Scandal in Parlament! Ministrul Fondurilor Europene, catre Ghita: Fraudati achizitiile publice

Scandal in Parlament! Ministrul Fondurilor Europene, catre Ghita: Fraudati achizitiile publice

Ministrul Ghinea l-a acuzat pe Victor Ponta că minte în legătură cu rata de absorbție a fondurilor UE. De asemenea, Ghinea îl mai acuza și de faptul că a întârziat nepermis autostrada Pitești-Sibiu, că a favorizat marii baroni din agricultură în detrimentul micilor fermieri, scrie PSNews.

Surprinzător este că la aceste audieri și-a făcut apariția și Sebastian Ghiță, deputat PSD, care nu face parte din comisie, dar a venit să înlocuiască un alt membru. Prezența lui Ghița se justifică și prin faptul că a fost vizat direct de ministrul Ghinea în scrisoarea sa.

Ministrul Fondurilor Europene l-a atacat pe Sebastian Ghiță. Cristian Ghinea i-a răspuns lui Ghiță că pe vremea guvernului Ponta s-a luat decizia să se dezvolte cu resurse interne cu motivatia ca „asa se va reusi sa se evite achizitiile publice pe care dvs le fraudati prin firmele pe care le controlati.”

Sebastian Ghita: „Daca v-ati gandit ca s-ar putea sa fiu eu vinovat, argumentul dvs nu se sustine. Nici nu am fraudat vreo licitatie pentru ca ar insemna sa incalc legea. Va incurajez solid sa purcedeti la a dezvolta un sistem informatic. Eu am vrut doar sa vin sa ma asigur ca intelegeti asta.”

Audierile au provocat scandal în comisie, deoarece Ana Birchall și mai mulți membri ai comisiei l-au atacat pe Ghinea și l-au întrerupt când dorea să răspundă la întrebări.

Ghinea a inceput discursul afirmand ca Birchall a mintit cand a afirmat ca gradul de absorbtie este zero, ceea ce a declansat un intreg scandal la sedinta comisiei.

La audieri este prezent si fostul ministru Eugen Teodorovici, care a contribuit la randul sau la circul din sedinta, insistand sa ia cuvantul desi este senator si regulamentar nu are voie.

„Ma astept ca domnul ministru sa explice de ce gradul de absorbtie a fondurilor europene pe anul 2016 este zero. Ma astept, in egala masura, ca ministrul sa ofere raspunsuri cat mai exacte cu privire la strategia proprie pentru stimularea unei mai bune absorbtii a banilor europeni si pentru urmarirea alocarilor pe axele de finantare, precum si cu privire la viziunea asupra rolului MFE in identificarea pe parcurs a nevoilor reale din domeniile programelor operationale, mai ales modalitatea in care se va asigura adaptarea acestora la solicitarile beneficiarilor. De asemenea, comisia noastra va readuce in discutie masurile vizate de MFE in ceea ce priveste Planul Juncker, in conditiile in care este o prioritate ca proiectele cu care vine Romania in cadrul Planului Juncker sa fie foarte bine tintite pentru a creste sansele lor de finantare”, a declarat Ana Birchall, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor, cu privire la audieri.

Articole recomandate

Comments