Romania, tara secretarilor de stat. Functia, vanata pentru salariul urias si multiplele avantaje

Romania, tara secretarilor de stat. Functia, vanata pentru salariul urias si multiplele avantaje

Romania, tara secretarilor de stat. Functia, vanata pentru salariul urias si multiplele avantaje

Demnitarii au dreptul sa isi angajeze pana la cinci consilieri, intrati in aparatul de stat fara concurs, primesc masina cu sofer, au dreptul sa ceara locuinta de la RAPPS, pot avea o suma de protocol la dispozitie si au un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei. Trist este ca pentru pensionari si seniori alesii nu gasesc bani.

Pe majoritatea secretarilor de stat ii leaga apartenenta politica, de cele mai multe ori de o organizatie locala, iar pe altii ii recomanda doar gradele de rudenie pentru aceasta functie! Cum este cazul lui Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui si al senatoarei PSD Gabriela Cretu. Fiul a primit o functie in Guvern, in 2018, in cabinetul Anei Birchall, si a doua, in Secretariatul General al Guvernului, in 2022.

,,Cu cat ne indepartam de alegeri, numarul de secretari de stat se inmulteste pentru ca presiunile organizatiilor locale ale partidelor cresc si, crescand aceasta presiune, prim-ministrii, interesati sa aiba sprijinul organizatiilor locale, vor face aceste concesii. (...) Cand la mijloc e o coalitie de partide mari, nevoia de multe posturi, ca sa multumesti pe toata lumea, creste," spune politologul Cristian Pirvulescu.

La Ministerul Mediului apare un nou secretar de stat, o data la trei luni. La inceputul lui martie, aici erau deja sase posturi de secretar de stat.

Iar Sorin Grindeanu este ministrul cu cei mai multi secretari de stat. Are doi la cabinetul de vicepremier si alti sapte secretari de stat la ministerul Transporturilor. Cei de la cabinet sunt colegii sai de partid, Sorinel Vrajitoru si Florin Manole, fosti deputati PSD care nu au mai prins loc in Parlament in 2020.

Iar la minister, Grindeanu e ajutat de trei liberali, Ion Scriosteanu, fost administrator al judetului Ilfov si consilier al fostului presedinte al Consiliului Judetean, Marian Petrache, Adrian Foghis, un apropiat al lui Ilie Bolojan si de Ion Popa, de la Arges, propus de Alina Gorghiu. Iar secretarii din partea PSD sunt Bogdan Mandrescu, fost sef al Companiei de Aeroporturi, Constantin-Gabriel Bunduc, sustinut de PSD Bacau, Ionut Cristian Savoiu, fost deputat PSD de Dambovita, si Sandor Gabor de la UDMR.

Comments