Sarmale manastiresti de post. Ingredientul secret folosit de maicute: vei obtine o mancare plina de...

Un secret bine pazit

Putine gospodine stiu secretul sarmalelor de post manastiresti. Ingredientul magic care confera acea savoare aparte este stafida sau prunele uscate, o adaugare neobisnuita, dar extraordinar de delicioasa. In special in manastirile din Bucovina si Moldova, acest ingredient secret este folosit pentru a imbogati compozitia sarmalelor de post si pentru a le oferi acel gust deosebit.

,,Apa de slabit", reteta de la manastire care te ajuta scapi de un kilogram pe saptamana. Ingredientele secrete care fac diferentaReteta autentica - ce ingrediente sunt necesare

Radu Anton Roman, cunoscut pentru documentarea gastronomiei traditionale romanesti, a prezentat o reteta autentica pentru sarmalele de post manastiresti in cartea sa "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti". Iata cum poti pregati aceste delicioase sarmale in propriul camin:

Ingrediente de care ai nevoie pentru aceasta reteta:

- 1 varza murata- 3 cepe- 1 pahar ulei- 1 1/2 cana apa- piper boabe- 100 g stafide sau prune uscate- 100 g miez de nuca (optional)- 1 cana orez- 1 pahar bulion- 1 morcov- sare, piper praf, boia (dupa gust)

Cum se prepara, pas cu pas

Se toaca marunt doua cepe si se calesc in ulei. Se adauga orezul, apa, un praf de sare, piper praf si se lasa sa fiarba.

Se spala bine varza si se pregatesc foile care urmeaza sa fie umplute (15-20 de bucati).

Tocana manastireasca - Cea mai simpla reteta de post. Se face rapid si e delicioasa

Varza ramasa se taie fideluta, iar sosul de bulion se pregateste calind ceapa tocata in ulei, cu boia si cateva boabe de piper. Apoi, se adauga stafidele sau prunele uscate.

Se umplu sarmalele cu mixul de orez si se asaza intr-o oala unsa cu putin ulei. Se adauga putina varza taiata fideluta si amestecata cu morcov ras pe fundul oalei.

Musca de vinete, deliciul simplu de la manastire - VIDEO

Se toarna sosul de bulion peste sarmale si se adauga apa suficienta pentru a le acoperi.

Se acopera cu amestecul de varza si morcov ramas si se baga oala (cu capac) in cuptor, la foc potrivit, pentru o ora.

Deliciul sarmalelor de post manastiresti

Cu aceasta reteta autentica si ingredientul secret: stafidele sau prunelor uscate, vei putea recrea gustul unic al sarmalelor de post manastiresti chiar in propria bucatarie. Savureaza-le alaturi de cei dragi si bucura-te de aroma traditionala romaneasca in fiecare imbucatura!

Sursa text: Click.ro

Comments