Rezultate partiale ale prezidentialelor din Iran. Reformistul Masoud Pezeshkian si ultraconservatoru...


Datele partiale publicate in dimineata zilei de sambata, 29 iunie, arata ca, in urma alegerilor prezidentiale din Iran, reformistul Masoud Pezeshkian si adeptul liniei dure Said Jalili se claseaza pe primele doua locuri, iar un al doilea tur de scrutin este tot mai probabil, relateaza AP.


Potrivit rezultatelor publicate de televiziunea de stat iraniana, niciunul dintre cei doi candidati nu a fost plasat in pozitia de a castiga alegerile de vineri.


De asemenea, autoritatile nu au prezentat date privind participare la vot, o componenta cruciala pentru a afla daca electoratul iranian sprijina teocratia siita dupa ani de tulburari economice si proteste in masa, noteaza sursa citata.


Concret, dupa numararea a peste 19 milioane de voturi, Pezeshkian obtinuse 8,3 milioane de sufragii, in timp ce Jalili avea 7,18 milioane.


Cei doi sunt urmati in clasamentul provizoriu de presedintele Parlamentului, Mohammad Bagher Qalibaf, de linie dura, cu aproximativ 2,67 de milioane de voturi, si de clericul siit Mostafa Pourmohammadi, cu peste 158.000 de voturi.


Alegatorii au avut de ales intre cei trei candidati ai liniei dure si mai putin cunoscutul reformist Masoud Pezeshkian, un chirurg cardiac.


Asa cum s-a intamplat de la Revolutia islamica din 1979, femeilor si celor care pledeaza pentru o schimbare radicala le-a fost interzis sa candideze, iar votul in sine nu este supravegheat de observatori recunoscuti la nivel international.


Alegerile prezidentiale din Iran au loc dupa ce fostul presedinte Ebrahim Raisi, in varsta de 63 de ani, a murit intr-un accident de elicopter produs pe 19 mai, alaturi de ministrul de externe al tarii si alte persoane.


Raisi era vazut ca un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, si un potential succesor al acestuia. Era, de asemenea, cunoscut pentru implicarea sa in executiile in masa pe care Iranul le-a efectuat in 1988 si pentru rolul sau in represiunile sangeroase impotriva disidentei care au urmat protestelor legate de moartea tinerei Mahsa Amini, retinuta de politie sub acuzatia ca purta necorespunzator valul islamic.


Scrutinul din Iran se desfasoara si pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza razboiului dintre Israel si Hamas din Fasia Gaza.


Foto: Hepta


Comments