Regina Ana a fost inmormantata in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala

Regina Ana a fost inmormantata in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala

Regina Ana a fost inmormantata in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala

Regina Ana a fost înmormântată în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeș. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş a informat că 10.000 de oameni au participat la înmormântarea Reginei Ana, care a avut loc la Noua Catedrală din Curtea de Argeș. Pe piatra funerară a Majestăţii Sale este scris simplu: ANA. Slujba religioasă a înmormântării a avut caracter privat, doar Familia Regală având acces la îngropare.

Cortegiul funerar plecat din fața Palatului Regal din București a parcurs traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești și a ajuns la Curtea de Argeș după mai mult de trei ore, fiind întâmpinat de mii de oameni care au aplaudat și au aruncat flori pe șosea înaintea mașinii mortuare.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care l-au depus pe un catafalc în fața noii catedrale, în interiorul căreia a fost amenajat mormântul.

Slujba de înmormântare a început cu puțin înainte de ora 16,00, fiind oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, și ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături și un sobor de preoți ortodocși. La ceremonialul religios au asistat sute de oameni, scrie Agerpres.
Slujba ortodoxă a durat aproximativ o jumătate de oră, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost dus în noua catedrală, unde a avut loc ceremonia îngropării, cu caracter strict privat.
Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

În drum spre Curtea de Argeș, cortegiul funerar a atras sute de curioși pe marginea drumului în localitățile prin care acesta a trecut, dar și oameni care au venit special pentru a asista la eveniment. Clopotele din localitatea Topoloveni au bătut pe toată durata trecerii cortegiului funerar.
Foarte multe echipaje de poliție au fost dispuse pe traseul pe care se deplasează cortegiul.

Sâmbătă, peste o mie de persoane au participat la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piața Palatului din Capitală.
 

Flori și aplauze pentru Regina Ana pe drumul spre Curtea de Argeș

Cortegiul funerar care transportă spre Curtea de Argeș trupul neînsuflețit al Reginei Ana a atras sute de curioși pe marginea drumului în localitățile prin care acesta a trecut, dar și oameni care au venit special pentru a asista la eveniment.

Mașina cu sicriul în care se află Regina Ana a străbătut „drumul vechi” către Pitești, în aplauzele celor pe lângă care a trecut. Alții au ales să salute cortegiul funerar fluturând drapelul României.

Mulți au aruncat flori pe șosea, înaintea mașinii mortuare, iar unele porți ale caselor au fost îmbrăcate cu tricolorul special pentru acest eveniment, după cum au mărturisit unii.

Oamenii s-au adunat pe marginea drumului chiar de la plecarea cortegiului funerar din București și au preferat să aștepte chiar și o oră, unii din curiozitate, alții însă, majoritatea trecuți de 70 de ani, din solidaritate cu Familia Regală, cu lacrimi în ochi sau „măcinați” de amintiri. Cei mai mulți au filmat sau fotografiat cu telefoanele mobile cortegiul funerar.
Reginei Ana a murit pe 1 august într-un spital din Elveția, la vârsta de 92 de ani.
Regele Mihai nu a fost prezent la funeralii, rămânând în Elveția, la recomandarea medicilor.

Ultimele omagii aduse în ceremonia publică din Piaţa Palatului

Zi de doliu în România în timpul funeraliilor Reginei Ana. Ceremonii religioase oficiate atât de Patriarhul Bisericii Ortodoxe cât şi de Arhiepiscopul Bisericii Catolice au avut loc sâmbătă dimineaţă la Palatul Regal din Capitală, dar şi în Piaţa Palatului, în prezenţa familiei regale şi a invitaţilor din străinătate. Mii de bucureşteni s-au alăturat slujbei sau au rămas pe traseul pe unde transportul funerar a trecut către Curtea de Argeş, pentru slujba de înmormântare.
La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana a României au luat parte pe lângă ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix, membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar şi membri ai familiilor regale din alte ţări europene.
Funeraliile Reginei Ana au început sâmbătă, în Piaţa Palatului din Bucureşti, la ceremonia religioasă oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu asistând membri ai Familiei Regale şi reprezentanţi ai Familiilor regale străine, precum şi sute de oameni care au venit îmbrăcaţi în doliu, cu buchete de flori, relatează Mediafax.

După slujba religioasă oficiată în prezenţa Patriarhului Daniel în Palatul Regal, Sala Tronului, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Defuncte a fost purtat din Palatul Regal spre Piaţa Palatului.

Un militar a păşit înaintea convoiului, purtând crucea de lemn. În urma Înalt Preasfinţiei Sale Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, care a oficiat serviciul religios de rit catolic, a ieşit apoi cortegiul oficial: sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, un militar care a purtat o coroană cu flori albe, un militar care a purtat stindardul Reginei, Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, dar şi Principele Nicolae.

Bisericile din împrejurimi au tras clopotele pentru Regina Ana, într-o linişte solemnă. Oamenii simpli veniţi să o omagieze pe Majestatea Sa Ana de Bourbon-Parma, de la familiile care-şi ţineau în braţe copiii, la cuplurile de vârstnici îmbrăcaţi în veşminte de doliu, erau cu toţii emoţionaţi, cu ochii în lacrimi. Ceremonia funerară publică a fost oficiată în lumina puternică a soarelui de amiază.

Bucureştenii şi-au adus la ceremonie steaguri ale ţării, femeile au purtat pălării negre de doliu şi ii tradiţionale româneşti. Copiii aveau şi ei steguleţe ale României în mâini, iar fetele aveau buchete de orhidee, garofiţe şi flori de câmp pe care le aduseseră pentru Regina Ana. 13 august va rămâne în mintea tuturor românilor drept ziua în care şi-au luat rămas bun de la Regina lor.

Alături de Familia Regală a României la ceremonia religioasă din Piaţa Palatului au fost şi prim-ministrul Dacian Cioloş, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Emil Constantinescu, Stelian Tănase, Radu F. Alexandru, muzicianul Dan Grigore, pictorul Ştefan Câlţia, dar şi membri ai corpului dimplomatic acreditat la Bucureşti.

După slujba religioasă de rit catolic, oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, alături de ierarhi şi un sobor de preoţi catolici, sicriul a fost încadrat la cele patru colţuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care au ţinut două lumânări aprinse.

La ceremonia de aşezare a sicriului în maşină mortuară au luat parte ofiţeri şi subofiţeri, care au luat sicriul de pe catafalc şi l-au aşezat în maşină mortuară, alături de crucea de lemn, coroana de flori albe şi stindardul Reginei. Încheierea ceremoniei religioase a fost marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a MapN a început să intoneze lucrarea muzicală funebră, anume faimosul Marşul Funebru compus de Frédéric François Chopin, care a durat până când sicriul a fost pus în maşina mortuară.

Cortegiul funerar a fost însoţit de 12 jandarmi călare, din contingentul militar al Ministerului de Interne. După ce sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Defuncte a urcat în maşina mortuară, clopotele Bisericii Kretzulescu au început să răsune în liniştea ceremoniei din Piaţa Palatului.

În aplauzele celor 2,000 de oameni care au venit la ceremonia funerară din Piaţa Palatului, maşina mortuară a parcurs încet câţiva metri, flancată de cei 12 jandarmi călare, ce au fost aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate. Convoiul a pornit apoi. Când caii şi maşina mortuară au plecat, bisericile din împrejurimi au tras clopotele, iar bucureştenii au aruncat flori în urma cortegiului.

Comments