S-a aflat de ce mor turistii straini pe capete. Ce se intampla, in Grecia, de fapt

S-a aflat de ce mor turistii straini pe capete. Ce se intampla, in Grecia, de fapt

S-a aflat de ce mor turistii straini pe capete. Ce se intampla, in Grecia, de fapt

De ce mor turistii din Grecia

O serie de decese tragice in randul turistilor straini pe insulele din Grecia a starnit ingrijorare si dezbatere in comunitatea internationala, pe masura ce autoritatile locale si expertii incearca sa inteleaga mecanismele care stau la baza acestor incidente si sa identifice riscurile asociate.

Publicatia greaca Ekathimerini a discutat cu Miltos Zervas, un excursionist si alpinist cu experienta, editor al revistei de drumetii "Anevenontas", pentru a intelege mai bine contextul acestor tragedii.

Potrivit lui Zervas, majoritatea deceselor s-au produs pe insule care, in ultimii ani, au dezvoltat retele extinse de trasee de drumetie pentru a atrage turisti si pentru a prelungi sezonul turistic. In ciuda acestei expansiuni, turistii nu sunt intotdeauna suficient de informati cu privire la dificultatile si riscurile acestei activitati, in special in lunile de vara.

Turistii cad prada temperaturilor ridicate din Grecia

El a exemplificat cu tragediile anterioare de pe traseul de drumetie E4 din sudul Cretei, unde si-a desfasurat propriile aventuri. Zervas a subliniat ca chiar si pentru el, un excursionist antrenat, temperaturile ridicate pot fi extrem de epuizante, mai ales intr-un teren dificil.

,,Localnicii nu merg nicaieri in mijlocul zilei. Intre orele 2 si 5 dupa-amiaza nu este niciun suflet afara. Oamenii din zona au dezvoltat un comportament dictat de mediul natural, pe care un vizitator il poate ignora daca nu i se atrage atentia. Oricine poate sa o pateasca foarte usor", a continuat expertul.

O observatie cruciala facuta de Zervas este ca majoritatea victimelor sunt turisti straini, care nu sunt obisnuiti cu climatul si terenurile grele din Grecia. El a adaugat ca localnicii nu se deplaseaza in aer liber in intervalul orar 14:00-17:00 din cauza caldurii intense, iar aceasta practica este cruciala pentru supravietuire in conditiile naturale ale insulelor.

Lefteris Trikiriotis, ghid montan si membru al Comitetului pentru trasee din Regiunea Egee de Nord, a sustinut aceasta perspectiva, atragand atentia asupra faptului ca multi turisti vin in Grecia sub sloganul "mare, sex si soare", fara a fi constienti de complexitatea si dificultatile activitatilor precum drumetiile.

Trikiriotis a subliniat necesitatea unei educatii turistice mai riguroase si a unor reguli clare pentru cei care sa se aventureze pe traseele de drumetie din Grecia. El a insistat asupra importantei echipamentului adecvat, alimentatiei corespunzatoare, hidratarii continue si a altor masuri de siguranta esentiale pentru evitarea unor tragedii similare.

In plus, purtatoarea de cuvant a Politiei elene, Konstantia Dimoglidou, a confirmat ca factorul climatic extrem, in special caldura neobisnuit de intensa din aceasta vara, a contribuit semnificativ la decesele si disparitiile inregistrate. Ea a subliniat ca multi dintre cei afectati au fost persoane in varsta, adesea nepregatite corespunzator pentru drumetiile pe terenuri dificile.

Comments