,,Romania educata". Cum a obtinut o persoana fara studii o diploma de BAC falsa cu ajutorul unui con...

Marius Caldararu, consilier in cadrul Directiei Generale a Minoritatilor si Relatia cu Parlamentul a Ministerului Educatiei s-a implicat in procurarea unor acte oficiale false in favoarea unor persoane fara studii pentru a fi integrate social in campul muncii, profitand de relatiile sale profesionale, arata o ancheta a Parchetului de pe langa judecatoria Caracal.

  • Oficialul Ministerului Educatiei a fost condamnat intr-o prima instanta pentru instigare la fals. Nu a recunoscut acuzatia, invocand& ba ca era baut cand a discutat cu amicul care i-a cerut favorul, ba ca i s-a sters conversatia din aplicatia WhatsApp.
  • Oficialii Ministerului Ministerul Educatiei au declarat pentru HotNews ca institutia nu a fost informata despre ancheta si condamnarea consilierului.
  • Marius Caldararu si-a dat demisia a doua zi dupa ce HotNews a solicitat ministerului un punct de vedere despre acest caz.

Punerea sub& acuzare a oficialului Ministerului Educatiei a venit absolut intamplator. Procurorii din Caracal cercetau alte fapte penale care il vizau pe informaticianul Liceului Tehnologic ,,Constantin Filipescu". Cu doua condamnari cu suspendare pentru infractiuni de fals si trafic de influenta, primite in 2020, informaticianul Mihai Neagoe a continuat sa lucreze la Liceul Filipescu.&

,,Pedeapsa nu trebuie perceputa ca o razbunare din partea societatii pentru ca inculpatul a gresit, ci trebuie sa trezeasca rezonante in plan psihologic, putand fi corectiva numai daca tine seama de natura morala a omului si de capacitatea sa de a-si analiza faptele si de a se hotari pentru o conduita compatibila cu interesele societatii", motivau magistratii Judecatoriei Caracal in septembrie 2020, cand au pronuntat a doua condamnare impotriva informaticianului Neagoe.

Trei ani de supraveghere au fost considerati de judecatori suficienti pentru ca angajatul Liceului Filipescu sa isi reconsidere comportamentul. Acesta insa nu s-a conformat si si-a reluat obiceiurile infractionale la scurt timp dupa ce instanta daduse dovada de clementa, arata datele din dosarul consultat de HotNews.

Mihai Neagoe a continuat sa promita unor localnici ca le poate falsifica tot felul de documente oficiale sau le promitea ca ii ajuta sa se angajeze in diverse institutii. Contracost, desigur. Aceleasi gen de fapte le savarsise si in primele doua dosare in care a fost condamnat.

Cum a inceput a treia ancheta care il viza pe informatician

In 2022, zece persoane din Caracal i-au platit informaticianului Liceului "Constantin Filipescu" sume cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru a le falsifica documente oficiale: certificate de incadrare in grad de handicap, scrisori medicale chiar si contracte de munca. Cand oamenii si-au dat seama ca au fost pacaliti, au depus plangeri la politie.

Mihai Neagoe a fost monitorizat si astfel avea sa se descopere si interventia oficialului din cadrul Ministerului Educatiei. In trecut, consilierul Marius Caldararu fusese coleg de munca cu el la Liceul Filipescu si ii lega o relatie de amicitie.

  • Liceul ,,Constantin Filipescu" Caracal, unde era angajat ca informatician Mihai Neagoe, este unitatea scolara din judetul Olt cu cele mai slabe rezultate la examenele nationale. Anul acesta doar doi absolventi au sustinut bacalaureatul, insa niciunul nu a promovat examenul, iar la clasa de gimnaziu media generala a celor 18 absolventi care au participat la Evaluarea Nationala a fost 2,75, arata datele centralizate de Ministerul Educatiei dupa cele doua examene.

Interventia de la Minister

Originar din judetul Olt, Caldararu a fost cautat in 2022 de un amic din Caracal, Marin Musat, care i s-a plans ca sotia lui are nevoie de o diploma de bacalaureat pentru a se angaja la o filiala CEC din zona. Sotia lui Musat nu avea studii liceale, abandonase scoala in clasa a IX-a.

Potrivit datelor din dosar, consilierul din Ministerul Educatiei l-a contactat pe WhatsApp pe informaticianul Liceului Filipescu din Caracal, caruia i-a cerut sa faca rost de o diploma de bacalaureat pentru sotia unui prieten. Neagoe a acceptat, dar a cerut 500 de euro.

Urmare a intermedierii facute de angajatul Ministerului Educatiei, informaticianul Liceului Filipescu s-a intalnit chiar in fata unitatii de invatamant cu barbatul care voia diploma falsa. Acesta i-a adus o fotografie a sotiei, certificatul de nastere, precum si suma de 200 de euro si 600 de lei. Marin Musat l-a anuntat pe informatician ca diferenta pana la 500 de euro i-o va da cand va primi diploma.

Sotia lui Musat se inscrisese deja la concursul de angajare, fiind programata pentru interviu, insa diploma inca nu ii parvenise. Marin Musat l-a sunat iarasi pe prietenul sau din Ministerul Educatiei. Caldararu l-a contactat din nou pe WhatsApp pe informaticianul Liceului Filipescu si i-a cerut sa urgenteze eliberarea documentelor promise lui Musat.

Urmare a presiunilor venite din minister, Mihai Neagoe s-a conformat iar pe pe 18 ianuarie 2023 s-a intalnit cu Marin Musat inmanandu-i diploma falsificata si o adeverinta din care reiesea ca sotia sa absolvise Liceul "Constantin Filipescu". La intalnirea avuta in parcarea unui supermarket din Caracal, informaticianul a primit si restul de bani: 200 de euro.

Potrivit diplomei, sotia lui Musat figura ca a sustinut si promovat examenul de bacalaureat sesiunea august -septembrie 2005 cu media 7,63. &

Femeia nu a mai apucat sa foloseasca diploma si adeverinta scolara din care reiesea ca femeia studiase la profilul matematica-informatica pentru ca au intervenit politistii.

Cum s-a aparat consilierul din Minister

In timpul anchetei, toti cei zece olteni carora informaticianul le promisese locuri de munca sau le oferise acte false si-au retras plangerile, spunand ca s-au impacat cu informaticianul care le-a restituit toate sumele primite pentru falsificarea documentelor. Mihai Neagoe u a mai fost anchetat pentru inselaciune, in schimb nu a scapat de acuzatia de fals, infractiune pentru care nu intervine "impacarea".

Atat Marin Musat, cat si informaticianul Mihai Neagoe au recunoscut intru-totul acuzatiile. Singurul care nu a recunoscut acuzatiile a fost consilierul din Ministerul Educatiei.

La audieri, Marius Caldararu a declarat ca il stia pe Marin Musat inca din copilarie si ca s-a intalnit cu acesta la o petrecere, organizata intr-un sat din Olt in septembrie 2022. A afirmat ca a purtat unele discutii cu prietenul sau, ,,fara a mai retine exact daca priveau eliberarea unei adeverinte sau diplome de bacalaureat pe numele sotiei lui, intrucat era in stare de ebrietate".

Caldararu a mai declarat ca s-a intalnit cu Musat o luna mai tarziu si ca atunci acesta i-ar fi spus ca sotia lui are nevoie de o adeverinta de la Liceul ,,Constantin Filipescu" si ca atunci i l-a recomandat pe informaticianul Neagoe, fiind fost coleg de munca.

Consilierul din Ministerul Educatiei a negat ca ar fi stiut de caracterul fals al documentelor. Procurorii i-au solicitat sa puna la dispozitie conversatia avuta pe WhatsApp cu Marin Musat, insa Caldararu a sustinut ca nu o mai are, deoarece fiica lui ar fi dezinstalat din greseala aplicatia si ar fi pierdut toate conversatiile. Politistii au facut rost de ele, fiindu-le puse la dispozitie de ceilalti doi inculpati.

Contrazis de probe

,,Inculpatul Caldararu Marius sustine ca initial nu a cunoscut ca documentele la care se referea prietenul sau Musat Marin urmeaza a fi intocmite in fals, de acest aspect dandu-si seama ulterior in urma conversatiilor purtate cu inculpatul Neagoe Mihai, stiind de problemele pe care acesta le-a avut in trecut cu legea, dar nu a dat importanta intrucat in acea perioada avea mai multe probleme familiale", a explicat procurorul de caz.

Anchetatorii au realizat o confruntare intre informaticianul Neagoe si consilierul Caldararu. Primul a sustinut ca oficialul din minister & l-a determinat sa intocmeasca in fals diploma de bacalaureat, punandu-l in legatura cu Musat Marin.

,,Stia in permanenta ca diploma de bacalaureat urma sa fie intocmita in fals, chiar negociind cu acesta pretul efortului depus", a declarat informaticianul la audieri. Caldararu a negat.

El a sustinut in fata judecatorilor ca avand in vedere multitudinea de infractiuni de fals comise de informaticianul Liceului Filipescu nu era nevoie ca el sa instige pentru a comite si al 11-lea fals.

,,Este irelevant ca anterior inculpatul Neagoe Mihai a comis 10 infractiuni de fals material in inscrisuri oficiale, atata timp cat a fost instigat pentru comiterea celui de al 11 act de fals material", l-au contrazis judecatorii.

Judecator: Intentia a fost clara

Instanta arata ca oficialul Ministerului Educatiei stia, in mod categoric, ca diploma eliberata sotiei prietenului sau este falsa.

In conversatia purtata pe WhatsApp, informaticianul Liceului Filipescu i-a trimis consilierului Caldararu un mesaj in care l-a intrebat daca este in regula pentru a-i face o diploma falsa, iar acesta din urma a intrebat cat costa.

  • 500 de euro, i-a raspuns in scris informaticianul, dar Caldararu a incercat o negociere spunandu-i ca i se vor da 300 de euro. Informaticianul nu a renuntat la pretul sau si i-a trimis din nou un mesaj indicand suma de 500 de euro. Vazand ca amicul nu cedeaza, consilierul i-a acceptat oferta, scriindu-i ,,da".

,,Instanta nu va avea in vedere sustinerile inculpatului Caldararu conform carora nu si-a dat seama de raspunsul pe care l-a dat, intrucat din discutiile purtate cu Musat Marin si Neagoe Mihai rezulta in mod clar intentia acestuia de a-l determina pe Neagoe Mihai sa emita o diploma falsa contra unui cost", a conchis judecatorul care a solutionat cazul.

Pedepsele

Pentru ca si-a recunoscut intr-un totul faptele si a solicitat sa fie judecat prin procedura simplificata barbatul care a solicitat diploma falsa pentru sotie a scapat cu cea mai blanda pedeapsa: 10 luni de inchisoare cu suspendare pentru instigare la fals. L-a ajutat lipsa antecedentelor penale.

Informaticianul Mihai Neagoe, chiar daca a recunoscut faptele si a colaborat cu anchetatorii nu a scapat de inchisoare. Avand in vedere ca are alte doua condamnari la activ, pentru fapte similare, si ca a comis noile in fractiuni in termenul de supraveghere, Judecatoria Caracal a decis condamnarea sa la 6 ani si 2 luni inchisoare, fiindu-i cumulate si pedepsele anterioare.

,,Desi avea o profesie calificata, a profitat de ea a crea acte oficiale si a introduce in campul muncii persoane necalificate- fara studii liceale, medicale sau profesionale- care sa puna in pericol sanatatea si drepturile cetatenilor unei comunitati, in speta a acordat acte oficiale privind calitatea de asistent medical, infirmier, agent de paza", a motivat instanta.

Gasit vinovat pentru instigare la fals, Marius Caldararu a fost condamnat la 1 an si 2 luni inchisoare cu suspendare. I s-a stabilit un termen de supraveghere& de trei ani, perioada in care ii este interzis sa mai ocupe o functie publica.

La stabilirea pedepsei judecatorii au indicat: atitudinea nesincera in fata probelor evidente dar si statutul social.

,,Instanta constata ca inculpatul desi este o persona publica asa cum rezulta din ordinul Ministrului Educatiei nr. 6158/31.08.2023 prin care a fost desemnat ca consilier in Directia Generala a Minoritatilor si Relatia cu Parlamentul, acesta s-a implicat in procurarea unor acte oficiale false in favoarea unor persoane fara studii pentru a fi integrate social in campul muncii, profitand de relatiile sale profesionale. In consecinta, instanta considera ca stabilirea unei pedepse orientate spre minim, de 1 an si 2 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii instigare de fals material in inscrisuri oficiale, constituie un mijloc de reeducare suficient pentru inculpat si de atentionare ca pe viitor sa nu mai savarseasca acest gen de fapte", se arata in motivarea Judecatoriei Caracal.

Sentinta pronuntata pe 28 mai a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori. Dosarul a fost inaintat Curtii de Apel Craiova, unde este programat un prim termen de judecata pe 10 septembrie.

Ministerul Educatiei a aflat de condamnarea consilierului de la HotNews

HotNews a solicitat pe 24 iulie oficialilor Ministerului Educatiei un punct de vedere in legatura cu acest caz. A doua zi, consilierul Marius Caldararu si-a dat demisia din functie invocand motive personale. Oficialii institutie au precizat ca nu au fost informati oficial despre acest caz.

,,Din punct de vedere institutional,& Ministerul Educatiei nu a fost instiintat de catre institutiile abilitate cu privire la existenta unui dosar de urmarire penala emis pe numele domnului Caldararu Marius si nici in privinta procesului sau penal. Precizam si faptul ca Ministerul Educatiei nu este parte intr-un dosar care-l implica pe acesta", se arata in raspunsul transmis, la solicitarea HotNews, de Ministerul Educatiei.

Marius Caldararu a fost angajatul Ministerului Educatiei in functia de consilier& IA la Directia Minoritati din cadrul& Directiei Generale Minoritati si Relatia cu Parlamentul. A fost detasat in cadrul Ministerului Educatiei in perioada 01.08.2019 –& 25.07.2024, au mai precizat oficialii ministerului.

Comments