Sebastian Burduja: "Daca iarna va fi "normala", o vom putea trece doar cu gaz romanesc" - De unde vo...

Intrebat cat de pregatita este Romania pentru aceasta iarna, din punct de vedere energetic, ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat: "Stam bine, as spune chiar ca stam mai bine decat oricand. Avem in primul rand o securitate a disponibilitatii de gaze naturale, un grad de umplere a depozitelor de aproape 100% in continuare. Pana acum, in perioada aceasta mai rece s-a extras din supraplin, depozitele au fost pana la 103% pline si acum am ajuns undeva la 99,5% din capacitate. Cu siguranta, prin aceasta disponibilitate, vom putea sa trecem de iarna aceasta, daca este o iarna normala, cu gaz romanesc si doar cu gaz romanesc, din ceea ce avem inmagazinat, plus productia proprie. O iarna normala, conform meteorologilor, inseamna o iarna cu maxim doua episoade de ger, de viscol, pe luna, un episod putand varia intre trei-patru, pana la sapte zile".

El a reluat declaratiile referitoare la mentinerea schemei de compensare-plafonare, despre care spune ca "a asigurat un pret redus la factura romanilor, un pret rezonabil, un pret de aproximativ 35 de lei la curent pentru peste cinci milioane de gospodarii".

Conform ministrului Energiei, chiar daca aceasta schema de plafonare-compensare inseamna inca un efort asupra bugetului de stat, mult mai mic decat acum un an de zile, iar la anul va fi si mai mic, autoritatile isi doresc sa faca acest efort "pentru a-i proteja pe romani, in contextul unei piete in dinamica, in evolutie, impredictibila, in contextul conflictelor din Ucraina si din Orientul Mijlociu".

Sebastian Burduja a explicat si care sunt soluiiile in cazul in care iarna nu va fi una normala.

"Avem cateva variante. Prima este gazul din Azerbaidjan. Romania are activa o optiune de a cumpara pana la un miliard de normal metri cubi de gaze din Azerbaidjan, optiune activa si iarna trecuta, n-a fost nevoie de ea, dar si iarna aceasta, pana in primavara anului 2024 si ulterior avem posibilitatea de a prelungi aceasta optiune. In plus, avem posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, e adevarat, in conditiile actuale de piata el este mult mai scump decat gazul pe conducta si va fi o optiune viabila doar in contextul in care vom avea stricta necesitate de ea", a declarat ministrul Energiei.

Comments