Retete de mancare de castraveti

Retete de mancare de castraveti

Retete de mancare de castraveti


Castravetii sunt unele dintre cele mai apreciate legume, fie ca ii consumam cruzi sau murati. De asemenea, mancarea de castraveti, in diversele ei forme, este indragita si preparata in multe gospodarii si restaurante. Descopera unele dintre cele mai populare retete de mancare de castraveti.


De ce sa consumi castraveti - beneficii


Castravetii sunt o sursa buna de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, potasiu si magneziu. Aceste substante nutritive sunt esentiale pentru sanatatea generala a organismului. De asemenea, sunt compusi in mare parte din apa, ceea ce ii face un aliment excelent pentru hidratare. Consumul lor poate ajuta la mentinerea echilibrului hidric al corpului.


Potasiul din castraveti ajuta la scaderea tensiunii arteriale, contribuind astfel la sanatatea inimii. Consumul de castraveti poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism, datorita continutului lor de antioxidanti si substante antiinflamatorii.


Deoarece au putine calorii si bogati in apa si fibre, castravetii pot fi inclusi intr-o dieta pentru pierderea in greutate, oferind senzatia de satietate fara a adauga multe calorii.


Castravetii au, de asemenea, beneficii pentru piele, ochi si starea generala de sanatate.


Mancarea de castraveti este foarte populara, poate fi preparata in diverse moduri in functie de preferintele tale si de ingredientele disponibile.


Indiferent de reteta aleasa, mancarea de castraveti este o optiune sanatoasa si revigoranta, potrivita pentru a fi savurata in sezonul cald sau ca garnitura alaturi de alte preparate.


Descopera si ce alte beneficii au castravetii.


Retete de mancare de castraveti


Mancare de castraveti proaspeti


Mancare de castraveti proaspeti

& 1/2 kg castraveti de gradina
& 4 rosii coapte de gatit
& 1 lingura pasta de rosii
& 1 ceapa
& 1 ardei gras
& 2 linguri ulei
& sare

Mod de preparare


Castravetii se spala bine si apoi se curata de coaja si se taie cuburi.


In ulei incins se pune ceapa marunt taiata si ardeiul gras tocat. Se lasa sa se caleasca atat cat sa se inmoaie si apoi se adauga castravetii. Se lasa si acestia 2 minute si apoi se toarna apa cat sa-i acopere. Se lasa la fiert 15 minute.


Apoi, se pun rosiile, pasta de rosii si sarea si se mai lasa la fiert 10 minute.


Se consuma si rece, si calda, cu verdeata dupa gust. Sursa - retete.unica.ro


Mancare de castraveti murati


Mancare de castraveti murati

Ingrediente:


600 g castraveti murati
100 ml ulei
doua linguri faina
doua linguri bulion
trei cepe
trei rosii
marar verde
50 ml vin
sare
piper dupa gust

Mod de preparare


Castravetii se taie felii si se dau in clocot.


Se scurg si se pun din nou la fiert, pana se inmoaie.


Separat, se inabusa ceapa in ulei si in 100 ml apa, iar dupa ce se rumeneste se adauga faina cu putina apa si se omogenizeaza cateva minute.


Se adauga bulion si circa 300 ml de apa, iar cand incepe sa fiarba se pun rosiile curatate de coaja, castravetii scursi, vinul alb, apoi sare, piper si marar tocat. Mancarea poate fi servita cu garnitura de cartofi natur.


Salata de cartofi cu castraveti murati


Salata de cartofi cu castraveti murati

Ingrediente:


500 g cartofi, fierti si taiati cubulete
3 oua fierte tari, taiate cubulete
1 ceapa mica, tocata fin
100 g castraveti murati, taiati cubulete
2 linguri maioneza
1 lingura iaurt grecesc sau smantana
1 lingurita mustar
Sare si piper dupa gust
Marar proaspat tocat pentru decor

Mod de preparare:


Intr-un bol mare, amesteca cartofii fierti, ouale taiate, ceapa si castravetii murati.Intr-un castron mic, amesteca maioneza, iaurtul sau smantana si mustarul pentru a obtine dressingul.Toarna dressingul peste salata si amesteca bine. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Decoreaza cu marar tocat inainte de servire.


Supa de castraveti


Supa de castraveti

Ingrediente


500 ml iaurt gras (10%),
3-4 castraveti,
100 ml apa plata,
2 linguri ulei de masline,
busuioc,
2 catei de usturoi,
sare, piper

Mod de preparare


Se pune iaurtul intr-un vas. Se adauga apa si se omogenizeaza. Castravetii se curata de coaja si se dau pe razatoare apoi se adauga in iaurt.


Se piseaza usturoiul, se pune peste el uleiul de masline si se adauga in supa. Se da la frigider pentru cel putin o ora. Se pune supa intr-un bol, se asezoneaza cu sare si piper, se presara busuioc si se adauga un castravete taiat feliute. Se serveste rece de la frigider.


Sos tzatziki cu castraveti


Sos tzatziki cu castraveti

Ingrediente


Un castravete mare;
450 gr iaurt;
3-4 catei de usturoi;
Zeama de la o lamaie;
O legatura de marar proaspat;
Sare si piper.

Mod de preparare


Castravetele se curata de coaja si se rade pe razatoare. Se presara sare deasupra si se lasa deoparte pentru 10 minute. Se strecoara sucul pe care si l-au lasat castravetii si se amesteca totul cu iaurtul, usturoiul zdrobit, sucul de lamaie, sarea si piperul. Se toaca marunt mararul si se potriveste de gust cu sare si piper, dupa care se pune sosul tzatziki la frigider pentru minim 3 ore inainte de servire.


Mancare de castraveti cu limba de vita


Mancare de castraveti cu limba de vita

1,5 kg limba de vita
3 bucati morcovi
3 bucati praz
1 bucata ceapa medie
1 bucata de os cu maduva
1 praf sare
Pentru sos:
25 g unt
1 lingura rasa faina
1/2 bucata ceapa
200 g sos tomat
10 bucati castraveti acri
6 bucati boabe ienupar

Mod de preparare


Se spala bine limba cu apa rece si se curata cu cutitul inversat. Se pune intr-o oala mare cu morcovii taiati bucati mici, prazul, ceapa taiata in patru si osul cu maduva. Se pune un praf de sare si se lasa la fiert pentru 3 ore.


Dupa ce limba a fiert, cat este calda, se curata de piele. Supa se strecoara si se pastreaza.


Pentru sos, untul se topeste intr-o cratita, se adauga faina si se lasa un pic sa se prajeasca fara sa devina maro. Apoi, se adauga, polonic cu polonic supa strecurata, bulionul, ceapa taiata marunt, castravetii si boabele de ienupar. Se lasa sa fiarba si se adauga sau nu lichid, in functie de cat de gros sau subtire se doreste a fi sosul.


Limba se taie felii care se pun in sos si se mai lasa sa fiarba 30 de minute.


Ciorba de cartofi cu zeama de castraveti murati


Ciorba de cartofi cu zeama de castraveti murati

Ingrediente


1 legatura marar;
100 g smantana;
2 bucati oua;
Pentru dres: 1 lingura ulei; 1 bucata radacina pastarnac; 3 bucati rosii in bulion; 1 bucata ceapa; 1 bucata morcov; 1,2 kg cartofi; 1/2 litru zeama de castraveti in saramura.

Mod de preparare


Morcovul se rade fin si, impreuna cu ceapa taiata marunt, se pun la calit in ulei. Se adauga radacina de pastarnac taiata marunt sau trecuta prin razatoare si cartofii taiati cubulete. Se lasa 2-3 minute impreuna, dupa care se acopera cu apa si se lasa la fiert.


Dupa ce cartofii si legumele au fiert, se pun rosiile curatate de pielite si taiate fasii. Se lasa sa dea un clocot, dupa care se acreste cu zeama de castraveti. Se lasa si ea sa dea un clocot. Intre timp, ouale se bat, se amesteca cu smantana si mararul si se dilueaza cu zeama din oala. Apoi, se toarna in oala amestecand continutul. Se ia ciorba de cartofi de pe foc si se aduce la masa fierbinte, eventual cu un ardei iute alaturi.


Descopera cu ce se poate acri ciorba.


Bors de pui cu castraveti murati


Ingrediente:


500 g piept de pui, taiat cubulete
1 ceapa medie, tocata marunt
2 morcovi, taiati rondele
2 cartofi, taiati cubulete
1 litru supa de pui sau apa
200 g castraveti murati, taiati felii
1 lingura otet de castraveti
1 legatura marar proaspat, tocat marunt
Sare si piper dupa gust
Smantana pentru servit

Mod de preparare:


Intr-o oala mare, caleste ceapa in ulei pana devine transparenta.Adauga cuburile de piept de pui si prajeste-le pana se rumenesc usor.Adauga morcovii si cartofii si toarna supa de pui sau apa. Fierbe pana cand legumele sunt moi.Adauga castravetii murati, otetul de castraveti si mararul tocat. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Lasa borsul sa mai fiarba inca cateva minute.Serveste borsul fierbinte, cu o lingura de smantana pe deasupra.


Sursa foto - Shutterstock.com


Comments