SBU a arestat un fost oficial ucrainean din Herson, suspectat ca si-a denuntat tatal rusilor pentru...


Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anuntat vineri, 24 noiembrie, ca a arestat un fost conducator din regiunea sudica Herson, suspectat ca a colaborat cu rusii pe perioada in care zona s-a aflat sub ocupatie si ca si-a denuntat tatal, care ulterior a fost ,,torturat", scrie news.ro, care citeaza AFP.


Kievul ii pe vaneaza functionarii sau oficialii ucraineni acuzati de cooperare cu forte ruse, care au controlat mai multe regiuni ale Ucrainei atat dupa invazia din februarie 2022, cat si inaintea invaziei.


SBU a precizat ca a arestat un barbat ce avea responsabilitati pe plan local, acuzandu-l pe acesta ca ar fi ,,unul dintre primii care si-au oferit <> invadatorilor in razboiul impotriva Ucrainei".


Suspectul este acuzat de faptul ca le-a dat fortelor ruse numele si adresele unor membri ai rezistentei locale - inclusiv detaliile despre tatalui lui, care ,,avea o pozitie proucraineana".


Tatal suspectului a fost ,,condus intr-o camera de tortura locala a rusilor si supus mai multor forme de tortura pentru a fi convins sa colaboreze", sustine SBU.


Fostul oficial ucrainean - a carui identitate nu a fost dezvaluita de catre SBU - risca inchisoarea pe viata.


Orasul Herson, capitala regiunii cu acelasi nume, a fost ocupat, timp de opt luni, de catre armata rusa si a fost eliberat pe 11 noiembrie 2022 de catre fortele ucrainene.


Ucraina a deschis peste 6.600 de proceduri penale impotriva unor persoane, ,,cu privire la colaborationism sau alte infractiuni legate de conflict" dupa inceputul invaziei ruse, potrivit ONU.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Ucraina si Rusia


Comments