Regatul Unit ar putea ramane fara

Regatul Unit ar putea ramane fara Scotia. Provincia negociaza cu Bruxellesul un statut special pentr...

Sefa guvernului de la Edinburgh le-a spus jurnalistilor ca 'Scotia este hotarata sa ramana in UE'. La randul sau, Martin Schulz a afirmat ca 'a ascultat si a luat aminte'.

“A fost o intalnire pentru a ne informa, pentru a asculta si pentru a lua aminte”, a declarat dupa intrevedere purtatorul de cuvant al lui Schulz, Armin Machmer, adaugand ca Sturgeon si-a prezentat pozitia si a descris atmosfera din Scotia dupa referendum.

De asemenea, sefa guvernului scotian s-a intalnit, miercuri, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarandu-se 'incurajata' de intalnirile avute la la Bruxelles, miercuri. Sturgeon a recunoscut, insa, ca nu va exista 'o cale usoara' pentru Scotia in perioada post-Brexit.

"Sunt incurajata de vointa de fi ascultati pe care am gasit-o astazi", a declarat Nicola Sturgeon intr-o conferinta de presa.

"Ceea ce voi incerca sa fac, odata ce negocierile dintre Regatul Unit si UE vor fi inceput, este ca toate optiunile sa fie luate in considerare si ca Scotia sa fie respectata", a explicat ea la Scotland House, sediul Reprezentantei Scotiei la UE.

JPMorgan: Scotia se va desprinde de Marea Britanie

O analiza a bancii de investitii JPMorgan intitulata "Cum se va intampla Brexit-ul" prezinta ca o varianta foarte posibila desprinderea Scotiei de Marea Britanie si introducerea unei monede proprii.

"Procesul de retragere a Marii Britanii din UE este probabil sa exercite presiuni pentru organizarea unui nou referendum referitor la independenta Scotiei, care va avea loc cu putin timp inainte de iesirea Regatului Unit, in 2019", se arata in analiza JPMorgan, citata de news.ro.

Potrivit bancii americane, scotienii vor opta pentru independenta. "Scenariul nostru de baza este ca Scotia va vota pentru independenta si va introduce atunci o noua moneda", potrivit JPMorgan, care urmeaza sa faca o analiza mai aprofundata pe aceasta tema.

Daca Scotia va adopta o noua moneda, ar fi pentru prima oara cand tara va avea o moneda diferita fata de cea a Marii Britanii dupa 1707, cand a devenit parte a Regatului Unit, noteaza Business Insider. Anterior, Scotia a folosit monede precum ducatul sau pistolul.

Independenta Scotiei si noua moneda fac parte din scenariul de baza al JPMorgan pentru modul in care se va desfasura procesul de iesire a Marii Britanii din IE, in urmatorii cativa ani. Banca americana anticipeaza ca intregul proces va dura pana in 2019.

Comments