Salina Praid, inundata. Lucrari pentru a opri infiltrarea apei: a fost deviat cursul paraului Corund...


Specialisti de la Apele Romane Mures intervin pentru indepartarea sursei de infiltratie a paraului Corund in subteranul Salinei Praid, fiind deviat cursul de apa si consolidat un mal. Lucrarile continua, urmand sa fie realizat un bypass cu o lungime de circa 120 de metri, relateaza News.ro.


Reprezentantii Administratiei Apele Romane au aratat, intr-o postare pe Facebook, ca angajatii de la Apele Romane Mures acorda sprijin de specialitate si logistic reprezentantilor de la Salina Praid pentru punerea in siguranta a obiectivului afectat.


,,Echipele din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Mures intervin de mai multe zile cu oameni si utilaje cu scopul de a indeparta sursa de infiltratie. Astfel, in ultimele zile, a fost deviat cursul paraului Corund si au fost realizate mai multe lucrari de consolidare a malului drept, prin completari in corpul digului de protectie. Aceste operatiuni s-au efectuat cu scopul minimizarii efectelor patrunderii apei provenite din raul Corund in subteran", a mentionat sursa citata.


Cu sprijinul unor experti tehnici de la Universitatea ,,Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si Universitatea din Petrosani este pusa in practica solutia tehnica identificata, respectiv realizarea unui bypass cu o lungime de circa 120 de metri, format din trei linii de tevi.


,,Prin intermediul acestei solutii se urmareste indepartarea scurgerii naturale de pe sectorul cursului de apa adiacent terenului celui mai expus la infiltratii, creand un front de lucru atat pentru identificarea cailor de patrundere ale apei, cat si pentru realizarea unor lucrari viitoare. Pe termen lung, vor fi realizate pe raul Corund mai multe studii (geotehnic, hidrogeologic si hidrologic), respectiv pe sectorul din amonte de sectiunea canionului Praid", a aratat sursa citata.


A fost sistata activitatea temporar


Salina Praid isi sisteaza temporar activitatea, atat de extractie, cat si de vizitare, dupa ce ape dintr-un parau s-au infiltrat in subteran, in urma precipitatiilor abundente din ultima perioada.


,,Astfel, pe fondul precipitatiilor abundente din perioada 17-19.04.2024, care continua si in prezent, s-a constatat patrunderea in subteran a apei dulci provenite din paraul Corund. Drept urmare, conducerea Societatii Nationale a Sarii S.A a luat decizia de a stopa activitatea de extractie, dar si vizitarea Salinei Praid pana la remedierea situatiei, pentru protectia angajatilor si a turistilor. Societatea Nationala a Sarii, prin specialistii sai, face toate demersurile necesare pentru redeschiderea activitatii la Salina Praid in cel mai scurt timp posibil", a transmis, miercuri, Ministerul Economiei.


Comments