Romania, condamnata la CEDO dupa ce a rejudecat si achitat doi militari condamnati initial pentru pa...


Doi supravietuitori ai Holocaustului au obtinut marti o condamnare a Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la faptul ca a rejudecat si achitat, in anii '90, doi militari condamnati initial cu privire la participarea acestora la Holocaust, informeaza News.ro, care preia AFP.


Romania urmeaza sa le plateasca cheltuieli si costuri in valoare de 8.500 de euro lui Leonard Zaicescu, nascut in 1927, si Anei Falticineanu, nascuta in 1929. Cele doua persoane de origine evreiasca locuiesc in continuare la Bucuresti, precizeaza CEDO in hotarare.


In 2016, cei doi reclamanti au aflat ,,din intamplare" ca doi fosti locotenenti-colonei din Armata romana au fost pana la urma achitati de catre Curtea Suprema, in anii '90, cu titlu postum, dupa ce au fost condamnati, dupa 1945, la 10 ani si 15 ani de munca fortata cu privire la crime de razboi.


Ei au fost acuzati de participare la deportarea unor evrei romani si la Pogromul de la Iasi, care a condus la moartea a mii de oameni intr-o perioada in care Romania era aliata Germaniei naziste.


Romania avea, inainte de razboi, a treia cea mai mare populatie evreiasca din Europa. In acest pogrom, in iunie 1941, mii de evrei au fost fost executati de militari, iar supravietuitorii au fost inghesuiti in vagoane de marfa ale caror deschizaturi au fost astupate. Fara apa, pe o caldura atroce, majoritatea au murit asfixiati.


Leonard Zaicescu este unul dintre putinii supravietuitori. Ana Falticineanu, aruncata intr-un ghetou, a supravietuit, traind ascunsa timp de trei ani.


In anii '90, Curtea Suprema a Romaniei i-a achitat pe cei doi militari pe motiv ca ,,s-au conformat pur si simplu ordinelor referitoare la deportarea evreilor romani si nu au fost implicati deloc in masacre de evrei, comise numai de catre trupe germane".


CEDO a stabilit ca argumentele avansate de catre Curtea Suprema romana ,,sunt doar scuze sau eforturi de estompare a responsabilitatilor si de a arunca asupra altei natiuni vina Holocaustului, pline de dispret fata de fapte istorice bine stabilite".


Curtea stabileste ca Guvernul roman ,,nu a furnizat motive pertinente si suficiente in vederea justificarii revizuirii unor condamnari istorice" si conchide ca achitarile erau ,,excesive" si ,,nu erau necesare intr-o societate democratica".


Curtea Europeana a Drepturilor Omului este un tribunal international insarcinat sa sanctioneze incalcari ale Conventiei europene de salvare a drepturilor omului, un text ratificat de 46 de state care fac parte din Consiliul Europei (CoE).


Foto: Profimedia


Comments