Romania va relua exploatarea magneziului pentru a reduce dependenta Europei de China

Romania va relua exploatarea magneziului pentru a reduce dependenta Europei de China

Romania va relua exploatarea magneziului pentru a reduce dependenta Europei de China


Romania, tara membra a Uniunii Europene,& a acordat saptamana trecuta o concesiune miniera Verde Magnesium, o companie din Bucuresti sustinuta de investitorul american de capital privat Amerocap, relateaza Financial Times.


Compania Verde Magnesium intentioneaza sa investeasca 1 miliard de dolari intr-o mina de magneziu dezafectata din apropierea orasului Oradea si sa construiasca unitati de procesare care sa foloseasca energie regenerabila si sa recicleze aluminiul.


Prin aceasta investitie, exploatarea magneziului va fi reluata in Europa pentru prima data dupa mai bine de un deceniu, in timp ce UE incearca sa reduca dependenta de importurile chineze de materii prime esentiale.


Asta in conditiile in care peste 90% din magneziul folosit de tarile membre UE, esential pentru fabricarea aliajelor de aluminiu usoare utilizate la masini si ambalaje, este importat din China.


Compania Verde Magnesium va folosi amplasamentul unei mine de magneziu care a fost inchisa in 2014 - la momentul respectiv, ultima care functiona in Europa.


Verde Magnesium intentioneaza sa inceapa productia pana la sfarsitul anului 2027 si sa ajunga la 90.000 de tone pe an, jumatate din oferta UE si 9% din productia globala.


Probabil, compania va aplica la mecanismele de finantare ale UE, dupa ce a fost numita drept o investitie-cheie de catre Alianta Europeana pentru Materii Prime - o retea industriala sustinuta de Comisia Europeana.


Mina si uzina din Romania vor ajuta Bruxelles-ul sa-si indeplineasca obiectivul de o mai mare independenta pentru metalele vitale necesare tranzitiei ecologice, a transmis Bernd Martens, presedintele Verde Magnesium si fost director Audi.


,,Sectorul industrial european are nevoie acuta de o aprovizionare fiabila cu metale critice si strategice, in special cele cu o amprenta de carbon mai mica decat importurile actuale, care pot sprijini tranzitia Europei catre o economie neutra din carbon", a spus Bernd Martens.


De asemenea, Martens si-a exprimat increderea ca exploatarea magneziului va reporni, in ciuda opozitiei locale si a provocarilor de mediu care au afectat proiectele anterioare.


95% din consumul european de magneziu provine din China


In prezent, aproximativ 87% din oferta globala de magneziu si 95% din consumul european provine din China, care a redus drastic productia pentru a economisi energie pe masura ce preturile cresc.


Industria aluminiului din Europa a fost grav perturbata in 2022, cand productia chineza s-a oprit temporar din cauza preturilor ridicate la energie, declansand avertismente cu privire la inchiderea fabricilor din blocul comunitar.


UE si-a stabilit obiective ambitioase in temeiul Legii materiilor prime critice. Vrea sa exploateze 10% din consumul de minerale critice al UE, sa proceseze 40% din el si sa recicleze 15% din el pana in 2030.


Luna trecuta, Romania a castigat in dosarul Rosia Montana in care Gabriel Resources cerea despagubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari.


FOTO: Profimedia


Comments