Schimbari radicale la noua lege a pensiilor: ce-i asteapta pe pensionarii din Romania din 2024 - Cal...

Noua lege a pensiilor din Romania a intrat pe ultima suta de metri. Este o saptamana cruciala pentru pensionarii romani.

Potrivit draftului noii legi a pensiilor, obtinut de Realitatea PLUS, sunt schimbari radicale pentu pensionari. Se modifica atat formula de calcul, cat si varsta de pensionare.

In documentul citat de realitatea PLUS figureaza si cresterea optionala a varstei de pensionare, precum si noi reguli pentru contributivitate. Se prelungeste varsta de pensionare, pana la 70 de ani pentru cei care vor sa munceasca si dupa ce au iesit la pensie. Documentul mai prevede si o modificare de indexare, insa pentru prima luna de aplicare, ianuarie 2024, indexarea se va face cu 13,8%, potrivit Realitatea PLUS.

Ministrul Muncii trebuie sa prezinte proiectul care ar trebui sa treaca de Parlament pana la finalul lunii noiembrie, potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS.

Singurele date publice despre noua lege a pensiilor sunt declaratiile premierului Marcel Ciolacu. Unele din putinele informatii oficiale despre noua lege pentru pensionarii romani sunt doar declaratiile sefului Executivului, potrivit Realitatea PLUS. Pana la finalul lunii noiembrie 2023, premierul si-ar dori adoptat acest nou proiect al legii pensiilor.

CUM VA ARATA NOUA LEGE A PENSIILOR

-o noua formula de calcul-se modifica indexarea cu rata inflatiei-cresterea punctului de pensie-egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani-varsta de pensionare creste optional la 70 ani-digitalizarea tuturor dosarelor

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

CU CAT CRESC PENSIILE DE LA 1 IANUARIE 2024

punctul de pensie:*prezent: 1.784 de lei+ 13,8%*1 ianuarie: 2.030 de lei

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

VARSTA DE PENSIONARE CRESTE OPTIONAL LA 70 ANI

Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) pot opta pentru mentinerea in activitate, anual, cu acordul angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

STATUL POATE SA CREASCA ORICAND VARSTA DE PENSIONARE

Incepand cu data finalizarii esalonarii prevazute in anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare, prevazute de prezenta lege, pot fi modificate in baza analizei Consiliului Fiscal, in raport de evolutia sperantei de viata din Romania.

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

EGALIZAREA VARSTEI DE PENSIONARE SI A STAGIULUI DE COTIZARE

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

BONUS PENTRU CEI CARE RAMAN MAI MULT IN SISTEMPentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acorda unnumar de puncte de stabilitate astfel:a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 aniSursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

REDUCEREA VARSTEI DE PENSIONARE pentru conditii deosebite si/sau speciale

-4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite-6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale

*Nu se poate aplica pentru pensionare anticipata mai devreme de varsta: 52 ani femei, 54 ani barbati

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

O alta noutate este ca se va reduce varsta de pensionare si pentru mamele cu mai multi copii. Reducerea varstei de pensionare ajunge pana la 3 ani in cazul mamelor cu mai mult de 7 copii.

De asemenea, varsta standard de pensionare de 65 de ani atat la femei, cat si la barbati, ar putea creste in functie de speranta medie de viata.

REDUCEREA VARSTEI DE PENSIONARE pentru FEMEILE CARE NASC

Pentru femeile care au copii:1 copil - minus 6 luni la varsta de pensionare2 copii - minus 1 an la varsta de pensionare3 copii - minus 1 an si 6 luni la varsta de pensionare4 copii - minus 2 ani la varsta de pensionare5 copii - minus 2 ani si 6 luni la varsta de pensionare6 copii - minus 3 ani la varsta de pensionare7 copii sau mai multi - minus 3 ani si 6 luni la varsta de pensionare

*Nu se poate aplica pentru pensionare anticipata mai devreme de varsta: 52 ani femei, 54 ani barbati

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

CUM SE VOR CALCULA PENSIILE, din 2024

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta.La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta este 83 lei (de la 71 in prezent)Incepand cu anul urmator intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga procentul de crestere a veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de INS.

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

NU SE POT CUMULA PENSIILE SPECIALE

Cei care au pensie speciala nu pot cumula aceste venituri, trebuie sa aleaga doar unul dintre ele. Astfel, persoanele care indeplinesc conditiile pentru obtinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru obtinerea uneia dintre acestea. La data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care cumuleaza doua sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru dreptul cel mai avantajos, in termen de 30 zile.

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

CAND SE APLICA NOUA LEGE PENTRU PENSIONARII ROMANI

In termen de 9 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, vor fi emise Normele de aplicare a noii legi a pensiilor. De asemenea, legea va intra in vigoare peste aproximativ un an, de la 1 septembrie 2024.

CAND SE VA APLICA NOUA LEGE A PENSIILORIn aplicarea prezentei legi, in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, se emit norme, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, care se aproba prin hotarare a Guvernului. Prezenta lege intra in vigoare la data de 01 septembrie- octombrie 2024.

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS

MARCEL CIOLACU A ANUNTAT CA NOUA LEGE A PENSIILOR VA TRECE DE PARLAMENT IN LUNA NOIEMBRIE 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat deja ca noua lege a pensiilor prin Parlament va fi adoptata de Parlament pentru a fi aplicata de la 1 ianuarie 2024. Potrivit noii legi, vor fi eliminate unele inechitati si toate pensiile se maresc cu 13,8%, a precizat Ciolacu. Seful Guvernului a mai explicat ca indexarea pensiilor cu 13,8% reprezinta indicele de inflatie pe anul trecut.

"Eu cred ca pana la sfarsitul lunii noiembrie o sa trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urma, ea va urma sa fie pusa in aplicare de la 1 ianuarie. In ea sunt prevazute inchiderea anumitor inechitati. O lege a pensiilor nu se poate pune in aplicare instant, trebuie facut noul soft pe baza legii", a declarat Marcel Ciolacu, sambata, 28 octombrie, la Targu lNDAGRA.

"La 1 ianuarie, pensiile toate se maresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra in vigoare cu 1 ianuarie. (...) Intr-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plata numarul 4, sa incercam sa o finalizam anul acesta, pentru ca erau prea multe jaloane in cererea de plata numarul 4 si sa nu mai patim cum s-a intamplat cu jalonul in cererea de plata numarul 3. Nu numai faptul ca mai avem foarte putine jaloane de indeplinit la cererea de plata numarul 3, am inceput sa inchidem foarte multe din cererea de plata numarul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge in Parlamentul Romaniei, pentru ca acolo se legifereaza", a mai precizat Ciolacu.

Comments