Risc urias daca nu clatesti orezul inainte sa-l gatesti - Cate metale grele si insecte contine de fapt

Risc urias daca nu clatesti orezul inainte sa-l gatesti - Cate metale grele si insecte contine de fapt

Risc urias daca nu clatesti orezul inainte sa-l gatesti - Cate metale grele si insecte contine de fa...

Orezul este consumat de oameni din peste 100 de tari si exista aproximativ 40.000 de soiuri de orez in intreaga lume. In plus, fiecare fel de orez se poate gati intr-un anumit mod.

Orezul este hranitor si are un gust neutru, daca este utilizat simplu, dar multi il prefera in combinatie cu ingrediente locale, gatit in stiluri diferite, inclusiv in tocanite si deserturi.

Expertii spun ca este mai bine sa gatesti orezul dupa ce a fost trecut in cateva ape, cu alte cuvinte, dupa ce a fost clatit, scrie Livestrong.com.

Principalul motiv pentru care multi specialisti din domeniul sanatatii ne indeamna sa clatim orezul inainte de a-l gati si de a-l folosi la mancare este ca acesta poate fi incarcat excesiv cu substante contaminante si cu metale grele.

Spalarea orezului ajuta la inlaturarea substantelor contaminante, a metalelor grele, murdariei si a insectelor care pot fi printre boabe.

Orezul este foarte bogat in arsenic, plumb si cadmiu, care prezinta riscuri grave pentru sanatatea oamenilor, potrivit unui studiu publicat in noiembrie 2020 in revista internationala de cercetare a sanatatii publice si mediului International Journal of Environmental Research and Public Health?.

Cum se spala corect orezul si DE CE trebuie clatit

Clatirea orezului este foarte importanta pentru a spala impuritatile de pe boabe.

Exista multe moduri diferite de a pregati orezul, si se foloseste in toate bucatariile lumii, de aceea, este justificat sa existe si aceasta intrebare, legata de siguranta folosirii orezului fara a-l spala in prealabil.

In aceste conditii, dieteticienii atrag atentia ca ar trebui sa ne luam un minut in plus pentru a clati orezul inainte de a-l gati. Acest gest ajuta la spalarea contaminantilor, metalelor grele, murdariei si insectelor care pot fi in orez.

Contaminarea cu metale grele se produce prin inundarea orezariilor. Insa probabilitatea de intoxicare cu metale grele prin consumul de orez este, totusi, extrem de scazuta, mai spun cercetatorii si nutritionistii.

Daca este spalat inainte, orezul devine mai pufos si pentru ca se va indeparta amidonul de la suprafata, va fi si mai usor de digerat.

Orezul salbatic, dar si cel basmati, se lasa la inmuiat in apa, cel putin o jumatate de ora, inainte de fierbere.

Intoxicarea cu metale grele prin consumul de orez

,,Ar trebui sa clatiti intotdeauna orezul inainte de a-l gati. Substantele contaminante ajung pe orez din apele poluate care inunda orezariile, astfel ca principalul beneficiu al clatirii orezului este reducerea riscului de toxicitate cu metale grele", spune Kimberly Gomer, nutritionist dietetician american.

Kimberly Gomer sustine ca ar trebui sa mananci orez la mai multe mese pe zi si, desi acest lucru nu este probabil, trebuie sa ai in vedere ca toxicitatea cu metale grele este deosebit de riscanta pentru copiii mici si bebelusi.

Spalatul orezului inainte de gatire indeparteaza insectele

Gestul de a cumpara fructe si la consuma fara a le spala este similar cu a cumpara orez si a nu-l spala inainte de gatire. El poate fi murdar, poate avea fragmente de insecte si tot felul de alte impuritati.

Potrivit specialistilor, cerealele sunt in mod special predispuse la contaminare cu gargaritele de orez (gandacii de cereale). Sunt insecte mici care pot infesta alimentele si le pot deteriora mai repede.

Clatirea orezului elimina lucrurile pe care, cu siguranta nu le dorim in farfurii, cum ar fi murdaria, praful, resturile de substante chimice si de insecte", spune Kimberly Gomer.

,,Exista un risc semnificativ ca orezul sa adune praf sau sa se contamineze cu insecte mici, asa ca recomand intotdeauna sa fie spalat, inainte de a-l gati", explica si celebrul bucatar Kai Chase.

Spalarea orezului inainte de gatire ii imbunatateste gustul

Orezul este o sursa bogata de amidon, care poate duce la o texturia densa sau gumoasa atunci cand este gatit. Pentru a o evita, bucatarul Kai Chase recomanda clatirea orezului, astfel gustul si consistenta raman de calitate.

,,Amidonul din orez face ca boabele sa devina lipicioase. Clatirea orezului indeparteaza un strat de exces de amidon, rezultand o textura mai pufoasa si o aroma mai buna."

Spalarea orezului are importanta si in aspectul dupa gatire. Daca nu clatiti orezul, acesta se poate aglomera in bulgarasi care dau o textura terna, pe care unii nu o apreciaza.

Sursa: clicksanatate.ro

Fierberea corecta a orezului: Trucuri pentru un orez fiert gustos - Ce nu trebuie sa faci

Nu e bine sa puneti sare in apa in care fierbeti orezul. Daca se pune sare, boabele se vor marunti si se va obtine un orez lipicios.

Nu se amesteca in orez, in timpul fierberii, pentru ca devine lipicios. Se amesteca doar la fierberea orezului risotto, pentru ca in acest caz rezultatul va fi un orez cremos.

Cantitatile folosite la fierberea orezului sunt: la o masura de orez se pun doua masuri de apa.

Orezul se fierbe intre 10 si 12 minute, fara sa se acopere oala in care fierbe. La inceputul fierberii, focul va fi mediu, iar dupa ce incepe sa fiarba se va da focul la minimum (sau la economic).Dupa fierbere, se recomanda sa se puna un prosop peste oala, apoi capacul si se mai lasa cel mult 10 minute la foc mic.

Comments