Satelitii Starlink ai lui Elon Musk ,,blocheaza" observarea universului

Satelitii Starlink ai lui Elon Musk ,,blocheaza" observarea universului

Satelitii Starlink ai lui Elon Musk ,,blocheaza" observarea universului


Undele radio emise de reteaua in crestere de sateliti a lui Elon Musk ,,blocheaza" capacitatea oamenilor de stiinta de a studia universul, potrivit cercetatorilor olandezi, citati de BBC.


Ei sustin ca noua generatie de sateliti Starlink, care furnizeaza internet de mare viteza in intreaga lume, interfereaza mai mult cu radiotelescoapele decat versiunile anterioare.


Miile de sateliti ,,orbesc" radiotelescoapele si ar putea impiedica cercetarea astronomica, potrivit Institutului Olandez de Radioastronomie (ASTRON). SpaceX, care detine Starlink, nu a raspuns la o solicitare a BBC News pentru comentarii.


Viteze de internet de patru ori mai rapide decat media


Satelitii furnizeaza internet in banda larga in intreaga lume, adesea in locuri indepartate, inclusiv in medii greu accesibile precum Ucraina si Yemen.


In 2022, testele au aratat ca Starlink ar putea furniza viteze de internet de patru ori mai rapide decat media, potrivit Departamentului pentru Digital, Cultura, Media si Sport din Marea Britanie. Dar astronomii spun ca acest lucru are un cost.


,,De fiecare data cand mai multe dintre acestea sunt lansate, cu aceste tipuri de niveluri de emisie, vedem din ce in ce mai putin din cer", a declarat profesorul Jessica Dempsey, director al ASTRON, pentru BBC News.


,,Incercam sa privim lucruri precum jeturile, care sunt emise de gaurile negre din centrul galaxiilor. De asemenea, ne uitam la unele dintre cele mai vechi galaxii, la milioane si milioane de ani lumina distanta, precum si la exoplanete", a spus, evidentiind zonele pe care le afecteaza radiatia satelitului.


Cati sateliti Starlink exista pe orbita


Interferenta produsa de a doua generatie de sateliti, sau V2, a fost gasita de ASTRON ca fiind de 32 de ori mai puternica fata prima generatie.


Cantitatea de radiatii emise depaseste reglementarile stabilite de organismul industrial, Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, a adaugat profesorul Dempsey.


O estimare sugereaza ca exista 6.402 de sateliti Starlink in prezent pe orbita la aproximativ 342 mile (550 km) deasupra Pamantului, ceea ce il face de departe cel mai mare furnizor. Satelitii sunt relativ mari - cu panouri plate de 3 m si o matrice solara de 8 m pentru energie.


Principalul concurent al SpaceX, OneWeb, are mai putin de 1.000 de sateliti, dar domeniul de activitate este in crestere. De asemenea, Amazon isi dezvolta propria retea si spera sa lanseze cel putin 3.000 in urmatorii cativa ani.


Pana in 2030, numarul de sateliti pe orbita ar trebui sa depaseasca 100.000. Studiul a fost realizat cu radiotelescopul LOFAR din Olanda intr-o singura zi din iulie, la inceputul acestui an.


Multe obiecte din spatiu, inclusiv galaxii si planete indepartate, emit lumina pe spectrul electromagnetic. Aceasta radiatie se propaga sub forma de unde, iar radiotelescoapele le pot capta, permitandu-ne sa obtinem o imagine a lucrurilor pe care nu le putem vedea cu ochii nostri. Dar aceste unde sunt perturbate de sateliti.


,,Aceasta problema devine din ce in ce mai grava"


Oamenii de stiinta au descoperit radiatii electromagnetice neintentionate de la aproape toti satelitii V2 Starlink observati. Erau de aproximativ 10 milioane de ori mai stralucitoare decat cele provenite de la cele mai slabe surse de lumina identificate, spun ei.


Cees Bassa, unul dintre cercetatori, a spus ca este ca si cum ai compara ,,cele mai slabe stele vizibile cu ochiul liber si stralucirea Lunii pline".


,,Deoarece SpaceX lanseaza aproximativ 40 de sateliti Starlink de a doua generatie in fiecare saptamana, aceasta problema devine din ce in ce mai grava", a adaugat el.


Robert Massey, director executiv adjunct al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, a declarat: ,,Este foarte clar ca, daca avem ceva atat de luminos care compromite atat de mult un observator radio major, atunci trebuie sa facem ceva cat mai rapid".


Intrebat despre valoarea cercetarii in astronomie, el a spus: ,,Este gresit sa spui ca exista o stiinta pe care pur si simplu o poti respinge. Aplicatiile pot fi decenii sau chiar mai mult in viitor, dar pot fi foarte fundamentale si foarte importante".


Oamenii de stiinta sunt, de asemenea, ingrijorati de poluarea luminoasa produsa de sateliti, care ar interfera si cu telescoapele optice. Astronomii spun ca au discutat cu SpaceX despre radiatiile provenite de la prima generatie de sateliti, iar compania le-a ascultat preocuparile.


Dar ASTRON spune ca V2 s-au dovedit a fi si mai puternice. ,,A vedea aceste semnale puternice de la aceasta noua generatie de V2 Mini SpaceX a fost un pic socant"", spune profesorul Dempsey.


,,Acest lucru ameninta, de fapt, intreaga astronomie de la sol, in orice lungime de unda si in moduri diferite. Daca va continua, fara niciun fel de atenuare care sa faca acesti sateliti silentiosi, atunci devine o amenintare mare pentru tipurile de astronomie pe care le facem" a adaugat profesorul Dempsey.


,,Singurele constelatii pe care le vom vedea vor fi cele facute de om"


Cercetatorii subliniaza ca este nevoie de o mai mare reglementare a spatiului si a modului in care functioneaza satelitii pentru a evita compromiterea activitatii stiintifice. Ei au spus ca, in calitate de cel mai mare furnizor de sateliti, SpaceX ar putea stabili un standard pentru limitarea poluarii.


Profesorul Dempsey a spus ca actiuni simple, cum ar fi ecranarea bateriei pe satelit, ar putea face o mare diferenta si ar putea reduce radiatia emisa. Unele interferente provin de la componente electronice defecte, lucru care ar putea fi prevenit. Insa, daca nu se iau masuri, ,,foarte curand singurele constelatii pe care le vom vedea vor fi cele facute de om", a adaugat profesorul Dempsey.


Comments