Rusia ar fi lansat o arma spatiala, saptamana trecuta. Ce ar putea face cu aceasta

Rusia ar fi lansat o arma spatiala, saptamana trecuta. Ce ar putea face cu aceasta

Rusia ar fi lansat o arma spatiala, saptamana trecuta. Ce ar putea face cu aceasta

Statele Unite au ajuns la concluzia, in urma unor evaluari, ca Rusia a lansat saptamana trecuta ceea ce este probabil o arma spatiala, care se afla acum pe aceeasi orbita cu un satelit guvernamental american, a declarat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, citat de ABC News.

"In data de 16 mai, Rusia a lansat pe orbita joasa a Pamantului un satelit pe care noi il evaluam ca este probabil o arma spatiala de contracarare, probabil capabila sa atace alti sateliti de pe orbita joasa a Pamantului", a declarat Ryder intrebat de ABC News despre aceste informatii mentionate mai intai de Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, cu ocazia votului asupra unei rezolutii prezentate de Moscova pe tema amplasarii armelor in spatiu.

Americanii acuza. Rusia testeaza componente pentru arme antisatelit

"Rusia a desfasurat aceasta noua arma spatiala de contracarare pe aceeasi orbita cu un satelit guvernamental american", a precizat reprezentantul Pentagonului. "Evaluarile indica in continuare caracteristici care seamana cu incarcaturi utile ale unor arme spatiale desfasurate anterior in 2019 si 2022", a spus Pat Ryder. "Evident, este un lucru pe care vom continua sa il monitorizam", a adaugat generalul.

"Cu siguranta, avem responsabilitatea de a fi pregatiti sa protejam si sa aparam domeniul spatial si sa asiguram un sprijin continuu si neintrerupt pentru forta comuna combinata. Si vom continua sa echilibram nevoia de a ne proteja interesele in spatiu cu dorinta noastra de a pastra un mediu spatial stabil si durabil", a asigurat el.

Decizia care ridica mari semne de intrebare. De ce s-a opus Rusia INTERZICERII amplasarii de arme in spatiu?

Intrebat daca arma ruseasca de contracarare spatiala reprezinta o amenintare pentru satelitul american, Ryder s-a limitat sa raspunda: "Ei bine, este o arma spatiala de contracarare aflata pe aceeasi orbita cu un satelit guvernamental american".

Exista reglementari care obliga la notificari aeriene si maritime in avans cand este vorba de lansari spatiale, dar Ryder a refuzat sa spuna daca SUA au stiut in avans ca lansarea rusilor continea un anumit tip de arma contraspatiala.

Comments