Scandal in sedinta CES, "Guvernul de rezerva" al Romaniei, pe 8,58 milioane lei: "Bagati batul pe su...

Şedinţă de Plen în Consiliul Economic şi Social (CES). Şedinţă, vorba vine, a fost un scandal monstru pentru schimbarea Biroului Executiv, în frunte cu preşedintele. Plenul: ”Secretarul general să conducă şedinţa, preşedintele să plece (din prezidiu – n.r.)”. Preşedintele: ”Să nu credeţi că nu o să ne mai întâlnim!”

Şedinţa a început  vijelios, pe problema presei. Preşedintele CES, Florian Costache, a cerut jurnaliştilor să părăsească sala de şedinţă. Membrii plenului, în special sindicaliştii, s-au opus vehement: ”Presa să rămână!” În fine, presa a rămas.

foto 2 - IMG_0189

A urmat dezbaterea subiectului preşedintelui şedinţei: cine să conducă prezidiul? Pe motiv că mandatul actualei conduceri CES a expirat, membrii Plenului au cerut din sală ca preşedintele Costache să plece din prezidiu, pentru că i-a expirat mandatul. Au fost chiar propuneri ca decanul de vârstă al CES să conducă şedinţa, respectiv Gheorghe Chioaru. Preşedintele s-a opus: ”Aici nu suntem la piaţă!” Membrii plenului au subliniat din nou că că Biroul Executiv nu mai are mandat, deci nici preşedintele CES. Preşedintele Costache a răspuns: ”Nu alegeţi pe cine vreţi!” Rumoare, strigăte tăioase, râsete, nervozitate!

Secretarul CES, despre bugetul instituţiei: ”Nu ştiu!”

foto 3 -Presedintele-CES-Florian-Costache.jpg

Florian Costache

Până la urmă, preşedintele CES a explicat de ce nu renunţă la scaunul din prezidiu: ”D-aia!”

Au urmat alte strigăte, alte râsete, altă rumoare. ”Bine că a rămas presa, să dăm cărţile pe faţă”, a strigat acelaşi Florian Costache care voia să dea jurnaliştii afară cu o oră în urmă!  ”Aţi făcut denigrări – să dăm cărţile pe faţă – băgaţi băţul pe sub gard, că suntem ilegali (din sală: ”Păi, sunteţi!”), bine că este presa aici, aţi venit să contestaţi, că vreţi să moară instituţia: ei, uite că nu a murit!”

După o oră şi jumătate de discuţii în contradictoriu s-a votat, în sfârşit, ordinea de zi.

La final, am îndrăznit să întrebăm secretarul general al CES, Nicolae Chirilă, care este bugetul anula al acestei instituţii care face pentru poporul român ceea ce tocmai văzuserăm că face. Răspuns: ”Nu ştiu!”

Răspunsul corect era: bugetul pe 2016 a fost de 8,58 milioane de lei, în creștere cu 114,07% față de execuția anului 2015, când a fost de 4 milioane de lei – buget public aprobat de Parlamentul României.

”Au cheltuit 8,58 milioane de lei fără mandat!”

foto 4 - gheorghe-chioaru

Gheorghe Chioaru

În 2016, CES a cheltuit cu personalul cu 135% mai mult decât anul anterior, adică 7,15 milioane de lei, față de 3,04 milioane de lei în 2015. Întrebarea este care persoanla, deoarece legea spune că instituţia are 45 de mebri şi dacă împarţi 7,15 milioane de lei la 45 de persoane rezultă 158.000 de lei de fiecare membru, pe an, adică 13.240 de lei pe lună!  Sunt cam mulţi bani!

Cheltuielile pentru bunuri și servicii au urcat cu 63,88%, adică la valoarea de 1,37 milioane de lei, în 2016 faţă de 2015.

”În septembrie 2015 peremierul Ponta a emis Decizia nr. 2019 prin care s-a schimbat componenţa CES. Din acel moment, trebuia să fie aleasă o nouă conducere, dar de atunci nu am mai fost convocaţi la şedinţele săptămânale obligatorii. Deci, toţi banii CES cheltuiţi de atunci încoace nu au acoperire legală. Practic, au cheltuit 8,58 milioane de lei fără mandat! Au schimbat sediul vechi, decent, cu unul de lux, la Universitate, au fost în deplasări peste tot în lume… O să vedem cât de legal…”, ne-a spus Gheorghe Chioaru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Omenia”, decanul de vârstă al CES.

CES este organul consultative al Guvernului şi Parlamentului

Consiliul Economic şi Social este instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile.

Este organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile economiei, finanţelor, sănătăţii, educaţiei, muncii etc. Practic este guvernul de rezervă al României, care îşi dă cu părerea, obligatoriu, asupra oricărui act emis de Palatul Victoria sau Parlament.

Plenul Consiliului Economic şi Social, format din de 45 de membri, incluzând preşedintele şi vicepreşedinţii, se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui.

Comments