Schimbare la varful Armatei. Klaus Iohannis a numit un nou sef al Marelui Stat Major

Schimbare la varful Armatei. Klaus Iohannis a numit un nou sef al Marelui Stat Major

Schimbare la varful Armatei. Klaus Iohannis a numit un nou sef al Marelui Stat Major

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 29 noiembrie 2023, urmatoarele decrete:

Decret privind numirea in functia de sef al Statului Major al Apararii a domnului general-locotenent - cu trei stele Gheorghita Vlad din Ministerul Apararii Nationale, la data de 1 decembrie 2023;Decret privind inaintarea in gradul de general - cu patru stele a domnului general-locotenent - cu trei stele Gheorghita Vlad din Ministerul Apararii Nationale, la data de 1 decembrie 2023.

Numirea lui Vlad a fost facuta la propunerea ministrului Apararii, Angel Tilvar, pentru a-l inlocui pe generalul Daniel Petrescu, al carui mandat la conducerea Armatei expira.

Prin noua functie, Vlad Gheorghita devine automat membru in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Functia de sef al SMAp este asigurata pentru un mandat de 4 ani.

El va fi si reprezentantul Romaniei in Comitetul Militar al NATO, structura decizionala de varf in domeniul militar al Aliantei Nord-Atlantice. Gheorghita Vlad a fost loctiitor al sefului SMAp din 16 august 2022, potrivit radioeuropalibera.In perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghita Vlad a detinut functia de loctiitor pentru operatii si instructie al sefului SMAp.

In perioada august 2017 - februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie,,Getica" Buzau, iar intre 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului National de Instruire Intrunita,,Getica" din Cincu.

Intre anii 2005-2014 a ocupat diferite functii cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, sef al planificarii in Serviciul Operativ la Statul Major al Fortelor Terestre, sef al informatiilor la Componenta Operationala Terestra si comandant al Brigazii 1 Mecanizata ,,Argedava".In anul 2007, a participat ca ofiter de stat major in cadrul Comandamentului Multinational al Fortei in Irak.

A absolvit in 2002 cursurile Facultatii Interarme a Academiei de Inalte Studii Militare, un curs de Sisteme de Comunicatii si Informatica - Ede, Olanda, un curs postuniversitar la Colegiul National de Aparare Bucuresti si un curs de Operatii de Mentinere a Pacii- Oberammergau, Germania. Are un master in Relatii Internationale si Studii de Securitate la Universitatea,,Lucian Blaga" - Sibiu, precum si master in Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.Este decorat cu: Ordinul ,,Virtutea Militara" in grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a ,,In Serviciul Armatei Romaniei", Emblema de Merit clasa a I-a ,,In Serviciul Pacii", Emblema de Onoare a Armatei Romaniei, Emblema de Onoare a Statului Major al Apararii, Emblema de Onoare a Fortelor Terestre, Emblema de Onoare a Fortelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.S-a nascut la data de 7 septembrie 1969, in Bucuresti. Este casatorit si are doi copii.

Comments