarile electronice sau la celelalte alternative care nu implica arderea tutunului, asistam in prezent la o tranzitie similara celei de la benzina la mobilitatea electrica. Insa vorbim in continuare de foarte multe perceptii gresite, intre care cea mai frecventa este cea legata de riscul asociat consumului de nicotina. Nicotina este o molecula extrasa din planta de tutun si este important de retinut ca nu nicotina, ci inhalarea fumului generat prin arderea plantei de tutun este nociva. Asa ca trebuie sa facem o diferenta clara intre aceasta molecula si consumul plantei prin ardere, pentru ca in ceea ce priveste utilizarea nicotinei exista chiar posibile zone terapeutice pentru utilizarea acesteia," a declarat Michael Strupp, profesor de neurologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Ludwig Maximilians din Muenchen.

In prezent, omenirea are ocazia de a face tranzitia de la produsele care implica ardere la o lume fara fum, bazata pe cercetare stiintifica si pe angajamente ferme pentru reducerea efectelor fumatului, au mai declarat participantii la eveniment, cu conditia ca toti actorii implicati sa colaboreze in mod activ pentru a acorda prioritate milioanelor de oameni din intreaga lume. "Cheia pentru a face progrese in corectarea perceptiilor gresite cu privire la profilul de risc al produselor care nu implica ardere si al nicotinei in general se rezuma la imbunatatirea intelegerii, a comunicarii clare, informate si sustinute de stiinta din partea grupurilor cheie. In timp ce publicatiile importante care sustin abordarea de reducere a riscurilor devin din ce in ce mai relevante in toata lumea, trebuie facut mai mult pentru a amplifica aceste mesaje si a ne asigura ca acestea ajung la comunitatea medicala de prima linie", a declarat James Murphy, director pentru stiinta si cercetare in cadrul BAT, unul dintre cei mai mari producatori din domeniu si liderul pietei tutunului din Romania.

Suedia si Marea Britanie, repere clare pentru reducerea fumatului

Suedia, care a reusit sa diminueze rata fumatului pana la aproape 5% prin adoptarea snus-ului, un produs alternativ cu nicotina pentru uz oral, dar si Marea Britanie care, la nivel de politica de sanatate publica, isi incurajeaza fumatorii sa treaca la vaping, sunt modele de succes in ceea ce priveste implementarea de reglementari eficiente pentru reducerea efectelor fumatului, au declarat specialistii prezenti la eveniment.

"Daca ne uitam la Suedia si la mesajele publice ale acestei tari despre nicotina, acestea transmit ca nu exista nicio legatura intre nicotina si bolile cronice. Acesta este un mesaj de sanatate publica transmis clar si cu acuratete, in timp ce alte tari inca lasa de dorit la capitolul comunicare publica," a aratat in cadrul conferintei Delon Human, medic specialist si presedinte al organizatiei internationale Health Diplomats.

De anul trecut, si Marea Britanie a implementat, la nivel de strategie de sanatate publica, programul "Swap to Stop" ("Schimba pentru a renunta"), prin care promoveaza trecerea de la tigari la produse pentru vapat, drept o alternativa mai putin riscanta pentru fumatori.

In prezent exista trei categorii de produse din tutun si nicotina care nu implica ardere, prezente si in Romania - produsele care incalzesc tutunul, produsele pentru vapat si pliculete cu nicotina pentru uz oral.

Comments