Sarbatoare 21 septembrie - Zi mare in calendarul ortodox. Toti credinciosii trebuie sa stie semnific...

Pe data de 21 septembrie, Biserica Ortodoxa ii cinsteste pe doi sfinti importanti: Sfantul Proroc Iona si Sfantul Apostol Codrat. Acestia au fost martori ai credintei in Dumnezeu si au propovaduit Evanghelia in diferite locuri si timpuri. In acest articol, vom prezenta viata si minunile acestor sfinti, precum si semnificatia duhovniceasca a sarbatorii lor.

Sfantul Proroc IonaSfantul Proroc Iona este unul dintre cei doisprezece proroci mici ai Vechiului Testament. El a trait in secolul al VIII-lea i.Hr. si a fost fiul lui Amatie. Mama lui era o vaduva din Sarepta Sidonului, care l-a gazduit pe profetul Ilie in timpul unei foamete mari. Ilie i-a inviat pe fiul ei, Iona, care era mort, si i-a binecuvantat casa cu belsug.

Iona a fost chemat de Dumnezeu sa propovaduiasca pocainta locuitorilor Ninivei, un oras pagan si rau. Dar Iona nu a vrut sa asculte de glasul lui Dumnezeu si a fugit cu o corabie spre Tarsis. Pe drum, s-a ridicat o furtuna mare, iar marinarii au tras la sorti pentru a afla cine este vinovat de necaz. Sortii au cazut asupra lui Iona, care le-a marturisit ca el fuge de la fata Domnului. Atunci, ei l-au aruncat in mare, iar furtuna s-a potolit.

Dumnezeu nu l-a parasit pe Iona, ci a trimis un peste mare sa-l inghita. Iona a stat in pantecele pestelui trei zile si trei nopti, rugandu-se cu umilinta si pocainta. Dumnezeu i-a poruncit pestelui sa-l scoata la mal, iar Iona a mers la Ninive si le-a vestit locuitorilor ca orasul lor va fi nimicit daca nu se vor pocai. Oamenii din Ninive au crezut de cuvantul lui Iona si s-au pocait cu totii, de la cel mai mare pana la cel mai mic. Dumnezeu a vazut pocainta lor si le-a iertat pacatele.

Sfantul Proroc Iona este un exemplu de ascultare de Dumnezeu, de milostivire fata de pacatosi si de nadejde in mantuire. El prefigureaza pe Hristos, care a stat trei zile in mormant si a inviat pentru mantuirea lumii.

Sfantul Apostol CodratSfantul Apostol Codrat este unul dintre cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. El a trait in secolul al II-lea d.Hr. si a fost episcop al Atenei. El a fost un om invatat si elocvent, care a aparat credinta crestina in fata filosofilor pagani. El a scris o Apologie a crestinismului, pe care i-a trimis-o imparatului Adrian. Imparatul a fost impresionat de scrierea lui Codrat si a dat ordin sa inceteze persecutiile impotriva crestinilor.

Sfantul Codrat a propovaduit Evanghelia nu numai in Atena, ci si in Magnesia, unde a zdrobit idolii si a botezat multi oameni. El a facut multe minuni, vindecand bolnavi si izgonind demoni. El a fost prigonit de pagani, care l-au batut cu pietre si l-au aruncat in temnita. Acolo, el a fost vizitat de un inger, care l-a imbarbatat si l-a intarit. El a fost apoi scos din inchisoare si dus la judecata, unde a marturisit cu curaj credinta in Hristos. El a fost condamnat la moarte prin decapitare si a primit cununa muceniciei.

Sfantul Apostol Codrat este un exemplu de marturisire a credintei, de intelepciune si de sfintenie. El este ocrotitorul celor care se ocupa de studii teologice si filosofice.

Semnificatia duhovniceasca a sarbatoriiSarbatoarea Sfantului Proroc Iona si a Sfantului Apostol Codrat ne invata despre importanta pocaintei, a misiunii si a marturiei crestine. Ei ne arata ca Dumnezeu este milostiv si iertator cu cei care se intorc la El cu inima curata. Ei ne indeamna sa ascultam de glasul lui Dumnezeu si sa implinim poruncile Lui. Ei ne incurajeaza sa propovaduim Evanghelia tuturor oamenilor, indiferent de natiune, cultura sau religie. Ei ne inspira sa marturisim credinta in Hristos, chiar si in fata persecutiilor si a mortii.

Sa ne rugam Sfantului Proroc Iona si Sfantului Apostol Codrat sa mijloceasca pentru noi la Dumnezeu, ca sa ne daruiasca harul pocaintei, al misiunii si al marturiei. Sa le urmam exemplul lor de viata sfanta si sa ne bucuram de prezenta lui Dumnezeu in sufletele noastre. Amin.

Comments