Noua axa a investitiilor strategice construita de premierul Marcel Ciolacu

Noua axa a investitiilor strategice construita de premierul Marcel Ciolacu

Noua axa a investitiilor strategice construita de premierul Marcel Ciolacu


Diplomatia economica ocupa un loc important in agenda premierului Marcel Ciolacu. De la preluarea mandatului de prim-ministru, majoritatea vizitelor sale oficiale si a intrevederilor bilaterale programate s-au axat mai ales pe componenta atragerii de investitii straine majore in Romania.


Am avut anul trecut cifre record la volumul comertului dintre Romania si Germania, asta in conditiile in care prima vizita oficiala a premierului Ciolacu a fost la Berlin, iar relatia dintre cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, si prim-ministrul Romaniei a avansat rapid. Acest lucru a dus la un interes mai mare al investitorilor germani pentru tara noastra si a deschis noi perspective de cooperare intre cele doua state in domenii importante precum infrastructura, energie, digitalizare sau industria de aparare.


In plus, pe teren diplomatic, Germania si Olaf Scholz au fost unii dintre cei mai mari sustinatori ai Romaniei la aderarea la spatiul Schengen, la fel ca si Statele Unite ale Americii. Un moment-cheie in obtinerea unui vot favorabil din partea Austriei a fost chiar vizita oficiala a premierului Ciolacu in Statele Unite, la finalul anului trecut.


Bineinteles, un obiectiv clar al delegatiei conduse de Marcel Ciolacu in vizita de la Washington au fost proiectele economice comune, dar si cresterea investitiilor americane in Romania si consolidarea sprijinului politic si de securitate de care beneficiem din partea partenerilor strategici. In afara de intalnirile cu inalti oficiali americani, cum ar fi secretarul de stat american Antony Blinken sau secretarul apararii, Lloyd Austin, prim-ministrul si delegatia guvernamentala au avut discutii cu conducerile unor companii-gigant precum Google, Lockheed Martin si cu reprezentantii conducerii United States Energy Association.


Iar rezultatele se contabilizeaza tot mai clar. Doar in ultima luna, concernul german Rheinmetall a anuntat ca va investi intr-o fabrica de pulberi, alaturi de compania Romarm, intr-un proiect pe fonduri europene de 47 de milioane de euro. Iar compania americana Verde Magnesium a anuntat un plan de investitii de un miliard de dolari pentru exploatarea miniera a magneziului si dezvoltarea unei fabrici de magneziu metalic in tara noastra.


Insa un nou si ambitios front economic a fost deschis de Marcel Ciolacu prin recenta vizita din Qatar si Emiratele Arabe Unite, unde componenta economica a fost dusa la un nivel fara precedent, judecand prin valoarea proiectelor puse pe masa discutiilor.


,,Imi doresc ca Romania sa fie poarta de investitii a statului Qatar in UE", a spus Marcel Ciolacu la inceputul vizitei in tarile din Golful Persic. Motivul pentru care a spus acest lucru erau proiectele de investitii in valoare de 15 miliarde de euro cu care membrii Executivului s-au dus in cele doua state. In cele 3 zile de vizita, reprezentanti ai Guvernului au semnat documente pentru proiecte de amploare, care demonstreaza ca, in afara de buna colaborare dintre Romania si Qatar, precum si dintre tara noastra si Emiratele Arabe Unite, exista oportunitati de schimburi comerciale sau de noi investitii in tara noastra.


Premierul Ciolacu si echipa sa au purtat discutii intense cu oficialii si oamenii de afaceri din cele doua state, stabilind bazele unor colaborari solide in domenii-cheie precum energie, transporturi, agricultura si digitalizare.


Printre afacerile cu cel mai mare potential sunt extinderea colaborarii intre Hidroelectrica si compania Masdar in sectorul energiei regenerabile. Cele doua companii vor sa construiasca, printr-o firma mixta, parcuri solare clasice si flotante de 2.000 MW, o investitie de ordinul sutelor de milioane de euro.


Un alt mare punct de atractie este portul Constanta, care se profileaza ca un nod crucial pentru fluxurile de investitii si comert in regiune. Fondurile suverane din Emiratele Arabe Unite sunt interesate sa investeasca masiv in acest port, deschizand noi oportunitati de dezvoltare economica in zona. Portul Constanta ar deveni astfel unul dintre cei mai importanti actori europeni, iar importanta sa strategica in urma razboiului din Ucraina va fi dublata de planul de dezvoltare fara precedent, care este sustinut puternic si de Statele Unite.


De asemenea, investitiile in sectorul agroalimentar sunt pe lista prioritatilor, cu planuri de construire a unor ferme si abatoare moderne, in vederea dezvoltarii productiei de carne si lactate pentru export in tarile din Golf.


Este evident ca premierul Romaniei speculeaza prin strategia sa de diplomatie economica lipsa totala de rezultate a presedintelui Iohannis din acest punct de vedere, in cei 10 ani de mandat. Venind cu contracte care insumeaza miliarde de euro pompate in noi investitii mai ales in zona de productie a economiei noastre, Marcel Ciolacu arata care ar trebuie sa fie prioritatea majora a oricarui demnitar al Romaniei intr-o vizita in strainatate: productivismul, nu turismul.


Articolul este preluat din surse externe si nu& apartine redactiei& libertatea.ro


Comments