Sedinta importanta de guvern, joi. Care sunt principalele subiecte discutate

Sedinta importanta de guvern, joi. Care sunt principalele subiecte discutate

Sedinta importanta de guvern, joi. Care sunt principalele subiecte discutate

Astfel, in memorandum sunt propuse spre aprobare: 706 posturi de medici, 100% din numarul de posturi solicitat; 45 de posturi privind alt personal de specialitate medicosanitar cu studii superioare (asistent social, farmacist, biolog, biochimist, fizician, kinetoterapeut, psiholog, inginer, tehnician de radiologie si imagistica etc.), respectiv 30% din posturile solicitate, 88; alte 5 posturi pentru personal de cercetare, adica 30% din numarul total solicitat de posturi, 7; 746 de posturi de asistent medical, 50% din totalul solicitat, 1.448.

Prin acelasi memorandum se propune ocuparea prin concurs a: 72 de posturi pentru alt personal cu studii medii (registrator medical, statistician medical etc.), respectiv 30% din totalul solicitat, 167 de posturi; 470 de posturi pentru personal auxiliar (ingrijitoare, brancardier, infirmiera, baiesi etc.), 30% din 1.445 posturi solicitate; 75 de posturi pentru personal TESA, adica 30% din totalul solicitat de spoturi, 180; 107 posturi pentru muncitori si personal de deservire, respectiv 30% din cele 280 de posturi solicitate.

Guvernul va aproba, prin hotarare, Strategia Nationala Anti-Doping pentru perioada 2024-2027.

"Strategia Nationala Anti-Doping pentru perioada 2024-2027 este elaborata in scopul coordonarii eficiente a activitatilor si resurselor pentru urmatorii 4 ani, stabilind in acest sens obiectivele generale si specifice pe directiile de actiune asumate atat prin propriile atributii, cat si prin cooperarea interinstitutionala cu factorii implicati in reducerea fenomenului dopajului, precum si in vederea prevenirii si combaterii producerii si traficului ilicit de substante dopante. Strategia Nationala Anti-Doping evidentiaza angajamentul neconditionat in lupta impotriva dopajului, toleranta zero in ceea ce priveste dopajul, promovarea fairplay-ului prin programe si campanii educative coerente cu parteneri din domeniu: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Agentia Nationala pentru Sport, Agentia Nationala Antidrog, federatiile sportive nationale, directiile pentru sport judetene, cluburile sportive", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

In sedinta de guvern va fi aprobat si un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Prin proiectul de lege se propune reglementarea eliberarii pasaportului simplu temporar exclusiv in situatii speciale, de exceptie, care presupun o urgenta, in care este necesara deplasarea in strainatate sau, dupa caz, continuarea calatoriei ori reglementarea sederii/situatiei juridice a cetatenilor romani aflati in strainatate care nu mai poseda documente de calatorie valabile.

Va fi aprobat si un proiect de ordonanta de urgenta privind acordarea unor masuri de sprijin in vederea aplicarii prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie in perioada ramasa din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024.

Tot prin ordonanta de urgenta se va aproba si instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor la cultura de tomate in spatii protejate si cultura de usturoi, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

In domeniul agricol va fi aprobata, prin hotarare, suma alocata schemei de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor pentru anul 2024.

De asemenea, se va aproba si schema de "Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de sustinere a productiei de cartof de consum" in anul 2024.

Printr-o hotarare, Guvernul va institui si o schema de ajutor de stat pentru compensarea cresterii accizei la motorina utilizata drept combustibil pentru motor.

Se va aproba, tot prin hotarare, schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat in contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 afectati de cresterea ROBOR.

Comments