Schimbare radicala a vremii: incep ninsorile si in Capitala. De saptamana viitoare, temperaturile cr...

Gabriela Bancila, meteorolog ANM, a anuntat prognoza pentru saptamana viitoare:

"Spre deosebire de alte ierni, aceste patrunderi ale maselor de aer mai rece, care se supraraceste in zona Siberiei ajunge si in zona Europei. Este scenariul dupa care se vor desfasura lucrurile in urmatoarele 4 saptamani, in sensul de alternanta intre patrunderile maselor de aer mai calde dinspre sud, mai umede. Zona Marii Mediterane este foarte activa. Sistemele noroase generatoare de precipitatii se pot foarte usor inscrie pe traiectorii care sa afecteze tara noastra.

Sursa de aer rece reprezinta cel de-al doilea ingredient pentru reteta completa a ceea ce inseamna un episod de viscol la noi in tara - o zona a Mediteranei foarte activa, sisteme noroase bogate in umezeala, care atunci cand intra in contact fie cu un aer rece preexistent, fie sa aiba loc patrunderea de aer mai rece, sa duca fie la transformarea clasica a ploilor in lapovita si ninsoare, fie situatia care se va intampla la noapte, in care acest aer rece sa determine temperaturi destul de scazute, care sa coboare in partea de est a Transilvaniei spre minus 10-11 grade, pentru ca apoi, cand sistemul noros care aduce precipitatii, sa isi faca acest aer rece simtita prezenta prin faptul ca la inceput precipitatiile vor fi sub forma de ploaie, lapovita ninsoare - chiar in zona Capitalei se pot remarca in cursul zilei de joi precipitatii sub forma de ninsoare.

Influenta acestui ciclon mediteranean care va aduce precipitatii va ramane de interes pana spre sfarsitul saptamanii. In zona Dobrogei exista posibilitatea ca ploaia sa se transforme in ninsoare in zona de alaturare a masei de aer rece, care va stationa deasupra Moldovei, in contact cu aerul bogat in umezeala care vine din sud. Avand in vedere diferenta de presiune pe o suprafata destul de mica, acest lucru duce la intensificare de vant.

Ninsorile linistite pentru zona de sud-est a tarii spre sfarsitul de saptamana sunt foarte putin probabile. Dar spre deosebire de ce s-a intamplat in episodul anterior, intensificarile de vant nu vor mai fi cu siguranta la nivelul acela. De data aceasta, se pare ca pozitionarea acestui ciclon este mai joasa, ceea ce inseamna o influenta cu precipitatii solide mai ales in zona Dobrogei continentale si a partii de est a Munteniei - Braila, partea estica a judetelor Ialomita si Calarasi. La inceputul saptamanii viitoare, vremea se va incalzi din nou, iar temperaturile maxime vor ajunge 12, 13, poate chiar 15 grade la mijlocul zilei, cu temperaturi preponderent pozitive in cursul noptii.", anunta meteorologul ANM.

Comments